Dtum
Login with Facebookk
1919 | Július

A szigetelő-lakkok

A szigetelés czéljaira igénybevett lakkok alapanyagát a különböző gyanták: a kopal, a sellak, a szandarak, az asphalt, a kátrány, a kaucsuk, vagy ezekhez hasonló anyagok képezik, a melyeket megfelelő oldószerekkel (benzin, benzol, alkohol stb) oldanak fel.

A jó lakk megfelelő rugalmas tulajdonságokat is mutat. A fémek hajlításánál repedéseknek, hámlásoknak nem szabad bekövetkezni, a tapadásnak oly jónak kell lenni, hogy még mechanikus beavatkozások daczára sem szabad leválnia. Ha a ragasztóanyag nélkül üveglapra felkent lakkot a bekenés után 24 órával ujjal ledörzsölni nem lehet, a lakk tapadását jónak minősítik.

A lakkok alapanyagát, a mint már említettünk, a többek között a kopal is képezi. A kopal azonban gyantasavat tartalmaz, a mely a letakart fémmel gyantasavas fémsókat alkot. A sellak szabad zsírsavakat tartalmaz, a szandarak főleg szabad organikus savakat, a melyek a fémmel való érintkezés folytán szintén fémsókat alkotnak. A lenolajat tartalmazó lakkok száradása oxigén felvétele közben következik be, miért is az olajban foglalt savak oxysavakba mennek át, - szóval a lenolajat tartalmazó lakkoknál is megvan a lehetőség, hogy a bevont fémmel sókat alkossanak.

A fémsók keletkezése miatt a felsorolt anyagokból készített lakkok szigetelőképessége bizonyos idő eltelte után csökken. A lenolajat tartalmazó lakkok különösen a rézfelületet szivacsossá teszik és a rozsdásodását nagymértékben elősegítik. A felsorolt anyagokból készített lakkok a szigetelés czéljaira kevésbbé alkalmasak.

A forgalomban nagyon jól ismert japán lakk tulajdonképpen az asphaltlakk, illetve gyanta-faolajkészítmény. Ez a lakk a légkör minden hatását jól állja, savak és alkaliak ellen is kellő ellentállást tanusít. – A legújabb vizsgálatok igazolják, hogy a természetes asphalt csak 12.5 % asphaltsavat tartalmaz, a kőolajasphalt pedig csak 3.5 % -ot. E kétféle asphaltból készített compositii felhasználásával gyártott lakkokat nagyon előnyösen használják fel a fémvezetékek szigetelésére, mivel a rozsdásodás ellen is kellő védelmet nyujtanak.

Az elektrotechnikában alkalmazott fémek, vezetékek lakkozása nagyon fontos gyakorlati feladat. A czink száraz levegőn, közönséges hőmérséklet mellett elég tartós. Nedves levegőn igen vékony, fehérszínű szénsavas-czink felülettel vonódik be. A réz is szabad levegőn fokozatosan nagyon vékony, de erősen odatapadó oxidréteggel vonódik be.

A szabad rézvezetékek különösen és bizonyos körülmények között a gummiszigeteléssel ellátott rézvezetékek is, a nedvesség káros behatásait megérzik. A vas száraz levegőben, zárt helyen fényét elég hosszú ideig megőrzi; a szabad levegőn, a mint ismeretes, nagyon gyorsan a fekete-barnás rozsdával bevonódik. A vas ma hadianyag, a mely a rezet van hivatva helyettesíteni. Valamennyi, de különösen a vasvezetékek lakkozása tehát nélkülözhetetlen.

Legújabban a vasdrótokat cellonlakkal vonják be, a mely szabad levegőn elég gyorsan szárad, szigetelőképessége is a követelményeknek megfelel. De legnagyobb figyelmet érdemelnek a mesterséges gyanták felhasználásával gyártott lakkok. (L. Uránia 1917. 2. sz. 66. 1.) A backelitlakkal bevont fémek sima, fénylő felületet nyernek.

A legújabban száraz eljárással forminból és fenolból gyártott mesterséges gyantaszerű testek lakkkészítésre kiválóan alkalmasak. Ezen új mesterséges gyanták alkoholban, acetonban oldhatók, s használatra kész lakkot adnak. Szigetelőképességük elsőrendű, savak, sók nem támadják meg, gőzök, hideg és meleg vízzel szemben is ellentállók.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Forrongás Mexikóban Forrongás Mexikóban
Mexikóban, ebben a hatalmas fejlődő középamerikai köztársaságban...
1936 január elsejétől nemzetközileg tilos a Dunán a füst 1936 január elsejétől nemzetközileg tilos a Dunán a füst
A székesfőváros törvényhatósága több ízben foglalkozott a kárral,...
Rákosi Jenő Rákosi Jenő
A magyar nemzeti évezredes történelmében sohasem volt olyan nagy...
A szörmekódex 1936-37 A szörmekódex 1936-37
Venus im Pelz Vénusz bundában, gyermekkorunk egyik eltiltott regénye....
Egy politikai röpirat botrányai és bonyodalmai Egy politikai röpirat botrányai és bonyodalmai
Hetek előtt Berlinben egy németnyelvű röpirat jelent meg. Egy kis...
Új hőelektromos jelenség Új hőelektromos jelenség
Ha két különnemű fémet, példáúl bizmutot és antimont keretbe...
A Hanza-szövetkezet árúgyűjtő központot állított fel Budapesten A Hanza-szövetkezet árúgyűjtő központot állított fel...
Az anyaország közvéleménye már kezdi tudomásul venni, hogy a galántai...
Újabb kisérleti vizsgálatok a halak hallóérzékét illetőleg Újabb kisérleti vizsgálatok a halak hallóérzékét illetőleg
Felfogják-e a halak a hangot, vagy nem? Ezt a kérdést tette Henry B....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98