Dtum
Login with Facebookk
1919 | Március

Mesterséges gyanták

Backelandtól függetlenül Lebach a phenolnak a formaldehyre gyakorolt reakciójával szintén mesterséges gyantát állított elő. Lebach az "A" és "B" backeliteket "resol"-nak nevezte, a "C" alakulatot "resinit"-nek. A resolok a sűrítés folyamán resinitté lesznek Lebach továbbá rájött arra is, hogy a resolokat más úton is lehet resinitté alakítani. Ha a resolokhoz savat például sósavat adunk, melegfejlődés közben az anyag fokozatosan sűrűbb lesz. Az alkalmas sűrűségi állapotban az anyag a formákba kerül, a hol a további sűrűsödés és megkeményedés lefolyik.

A mesterséges gyanták alkalmazása az iparban rendkivül széleskörű. A puhafát az "A" alakulattal átitatunk és a backelisatorban a leírt keményítési eljárást végrehajtjuk, a fának keménysége annyira fokozódik, hogy a mahagoni vagy ébenfával vetekszik. A backelisatorban való kezelés után a felületén bevont fa gyönyörű lakkfelületet nyer, a mely a japán lakknál is értékesebb. A mesterséges gyantából sokféle tárgy készül: nyelek a legkülönbözőbb eszközökhöz, conserv-dobozok, billiárdgolyók, szivarszipkák, gombok, phonographlemezek, előhívócsészék, kapcsolótáblák, ékszerek, gyöngyök stb.

Alkalmazást talál az agyagiparban és aranyozott tárgyak emailirozásánál. A lakkgyártáshoz visszatérve, a backeliteknek itt elsőrendű alkalmazásuk lett. Minthogy a "B" és "C" fokozat semmiféle oldószerben nem oldódik, a lakkgyártáshoz csupán az "A"fokozatot használhatják fel. Ha a "backelit A"-t 50 %-os methylalkoholban oldják és az oldatot amylacetattal higítják, használatra kész lakkot kapnak.

A vele bevont tárgyak szárítása különös körülmények között, nagy óvatossággal történik. Valamint a backelit maga, úgy a backelit-lakkal bevont tárgyak is nagy ellenállást mutatnak minden chamiai beavatkozással szemben, miért is előszeretettel vonják be vele az olyan eszközök nyeleit, a melyek ilyen hatásoknak ki vannak téve, például az orvosi műszerek nyeleit.

Minthogy a backelitek magas hőmérsékletet kibírnak, olyan tárgyakat, a melyek nagyobb hőhatásoknak vannak kitéve, backelit-lakkal szoktak bevonni. A backelit-lakkal impreglált papiros a legjobb izoláló anyag, a melyet villamos szereléseknél sikerrel használnak fel. A mesterséges gyantának nagy jövője van. Bizonyára még nagyon sokféle alkalmazása lesz, a melyekre nem is gondolunk.
Hauser Ignácz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98