Dtum
Login with Facebookk
1907 | December

Fényképezés távcső-lencsével

A fényképező sokszor megakad azon, hogy nem bir gépe elé kapni valami tárgyat, mert olyan magasan van, hogy sehonnan sem tud hozzáférni. Így például, ha le akarja fényképezni a budai királyi palota kupoláját úgy, hogy ne csak az egész palotával együtt, mint annak egyik része s ne csak nagy körvonalaival legyen látható, hanem külön, az egésztől elválasztva, minden egyes részletével is.

A rendes fényképező lencse segítségével erre nincs módja, mert a vár három helyről meredek hegyen áll, s a negyedik oldalról nem lehet úgy hozzáférni, hogy a kupola egész részletesen rajta legyen a képen, mivelhogy nagyon magasan áll. Az ilyen czélú fölvételekre szolgál a tele-objectiv, vagyis az olyan fényképező lencse, a mely ép úgy közelebb hozza a messze levő tárgyat, mint a messzelátó lencséje.

A tele-objectiv használata meglehetősen régi dolog már, de még mindig nem elég ismeretes és ritkán használják. Pedig megfelelő esetekben nagyon jó hasznát lehet venni, s olyan fölvételeknél, mikor a vonal-távlat helyes visszaadása fontos dolog, egyenesen meglepő eredményt lehet vele elérni. Hogy szemlélhetően megmutassuk ezeket az eredményeket, egy sorozatát közöljük az ilyen tele-objectivvel fölvett fényképeknek, melyek Budapestnek ismert részleteit ábrázolják, de így, ilyen fölvételekben még aligha látta őket valaki.

A várat, az országházát stb. fényképezték számtalanszor, de sem a vár, sem az országháza kupoláját ilyen közelről még nem láttuk. Az Akadémiát és környékét, ha a Gellért-hegyről közönséges lencsével veszszük fel, rajta van Pest jókora része, - olyan képet, a melyen épen csak ez a rész van meg, csakis tele-objectivvel kaphatunk.

A Várról – nem az épületről, hanem a városrészről – olyan fölvételt, a melyen a háztömbök beosztása, az utczák, terek, stb. láthatók, nem készíthetünk máshonnan, mint a Gellérthegy északi oldaláról, de rendes lencsével csak kis képet kaphatunk, míg ha tele-objectivvel veszszük fel, kijön minden apró részlet.

 

József főherczeg várbeli palotája tudvalevőleg a Várhegy nyugati szélén áll, egyik felől a keskeny Szent György-utczára nézve. Lefényképezni úgy, hogy épitészeti szépsége csak valamennyire érvényesüljön, teljesen lehetetlen volna, ha nem lehetne tele-objectivet használni. Így a fényképész a Naphegyen állítja fel gépét s a nagy távolságból olyan képet kap, mintha egész közelről vehette volna fel a palotát.

A dolog világosabb szemléltetése czéljából a tele-objectivvel fölvett képek mellett néhánynál párhuzamosan közöljük az ugyanazon pontról, ugyanabban az irányban rendes fényképező lencsével készült fölvételeket, megjelölve rajtuk azt a darabkát, melyet a tele-objectiv fölvétel fel tud ölelni. Ebből tisztán látható az az arány, a mely a kétféle lencsével fényképezés között fennáll.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Batthyáhy-téri templom a Halászbástyáról távcső-lencsével fölvéve A Budai Vár a Gellérthegyről távcső-lencsével fölvéve A Budai Vár távcső-lencsével fölvéve A gellérthegyi Czitadella a Naphegyről fölvéve távcső-lencsével és rendes lencsével a kicsi képen A királyi palota kupolája a Naphegyről távcső-lencsével fölvéve Az Országház és környéke a gellérthegyi Czitadelláról távcső-lencsével fölvéve József főherczeg palotája a Naphegyről távcső-lencsével fölvéve
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98