Dtum
Login with Facebookk
1919 | Július

A szigetelő-lakkok

A szigetelés czéljaira igénybevett lakkok alapanyagát a különböző gyanták: a kopal, a sellak, a szandarak, az asphalt, a kátrány, a kaucsuk, vagy ezekhez hasonló anyagok képezik, a melyeket megfelelő oldószerekkel (benzin, benzol, alkohol stb) oldanak fel.

A jó lakk megfelelő rugalmas tulajdonságokat is mutat. A fémek hajlításánál repedéseknek, hámlásoknak nem szabad bekövetkezni, a tapadásnak oly jónak kell lenni, hogy még mechanikus beavatkozások daczára sem szabad leválnia. Ha a ragasztóanyag nélkül üveglapra felkent lakkot a bekenés után 24 órával ujjal ledörzsölni nem lehet, a lakk tapadását jónak minősítik.

A lakkok alapanyagát, a mint már említettünk, a többek között a kopal is képezi. A kopal azonban gyantasavat tartalmaz, a mely a letakart fémmel gyantasavas fémsókat alkot. A sellak szabad zsírsavakat tartalmaz, a szandarak főleg szabad organikus savakat, a melyek a fémmel való érintkezés folytán szintén fémsókat alkotnak. A lenolajat tartalmazó lakkok száradása oxigén felvétele közben következik be, miért is az olajban foglalt savak oxysavakba mennek át, - szóval a lenolajat tartalmazó lakkoknál is megvan a lehetőség, hogy a bevont fémmel sókat alkossanak.

A fémsók keletkezése miatt a felsorolt anyagokból készített lakkok szigetelőképessége bizonyos idő eltelte után csökken. A lenolajat tartalmazó lakkok különösen a rézfelületet szivacsossá teszik és a rozsdásodását nagymértékben elősegítik. A felsorolt anyagokból készített lakkok a szigetelés czéljaira kevésbbé alkalmasak.

A forgalomban nagyon jól ismert japán lakk tulajdonképpen az asphaltlakk, illetve gyanta-faolajkészítmény. Ez a lakk a légkör minden hatását jól állja, savak és alkaliak ellen is kellő ellentállást tanusít. – A legújabb vizsgálatok igazolják, hogy a természetes asphalt csak 12.5 % asphaltsavat tartalmaz, a kőolajasphalt pedig csak 3.5 % -ot. E kétféle asphaltból készített compositii felhasználásával gyártott lakkokat nagyon előnyösen használják fel a fémvezetékek szigetelésére, mivel a rozsdásodás ellen is kellő védelmet nyujtanak.

Az elektrotechnikában alkalmazott fémek, vezetékek lakkozása nagyon fontos gyakorlati feladat. A czink száraz levegőn, közönséges hőmérséklet mellett elég tartós. Nedves levegőn igen vékony, fehérszínű szénsavas-czink felülettel vonódik be. A réz is szabad levegőn fokozatosan nagyon vékony, de erősen odatapadó oxidréteggel vonódik be.

A szabad rézvezetékek különösen és bizonyos körülmények között a gummiszigeteléssel ellátott rézvezetékek is, a nedvesség káros behatásait megérzik. A vas száraz levegőben, zárt helyen fényét elég hosszú ideig megőrzi; a szabad levegőn, a mint ismeretes, nagyon gyorsan a fekete-barnás rozsdával bevonódik. A vas ma hadianyag, a mely a rezet van hivatva helyettesíteni. Valamennyi, de különösen a vasvezetékek lakkozása tehát nélkülözhetetlen.

Legújabban a vasdrótokat cellonlakkal vonják be, a mely szabad levegőn elég gyorsan szárad, szigetelőképessége is a követelményeknek megfelel. De legnagyobb figyelmet érdemelnek a mesterséges gyanták felhasználásával gyártott lakkok. (L. Uránia 1917. 2. sz. 66. 1.) A backelitlakkal bevont fémek sima, fénylő felületet nyernek.

A legújabban száraz eljárással forminból és fenolból gyártott mesterséges gyantaszerű testek lakkkészítésre kiválóan alkalmasak. Ezen új mesterséges gyanták alkoholban, acetonban oldhatók, s használatra kész lakkot adnak. Szigetelőképességük elsőrendű, savak, sók nem támadják meg, gőzök, hideg és meleg vízzel szemben is ellentállók.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hányféle beszélőfilm van? Hányféle beszélőfilm van?
Amikor a beszélői film szabadalmaztatására került a sor, igen különös...
Peary medvéje Peary medvéje
Több izben megemlékeztünk már peary Róbert északsarki...
MTK – UTE 1:1 MTK – UTE 1:1
Nagy meglepetés. Az MTK tartalékos csapata sehogy sem tudott...
A hazatért kormányküldöttség sajtófogadása A hazatért kormányküldöttség sajtófogadása
Az amerikai és nyugat-európai útjáról hazatért magyar...
Kevés alkoholmérgezés, sok pezsgő, még több otthoni borocska: ez volt az ötödik háborus Szilveszter Kevés alkoholmérgezés, sok pezsgő, még több otthoni borocska: ez volt...
Az ötödik háborus Szilveszter kétségesen kívül nem volt annyira...
Ajánlatok a kassai városi közuti villamos vasut épitésére Ajánlatok a kassai városi közuti villamos vasut épitésére
A kassai városi közuti villamos vasut épitésére hirdetett árlejtésen,...
 Az inkák kincse Az inkák kincse
Dél-Amerikában, a Rio Ancasmayutól vagyis a „Kék...
Kapusi (OBSE) az 50 km-es gyaloglóbajnok Kapusi (OBSE) az 50 km-es gyaloglóbajnok
Tízezres nevezés érkezett a gyaloglóbajnokságra. Vasárnap reggel...
Silovszky ágyúgolyói Silovszky ágyúgolyói
A gázok ellenállása annál kisebb, mennél nagyobb a hőmérsékletük. E...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98