Dtum
Login with Facebookk
1919 | Január

Boldog uj esztendőt az agyonsanyargatott Magyarországnak

Felsóhajtunk mi magyar gazdák is a Mátyás Diákkal, hogy: „Folyton hó, eső, köd esik. Csak az árak nem esnek”. Már t. i. a gazda szükségletet képező ipari készitmények árai, dacára az árvizsgáló bizottságoknak és a csigalépésnél is lassabban haladó központokat megszüntető intézkedéseknek, hisz a december 22-én a férfi és női ruházati cikkek legmagasabb árai igazolják ezt eléggé.
 
A kukorica nagyrésze ugyan keservesen le lett törve, de azért ebből is megérte nem egy tábla csőtermése kint az ujesztendőt, azonban mennyi répa és burgonya fog a földben rohadni, azt a jó Isten tudja, de azért 10 korona napidijakat osztogatnak a dologtalanoknak, sőt még ingyen ruhával is ellátják őket.

Igy nem lehet munkára kényszeriteni a népet, igy a tétlenséget pártoljuk csak s elősegitjük az éhinség bekövetkezését. Ha elgondoljuk ezek után még azt is, hogy a közbiztonság és a közegészségügyek mily szomoru állapotban vannak hazánkban, akkor igazán teljes joggal mondhatjuk el, hogy az öt háborus év között az utolsó volt a leggyászosabb, a legkeservesebb és azért kérjük a magyarok Istenét, hogy adjon már egyszer ennek a szegény agyonsanyargatott Magyarországnak igazán boldog uj esztendőt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98