Dtum
Login with Facebookk
1919 | Január

Az X-sugarakról

1895-ben fedezte fel Röntgen az X-sugarakat és egyúttal főbb tulajdonságait is megállapította. Csak egy kérdés maradt függőben: milyen szerkezetűek ezek a sugarak? Számos jelenségből arra lehet következtetni, hogy éppen olyan természetűek, mint a fénysugarak, csak hullámhosszuk még sokszorta kisebb. De a hullámokra jellemző tüneményt, az interferentiát, nem sikerült előállítani s ennélfogva az X-sugarak hullámhosszát sem lehetett megmérni.
 
Hogy mégis valami ismertetőjelet adjanak, a physikusok a sugarakat aszerint különböztették meg, hogyan tudnak bizonyos anyagon, rendesen aluminiumon, áthatolni. A nagy áthatolóképességű X sugarakat keményeknek, azokat pedig, a melyeket az aluminium nagyobb mértékben elnyel, tárgyaknak nevezték. Egyes jelenségek arra utaltak, hogy a hullámhossz annál kisebb, minél keményebbek a sugarak. 

A fénysugarak interferentiájának kimutatására legczélszerűbb eszköz az optikai rács. De az X-sugarak számára a kis hullámhossz miatt az ilyen mesterségesen készített rács túlságosan durva. Laue (1912) jutott arra az egyszerűségével meglepő és genialis gondolatra, hogy rács gyanánt kristályt használjon, mert ebben az atomok szabályos elhelyezkedésükkel rácsszerű eszközt állítanak elő. A szomszédos atomok távolsága 10-8 cm. rendű, az X-sugarak hullámhosszának nagyságrendje szintén ekkora, tehát a kristály erre a czélra megfelel. 

De az optikai rács lényeges tekintetben különbözik a kristálytól. Az optikai rács sávjai egy síkba esnek, ellenben a kristályok atomrácsai egymás alatt levő síkidomban megismétlődnek, tehát, a mint mondani szoktuk, a kristály térbeli rács. Ezért az interferentia-kép, a melyet a kristály mögé helyezett photographus-lemezen kapunk, nem sávokból, hanem egyes foltokból áll. 

Laue következtetéseit Friedrich és Knipping igazolták. Az 1. rajzunkon látható interferentia-kép pl. úgy keletkezett, ha a Röntgen-lámpából kiinduló sugarak a szabályos rendszerbe tartozó czinksulfid-kristályon mentek át. A középső folt a közvetlenül áthatoló sugaraktól ere, a többi folt körülötte symmetrikusan helyezkedik el. Az optikai rácscsal létesített interferentia-képben minden beeső hullámhossz megmarad, ha fehér fényt ejtünk a rácsra; az elhajlított fényben tehát folytonos színkép keletkezik. 

Ellenben a térbeli rács (kristály) elhajlított fényében csak néhány kiváltságos hullámhossz marad meg, a többi kioltja egymást. Így az előbbi képet hét különböző hullámhossz kelti, ezek 1.90. 10-9 cm. és 6.08 10-9 cm. közé esnek. Laue elmélete módot nyújt a hullámhossz mérésére, tehát minden X-sugarat pontosan tudunk jellemezni a hullámhoszszal.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Röntgen kép Schulze-Schulze báró a Röntgen-apparátus föltalálója Röntgen laboratóriuma
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Külön illetmény jár a légó-szolgálat után az ipartelepeken Külön illetmény jár a légó-szolgálat után az ipartelepeken
A hivatalos lap vasárnapi száma közli a minisztérium 2870/1944. számú...
Érdekes angol állásfoglalás a második front kérdésében Érdekes angol állásfoglalás a második front kérdésében
Angol szempontból eddig a legvilágosabb állásfoglalást a második...
A bank kérdés A bank kérdés
A bank-kérdés megvitatására kiküldött bizottságok márczius 26-ikára...
Bachát Dániel evangélikus püspök halála
A protestáns püspöki karnak egyik nagyérdemű tagja. Bachát Dániel, a...
Odescalchi Miklós herceg leánya tragikus öngyilkosságának részletei Odescalchi Miklós herceg leánya tragikus öngyilkosságának...
Rövid, néhánysoros hír számolt be az elmúlt napokban arról a...
Barcsay rendőrfőtanácsos incidense a Filmklubban Vogel rendőrkapitánnyal Barcsay rendőrfőtanácsos incidense a Filmklubban Vogel...
A főkapitányságon napok óta sokat beszélnek Vogel József...
Angol katonai célpontokat bombáztak a németek Angol katonai célpontokat bombáztak a németek
A védőerőparancsnokság szombaton kiadott jelentése szerint a német...
Víztartályok az Atlanti-óceán partján Víztartályok az Atlanti-óceán partján
A németek áttörhetetlen betonerődítményeket építettek bámulatosan...
Gróf Apponyi beszéde a kisemberek mellett Gróf Apponyi beszéde a kisemberek mellett
Az egész országból összesereglett több mint 300 ipartestületi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98