Dtum
Login with Facebookk
1919 | Június

A hónap rövidhíreiből

A mozi az állattenyésztés szolgálatában

A közoktatásügyi népbiztosság a mozikat kivánja felhasználni, hogy az állattenyésztő szövetkezeteknek propagandát csináljanak és hogy olyan tenyésztési ágakat népszerüsitsenek velük, amelyeket nálunk eddig elhanyagoltak. Ezek közé tartozik a juh- és kecsketenyésztés. Ezeken kivül mozin fogják bemutatni a takarmányok elkészitését, a tengeri csirátlanitását stb. 


A marhavágásokról eddig kiadott rendelkezések hatálytalanitasa mellett a földmivelési népbiztosság rendelete szerint három évnél fiatalabb üsző, fejős hasas tehén nem vágható le. Meddő tehenek és üszők levághatók. 


Földmivesiskolát
állitanak fel Keszthelyen és ott teljesen uj alapon fogják a munkásokat kiképezni. A tanfolyam egy esztendeig tart; a tananyagot az uj termelőszövetkezetek modern eszméi alapján állitják össze. Az iskolába csak falusi szegényeket és földmives munkásokat vesznek fel, akiknek teljes ellátásáról és az iskolába járásuk tartama alatt segélyezésükről az intézet gondoskodik. 


A selyemgubó beváltási ára 20 korona kilónkint minden osztályozás mellőzésével. 


Központi Jégbiztositó szervezetbe tömöritik az összes jégbiztositó társaságokat, illetőleg jégosztályokat, a dijaknak egyuttal megtörtént egységesitése mellett. 


A kertészeti és szőlészeti napszámosok munkaideje

A Népgazdasági Tanács kertészeti és szőlészeti üzemek napszámosainak munkaidejét a mezőgazdasági földmunkásak munkaidejével azonos módon szabályozza. A munkát az illető helyen szokásos órában kell megkezdeni és befejezni. A munka tehát általában napfelkeltétől napnyugtáig tart. Délelőtt egy óra, délben két óra, délután pedig félórai pihenő jár. 

Az egyházi ingatlanok átadása

A Forradalmi Kormányzótanács rendelete értelmében az egyházak, hitfelekezetek, valamint az általuk kezelt alapitványok mezőgazdasági ingatlanait át kell adni a Népgazdasági Tanács földmivesügyi főosztálya megbizottainak. A Népgazdasági Tanács most rendeletben részletesen felsorolja az átvétel tárgyait és kötelezi ezeknek a birtokoknak kezelőit, őrzőit és bérlőit, egyelőre maradjanak helyükön és készitsenek a gazdaság ingótartozékaikról leltárt s vezessenek számadást. A helyi intéző-bizottságok ügyeljenek arra, hogy ezeket munkájukban senki se zavarhassa. Az átveendő ingatlanok fölszereléseit elidegeniteni vagy megrongálni nem szabad. 


A munkanélküliek segélye

A Népgazdasági Tanács elrendelte, hogy a 18–45 éves férfiak csak akkor kaphatnak munkanélküli segélyt, ha igazolják, hogy a lajstromozó-bizottság őket alkalmatlannak találta.


Az ország petróleum ellátása

A Tanácskormány gondoskodik arról, hogy a jövőben az ország petróleumszükséglete biztosittassék. A nyári hónapokban kevesebb petróleumra van szükség és igy a meglévő készlet elegendő lesz. Az őszi és téli időszakra pedig nagy behozatal utján történik gondoskodás az ország petróleum ellátásáról. A mezőgazdasági kenőolajszükséglet pedig máris biztositva van. Amint látható, a jövőben sokkal jobb viszonyok várhatók, mint amilyenek a multban voltak. A háboru alatt még télen sem jutottunk petróleumhoz, most pedig nyáron is lesz.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98