Dtum
Login with Facebookk
1919 | November

Letartóztatták Tisza délelőtti látogatóját

Gartner beismeri, hogy ő járt a gyilkosság napján Tiszánál
- A Hétfői Napló tudósítójától -


A főkapitányságon vasárnap délelőtt is folytatták a kihallgatásokat Tisza István meggyilkolása ügyében. Ma érkeztek vissza az államügyészségről a főkapitányságra az eddigi nyomozás iratai s most ujból megkezdik a nyomozást, egészen uj alapon, amint ezt a csütörtökön délután megtartott helyszini szemle szükségessé teszi. Az első nyomozás aktái még mindig nem kerültek elő, a második nyomozást a proletárdiktatura bukása után, augusztus ?-én rendelte el Váry Albert dr. főállamügyész s ezóta a gyilkosság elkövetésének illetve a gyilkosságban való bűnrészességnek vádja alatt öt ember ül vizsgálati fogságban.


Szembesítések és kihallgatások


A hétfői napra várják Rákóczi Zsigmond csendőrőrmester megérkezését. Ő volt a vezetője annak a csendőrkülönítménynek, amely a Hermina-út 35/a szám alatti Robeim-villáman Tisza Istvánt őrizte. Az ő vallomásától is sokat várnak, mert fontos a lefegyverzés ügyének felderítése s hogy kik voltak azok a csendőrök, akik vonakodtak Tisza védelmére sietni. Detektívek nyomozzák Gartner Mór Marcellt, aki a gyilkosság délelőttjén állítólag rablási szándékkal Tisza lakásán járt s aki a mult hét eleje óta eltűnt Mária-utcai lakásáról.


A rendőrségen a nyomozást maga a detektívfőnök, dr. Nagy Károly rendőrfőtanácsos vezeti míg a kihallgatásokat dr. Szrubián Dezső rendőrkapitány végzi. Ő fogja kihallgatni már a hétfői napon a Nemzeti Tanács intézőbizottságának tagjait is. A rendőrkapitány a tanuknak felmutatja azt a fényképet, amelyen a tizenegyes katonatanács tagjai vannak lefotografálva. Eddig Dobó István vegyipari vállalkozót, a volt matrózt, vélik a leghatározottabban felismerni. A szembesítések dr. Kovács Lajos vizsgálóbíró szobájában Aczél Imre főállamügyészhelyettes jelenlétében történt, de eddig pozitiv eredményre még nem vezettek. A nyomozás noha nagy apparátussal folyik, még mindig tapogatózó, mert az tény, hogy fontos tanuk vidéken tartózkodnak s csak nehezen érhetők el, a nyomozás gyors lefolytatását akadályozzák. Egész sereg detektív utazott a vidékre, missziójukról azonban még nem érkezett jelentés. A mai délelőtt folyamán lényegtelen tanuvallomások történtek, uj fázisa a nyomozásnak még nincs, azonban a rendőrség már olyan fontos adatok birtokába jutott amelyek alapján a gyilkosság ügyének teljes felderítését reméli.


Almássy grófnő felismerte Dobót


A lapoknak ama jelentésével szemben, hogy Almássy Denise grófnőt törvényszéki orvos vizsgálta meg látóképességére vonatkozóan arról értesülünk, hogy ilyen indítványt az államügyészség nem terjesztette elő, a vizsgálóbíró orvosszakértői vizsgálatot nem rendelt el. A grófnő mintegy öt percen át állt szemtől-szembe a gyilkossal és határozottan felismerte Dobó Istvánban az egyik gyilkost. Hétfőn reggel a rendőrségen kihallgatják Dávid csendőrt is, aki Tiszát őrizte, azonkívül a rendőrkerületi parancsnokra, a csendőrök mulasztására vonatkozóan a legszigorubb vizsgálatot rendelte el. Rendkívül fontos Gartner Mór Marcell kézrekerítése is, mert eddig már négy feltétlen szavahihető tanú jelentkezett, akik mind egybehangzóan vallották, hogy Gartner járt a gyilkosság délelőttjén Tisza István lakásán.


Gartnert keresik a vidéken


A detektívfőnök intézkedésére a Tisza gyilkosság nyomozásával megbízott detektívcsoportok egyike vasárnap délután is inspekciót tartott, hogy esetleges ujabb nyomok felmerülése esetén a legsürgősebb nyomozást elvégezzék. Ugyancsak ügyeletet tart a főkapitányságon a bűnügy előadója is, hogy ujabb tanuk jelentkezése esetén jegyzőkönyvet vegyen fel. Ma délután Barabás dr. rendőrforgalmazó tartott ügyeletet, tanú azonban nem jelentkezett.


A legnagyobb fontosságot Gartner szerepének tulajdonítja most a rendőrség. Felkutatása iránt nagyszabásu diszpozíciók történtek, mert Gartner délelőtti látogatása még nincs teljesen megvilágítva. Gartner Marcellnak éppen a gyilkosság napján tett rendkívül furcsa „rablási kísérlete” egyes tanuvallomásokból következtetve, nincs minden egyéb szándék nélkül és erre nézve a nyomozás már eddig is fontos adatok birtokába jutott. Detektívek ma reggel vidékre utaztak, mert Gartner tartózkodási helyére nézve bizalmas értesítést kaptak. A főkapitányságon nem adnak felvilágosítást a nyomozás mai stádiumáról, mert a nyilvánosság informálásával nem akarják veszélyeztetni a nyomozás eredményét. Annyit azonban mégis köszönhetnek a nyilvánosságnak, hogy az eddigi sötétben való tapogatózás helyett máris pozitív adatok birtokában van a rendőrség.


Lapzártakor értesültünk, hogy a rendőrség elfogta Gartner Marcellt. A főkapitányságon kihallgatták, ahol beismerte, hogy ő járt a gyilkosság délelőttjén Tisza Istvánnál. Mikor kijött Tiszától, a villa előtt több katonát látott, akiket elküldött azzal, hogy hiába jöttek, mert Tisza István nincs otthon. A rendőrség természetesen a legnagyobb apparátussal nyomoz tovább a döntő és fontos vallomás alapján. Gartner Marcelt a mai nap folyamán letartóztatták.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az MLSZ nemzetközi elismerése Az MLSZ nemzetközi elismerése
A Magyar Labdarugók Szövetségét – mint egy szűkszavu távirat...
Az „élezett” búvárhajóharc Az „élezett” búvárhajóharc
Bettmann-Hollweg kancellár azzal a feltétellel járult hozzá a britek...
Amerikában működő pénzhamisító szövetkezet Amerikában működő pénzhamisító szövetkezet
Zágrábban és a környékén sok hamis huszkoronás bankjegy van...
Ujabb bankrablás Oroszországban Ujabb bankrablás Oroszországban
Nemrégiben megírtuk, mikép rabolta ki egy fegyveres csapat a...
Ujabb nagyarányu munkáskizárás Ujabb nagyarányu munkáskizárás
Vasárnap reggel nagy meglepetést keltett, hogy az Egyesült Izzó- és...
Olcsó tüzifa és szén! Olcsó tüzifa és szén!
Mint az elmult esztendők folyamán, úgy az idén is szolgálatára áll a...
Halasy Gyula dr. veresége a galamblövő bajnokságban Halasy Gyula dr. veresége a galamblövő bajnokságban
Lóry Jenő lett a bajnok 25 találattal. Szép közönség tekintette ma...
Aranyhalszínű haj, gyümölcsszínű estélyiruha, lakkozott ajkak, főkötő és négylevelű lóhere az új év divatslágerei Aranyhalszínű haj, gyümölcsszínű estélyiruha, lakkozott ajkak, főkötő...
Ne panaszkodjunk! A divatra ezúttal ne! Bár igaz, hogy nem valami...
Üdv a győzteseknek - tudósítás Athénból Üdv a győzteseknek - tudósítás Athénból
Az amerikai kiküldöttek ugyszólván sorozatos győzelmeket aratnak. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98