Dtum
Login with Facebookk
1919 | Január

A hadikölcsön kötvény

A háboru alaposan tönkretette az idegzetünket. Azelőtt is - igen divatos volt - sokat panaszkodtunk az idegeinkre, ma azonban a panaszok igazán nem jogosulatlanok, É1 is e jogával a közönség. Tessék csak megnézni azt a menekülő áradatot, mely nap-nap után ellepi az ország fővárosát. Sok nyugodtan otthon, kényelmes fészkében maradhatott volna, bevárva az ellséget, mely nem áll csupa fekete ördögből, de járnak-kelnek a rémhírek, egymás ijesztésében buzgólkodik mindenki és esze nélkül annyi szedi fel sátorfáját nekimenve a bizonytalanságnak s hontalanságnak ...


Ép így vagyunk a hadikölcsönkötvénnyel, melyet jegyezni jó - mondották még a régi jó időkben, mikor még háború volt. (Ne tessék rossz néven venni ezt a keserű cinikus gúnyolódást, mely igazán speciális magyar termék, s mellyel annyi léha vicccsináló szellemeskedik mostanában.) Egyszóval a hadikölcsönkötvények szintén hitelüket vesztették az ijedősök és minden ostobaságra kész hiszékeny közönség körében. A szélhámosok pedig egyszerűen értelmetlen fráterek volnának, ha ezt a gyengeséget a maguk javára ki nem használnák. Teszik is!


Jó vidéken, különösen a megszállott területeken seregestül járnak-kelnek ravasz atyafiak többnyire uri gunyában, akik a piacon, korcsmában, kávéházban tele kürtölik a világot:
- Papir az bizony csak! Megy, zuhan lefelé a hadikölcsön. Jó lesz fidibusznak. Mert hát elveszett; csődbe ment szegény magyar állam. Honnan, miből fizesse?
Felfigyel a köznép és aggodalom rajzolódik az arcára. Még egy kis párbeszéd és már nagyon el vannak keseredve.
- Csak túl lehetne adni rajta! - Legalább a veszett fejszének nyele-legyen meg.
- Hát húsz-harminc koronát még adok mondja a szélhámos. Pesten majd rávarrom valami banknak a nyakába.
Helyes és már hozzák is a subláda aljáról a hadikölcsönt. Híre megy és most már más is siet eladni.
A szélhámosok aztán alkusznak, veszekednek. Látszólag nem igen akarnak venni.
- Rossz üzletet csinálunk! - siránkoznak. Természetes erről szó sincs. A potom pénzen összeharácsolt hadikölcsönkötvényt drága pénzen adják el viszont.
Mivelhogy nincs a hadikölcsönnek semmi nevezetes baja. Ha az árfolyama beteg is - de vájjon mi egészséges mostanában?! - felvirul még annak is. Az állam soha sem lehet tönkrement adós. Birtokreform, vagyonadó: mind a hadikölcsön javát is szolgálja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98