Dtum
Login with Facebookk
1919 | Március

Mesterséges gyanták

Backelandtól függetlenül Lebach a phenolnak a formaldehyre gyakorolt reakciójával szintén mesterséges gyantát állított elő. Lebach az "A" és "B" backeliteket "resol"-nak nevezte, a "C" alakulatot "resinit"-nek. A resolok a sűrítés folyamán resinitté lesznek Lebach továbbá rájött arra is, hogy a resolokat más úton is lehet resinitté alakítani. Ha a resolokhoz savat például sósavat adunk, melegfejlődés közben az anyag fokozatosan sűrűbb lesz. Az alkalmas sűrűségi állapotban az anyag a formákba kerül, a hol a további sűrűsödés és megkeményedés lefolyik.

A mesterséges gyanták alkalmazása az iparban rendkivül széleskörű. A puhafát az "A" alakulattal átitatunk és a backelisatorban a leírt keményítési eljárást végrehajtjuk, a fának keménysége annyira fokozódik, hogy a mahagoni vagy ébenfával vetekszik. A backelisatorban való kezelés után a felületén bevont fa gyönyörű lakkfelületet nyer, a mely a japán lakknál is értékesebb. A mesterséges gyantából sokféle tárgy készül: nyelek a legkülönbözőbb eszközökhöz, conserv-dobozok, billiárdgolyók, szivarszipkák, gombok, phonographlemezek, előhívócsészék, kapcsolótáblák, ékszerek, gyöngyök stb.

Alkalmazást talál az agyagiparban és aranyozott tárgyak emailirozásánál. A lakkgyártáshoz visszatérve, a backeliteknek itt elsőrendű alkalmazásuk lett. Minthogy a "B" és "C" fokozat semmiféle oldószerben nem oldódik, a lakkgyártáshoz csupán az "A"fokozatot használhatják fel. Ha a "backelit A"-t 50 %-os methylalkoholban oldják és az oldatot amylacetattal higítják, használatra kész lakkot kapnak.

A vele bevont tárgyak szárítása különös körülmények között, nagy óvatossággal történik. Valamint a backelit maga, úgy a backelit-lakkal bevont tárgyak is nagy ellenállást mutatnak minden chamiai beavatkozással szemben, miért is előszeretettel vonják be vele az olyan eszközök nyeleit, a melyek ilyen hatásoknak ki vannak téve, például az orvosi műszerek nyeleit.

Minthogy a backelitek magas hőmérsékletet kibírnak, olyan tárgyakat, a melyek nagyobb hőhatásoknak vannak kitéve, backelit-lakkal szoktak bevonni. A backelit-lakkal impreglált papiros a legjobb izoláló anyag, a melyet villamos szereléseknél sikerrel használnak fel. A mesterséges gyantának nagy jövője van. Bizonyára még nagyon sokféle alkalmazása lesz, a melyekre nem is gondolunk.
Hauser Ignácz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Klebelsberg kultuszminiszter a numerus claususról beszélt a pesti izraelita hitközség diszülésén Klebelsberg kultuszminiszter a numerus claususról beszélt a pesti...
A Pesti Izraelita Hitközség vasárnap diszülésen ünnepelte a...
Győztünk tornában az olaszok ellen Budapesten Győztünk tornában az olaszok ellen Budapesten
Nagy eseménye és szép ünnepe volt a magyar sportnak a vasárnapi...
A képviselőválasztások eredménye és a nagy válság A képviselőválasztások eredménye és a nagy válság
Január 26-ikától 31-ikéig az ország összes kerületeiben megtörténtek...
Vegyék föl a tokaji bort hivatalos gyógyszerként az európai gyógyszerkönyvekbe! Vegyék föl a tokaji bort hivatalos gyógyszerként az európai...
A Budapesten időző külföldi gyógyszerészek vasárnap a fővárost és a...
Budapest gyorsvasútja: az autóbusz Budapest gyorsvasútja: az autóbusz
Egységes fővárosi közlekedést! – ezt a jelszót esztendők...
Fényérzékeny galvanikus elem
Campbell Swinton az angol physikai társulat előtt egy új, idegen...
Rokontalanság Rokontalanság
Túl a határon. Arra tanítottak bennünket az iskolában és abban az...
Németország – Magyarország 4:4 (4:1) Németország – Magyarország 4:4 (4:1)
Négy goalt lőtt a magyar csapat, négyet a német birodalom csapata,...
Rövidek Rövidek
Franciaország és Anglia kormánya ünnepélyesen és hivatalosan...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98