Dtum
Login with Facebookk
1916 | Szeptember

A szénkészletek bejelentése

A kormány aug. 30-iki kelettel 2908/1916. M. E. sz. alatt rendeletet bocsájtott ki, amelyben kimondja, hogy mindennemü szén, brikett- és fütő koksz-készleteket, tekintet nélkül a származásra, a fajtára és minőségre, a m. kir. központi statisztikai hivatalhoz (a községi előljáróságoknál, illetőleg a rendezett tanácsu és törvényhatósági joggal felruházott városokban a polgármesternél, Budapesten pedig a kerületi előljáróságoknál kapható űrlapokon) be kell jelenteni, ha egy tulajdonos birtokában 100 mm-nál több szén van. Az első bejelentés legkésőbb szept. 12-ig teendő meg, a szept. 5-én volt állapot szerint. Azontul minden hónapban a hónap végén volt készleteket a következő hónap 8-ig tartozik a tulajdonos bejelenteni. 

Azok az üzemek, amelyek maguk állitanak elő szenet, brikettet vagy fütőkokszot, nemcsak a mindenkori készleteiket tartoznak bejelenteni, hanem bejelentéseikben fel kell tüntetniök azt is, hogy az előző hónapban mennyit termeltek és az illető hónapban mennyi lesz az előrelátható termelés. 

A közigazgatósági hatóságoknak, illetőleg a bányahatóságoknak jogukban áll ellenőrizni azt, vajjon a bejelentések a tényeknek megfelelnek-e. A bejelentések elmulasztását vagy nem helyesen való megtevését ez a rendelet is a szokott 6 hónapig terjedhető elzárással és 2000 K-ig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendőnek mondja. 

A bejelentési kötelezettség faszénre nem terjed ki. A bejelentő lap mintájából kitünik, hogy a kormány külön-külön kivánja megállapitani az országban mindenkor található németországi, ausztriai (sziléziai) kőszén és barnaszén, a hazai kőszén és barnaszén, a hazai és külföldi brikett, valamint a fűtőkoksz készleteit.

De egyelőre a készletek megállapitásánál tovább a kormány nem megy, mert a rendelet semmiféle olyan intézkedést nem tartalmaz, amely a forgalmat vagy az akárkinek a birtokában levő szén felhasználását bármilyen irányban is korlátozná. Ugy látszik, hogy a rendelet nem is akar egyéb lenni, mint az esetleg szükségessé váló óvintézkedések alapja arra az esetre, ha a tél folyamán akár forgalmi zavarok, akár egyéb okok miatt egyes városok vagy vidékek szén-ellátása akadályokba ütköznék.

Szakkörökben tudni vélik ugyan, hogy ezt a rendeletet, ha a szükség ugy hozná magával, nyomon fogja követni egy másik rendelet, amely Kőszénközpont felállitását, a kőszén szállitásának szállitási igazolványhoz kötését és egyéb forgalmat és felhasználást korlátozó intézkedéseket fog tartalmazni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kőszénbányászat a Zsil völgyében Bányászok a salgótarjáni Ferenc-akna lejáratánál
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98