Dtum
Login with Facebookk
1907 | December

Fényképezés távcső-lencsével

A fényképező sokszor megakad azon, hogy nem bir gépe elé kapni valami tárgyat, mert olyan magasan van, hogy sehonnan sem tud hozzáférni. Így például, ha le akarja fényképezni a budai királyi palota kupoláját úgy, hogy ne csak az egész palotával együtt, mint annak egyik része s ne csak nagy körvonalaival legyen látható, hanem külön, az egésztől elválasztva, minden egyes részletével is.

A rendes fényképező lencse segítségével erre nincs módja, mert a vár három helyről meredek hegyen áll, s a negyedik oldalról nem lehet úgy hozzáférni, hogy a kupola egész részletesen rajta legyen a képen, mivelhogy nagyon magasan áll. Az ilyen czélú fölvételekre szolgál a tele-objectiv, vagyis az olyan fényképező lencse, a mely ép úgy közelebb hozza a messze levő tárgyat, mint a messzelátó lencséje.

A tele-objectiv használata meglehetősen régi dolog már, de még mindig nem elég ismeretes és ritkán használják. Pedig megfelelő esetekben nagyon jó hasznát lehet venni, s olyan fölvételeknél, mikor a vonal-távlat helyes visszaadása fontos dolog, egyenesen meglepő eredményt lehet vele elérni. Hogy szemlélhetően megmutassuk ezeket az eredményeket, egy sorozatát közöljük az ilyen tele-objectivvel fölvett fényképeknek, melyek Budapestnek ismert részleteit ábrázolják, de így, ilyen fölvételekben még aligha látta őket valaki.

A várat, az országházát stb. fényképezték számtalanszor, de sem a vár, sem az országháza kupoláját ilyen közelről még nem láttuk. Az Akadémiát és környékét, ha a Gellért-hegyről közönséges lencsével veszszük fel, rajta van Pest jókora része, - olyan képet, a melyen épen csak ez a rész van meg, csakis tele-objectivvel kaphatunk.

A Várról – nem az épületről, hanem a városrészről – olyan fölvételt, a melyen a háztömbök beosztása, az utczák, terek, stb. láthatók, nem készíthetünk máshonnan, mint a Gellérthegy északi oldaláról, de rendes lencsével csak kis képet kaphatunk, míg ha tele-objectivvel veszszük fel, kijön minden apró részlet.

 

József főherczeg várbeli palotája tudvalevőleg a Várhegy nyugati szélén áll, egyik felől a keskeny Szent György-utczára nézve. Lefényképezni úgy, hogy épitészeti szépsége csak valamennyire érvényesüljön, teljesen lehetetlen volna, ha nem lehetne tele-objectivet használni. Így a fényképész a Naphegyen állítja fel gépét s a nagy távolságból olyan képet kap, mintha egész közelről vehette volna fel a palotát.

A dolog világosabb szemléltetése czéljából a tele-objectivvel fölvett képek mellett néhánynál párhuzamosan közöljük az ugyanazon pontról, ugyanabban az irányban rendes fényképező lencsével készült fölvételeket, megjelölve rajtuk azt a darabkát, melyet a tele-objectiv fölvétel fel tud ölelni. Ebből tisztán látható az az arány, a mely a kétféle lencsével fényképezés között fennáll.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Batthyáhy-téri templom a Halászbástyáról távcső-lencsével fölvéve A Budai Vár a Gellérthegyről távcső-lencsével fölvéve A Budai Vár távcső-lencsével fölvéve A gellérthegyi Czitadella a Naphegyről fölvéve távcső-lencsével és rendes lencsével a kicsi képen A királyi palota kupolája a Naphegyről távcső-lencsével fölvéve Az Országház és környéke a gellérthegyi Czitadelláról távcső-lencsével fölvéve József főherczeg palotája a Naphegyről távcső-lencsével fölvéve
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mundus se recipit Mundus se recipit
A színházakban már a múlt század vége felé eltörölték az...
Uj hadügyminiszter Uj hadügyminiszter
A volt hadügyminisztert, báró Schönaichot nyugalomba küldték, s új...
Az orleansi herczegné Párisban Az orleansi herczegné Párisban
Fülöp orleansi herczeg neje, Mária Dorothea herczegnő a válságos...
A földek kötelező megmüvelése A földek kötelező megmüvelése
A népkormánynak a termés biztositása iránt kiadott rendelete szerint...
Kalászosokból közepesnél jobb termés várható Kalászosokból közepesnél jobb termés várható
Mindennél jobban érdekli most az ország lakosait az immár folyamatban...
Ujlaky Rezső az MTK tagja lett Ujlaky Rezső az MTK tagja lett
A Temesvári Atletikai Club nagyképességű atlétája katonai...
A MUE hölgyversenye A MUE hölgyversenye
A MUE versenye nagyon gyér érdeklődés mellett folyt le a MUE...
Hungária – Elektromos 2:0 (0:0) Hungária – Elektromos 2:0 (0:0)
Úgynevezett különleges mérkőzés volt. Az Elektromos csatárok...
A bálközi blokk A bálközi blokk
Egyik közírónk – Féja Géza – aki évekkel ezelőtt bejárt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98