Dtum
Login with Facebookk
1919 | Május

Legújabb rendszerű izzólámpák

Az izzólámpák számos válfaja került már forgalomba, a melyek gyártásánál az a főtörekvés volt irányadó, hogy lehetőleg csekély áramfogyasztás mellett minél erősebb "gyertyafény" éressék el. Ezzel szemben most arra irányul minden törekvés, hogy minél jobban használják ki a fényerősséget, vagyis a legújabb felfogás szerint az izzólámpa minőségét nem a fényerősség, hanem a kilövelő fénysugarak czélszerű eloszlása szerint ítélik meg.

Ennek a feltételnek felel meg a Wotan-Central-lámpa, melynél a fémszálak elhelyezése teszi lehetővé, hogy a fénysugarak minden irányban egyenletesen szóródnak szét. Előnye még abban is rejlik, hogy a spirálisan alkalmazott fémszálak sokkal jobban állhatnak ellen bármely külhatásnak, mint a régi Wotan-lámpák hosszúra nyujtott zeg-zugos fémszálai és hogy a szűkre szorított sugárfelületnél fogva egyenletes, tündöklő fénynyalábot kapunk.

Kirakatok, képtárak, színpadok megvilágítására az 1. ábrán látható – egyébként már régebb idő óta ismeretes – lámpa kiválóan alkalmas. A lámpákat hossztengelyükkel a megvilágítandó tárgyak felé helyezik el olyformán, hogy a lámpa felét befödő tükörrel a lámpa majdnem teljes fényereje irányítható a megvilágítandó tárgyakra. A fényhatás fokozása végett a lámpákat a szemlélő elől eltakarják, az ilyenkor keletkező igen kellemes fényszóródás nem bántja annyira a szemet, mint mikor azt a fénysugarak közvetlenül érik.

Ezeken az izzólámpákon kívül sűrűn alkalmazzák még az 1915. évben először forgalombahozott, nemes gázokkal telített Wotan – G. lámpákat is, melyeknek szintén az az előnyük, hogy ugyanazon áramfogyasztás mellett erősebb fénynyel tudunk nagy területet elözönleni. Ma már olyan Wotan – G. lámpát gyártanak, melyeknél 100 – 130 voltnál 25watt, 140 – 165 voltnál 40 watt és 200 – 230 voltnál 60 watt teljesítmény érhető el.

Hogy a fénymennyiséget kellő módon kihasználhassuk, és hogy lehetőleg a legcsekélyebb fényenergia se vesszen kárba, legújabban különösen kirakatok kivilágítására a Wiskott-féle lámparendszert (2. ábra) alkalmazzák, melynek lényege az, hogy egymás mellé sorozott és optikailag pontosan kiszámított reflectorokat alkalmaznak, a melyeknél a gyujtópontban elhelyezett fényforrások meghatározott szóródási szög alatt lövelik ki a fénysugarakat és így a megvilágítandó tárgyakat egyenlő fényintensités éri a nélkül, hogy több áramfogyasztás, vagy nagyobb energia kifejtése válnék szükségessé.

A Wisktt-féle rendszerrel az eddigi legjobb izzólámpákkal szemben mintegy hatszoros erősebb világítás érhető el és még az oldalt elhelyezett tárgyak is, a melyek rendszerint alig vehetők észre, gyönyörű fényárban úsznak. 30°szög alatt a fényerősség 17-szer nagyobb, mint egyszerű izzólámpánál; ha pedig a lámpát a reflektor gyujtópontjából megfelelően kimozdítjuk, a szóródási szög nagyobbodik és az oldalvilágítás hatása fokozható.

A reflector belsejét, melyet pontos számítások szerint állítanak elő, reflectálásra igen alkalmas fémlappal vonják be, mely minden vegyi behatás vagy mechanikai hatások ellen meg van védve.
Welwart Benő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A világ első volfram izzószálas lámpája Nernst izzó
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98