Dtum
Login with Facebookk
1919 | November

Norvégia magának kéri az 1924. évi olympiádot

Hollandia és Amerika harca. – Norvégia fellépése. – Társadalmi akciót indított az 1924-es olympiádért. – Hol maradnak a mi igényeink?

Még alig kezdődtek meg jövő évi antwerpeni olympiád előkészületei és máris erős harc folyik a következő, hetedik olympiád megszervezéséért. A konkurensek sorából kiesett ugyan egyelőre három erős aspiráns, - Magyarország, Németország és Ausztria – de a megmaradt nemzetek annál nagyobb hévvel igyekeznek maguknak megszerezni a következő olympiád megrendezésének dicsőségét.

Eddig két erős jelöltje volt az 1924-iki olympiádnak: Hollandia, amelynek Bernben (1916.) és Budapest (1920.) után már odaígérték a következő olympiádot és Amerika, amely arra hivatkozik, hogy 1904. óta mindig Európa rendezett olympiászt, illő tehát, hogy ujra Amerikára kerüljön a sor.

Most váratlanul ujabb és igen erős érvekkel fellépő olympiád - követelő csatlakozott kettőjükhöz: Norvégia. Norvégiában nagy társadalmi mozgalom indult meg, a politikai és katonai világ legteljesebb támogatásával, mely azt célozza, hogy az 1924. évi olympiád megrendezését Norvégiának harcolják ki. A mozgalom élén Krisztiánia polgármestere áll, főérvük pedig az, hogy 1924-ben ünnepeli Krisztiánia 300 éves fennállásának jubileumát, ugyhogy az 1924-iki évet Norvégia valóságos nemzeti ünneppé avatná, amelynek központjában az olympiai versenyek méltó elhelyezést találnának.

Hivatkoznak a norvégek arra is, hogy sportéletük most van kifejlődőben és ha ők kapnák meg az olympiádot, ez a tény óriási lökést adnak az egész norvég sportnak. Tény az, hogy a norvégek mind a két érve nagy sullyal esik latba a Nemzetközi Olympiai Bizottságnál; míg Hollandia esélyeit csökkenti az, hogy az 1920-as olympiádot is nyugati ország, a szomszédos Belgium rendezi. Amerikának törekvéseivel pedig szemben áll az a már elvben elfogadott álláspont, hogy Amerika csak a többi igénylő nemzet után kerülhet ismét sorra.

Igaz az is, hogy a norvégok a stockholmi olympiád óta óriási eréllyel fogtak hozzá elhanyagolt sportjuk fejlesztéséhez. Ma már footballcsapatuk – melyet régen tucat góllal vertek meg ellenfelei – az első helyre küzdötte fel magát; atlétáik, birkózóik és úszóik is pompás eredményekkel szereztek megbecsülést kis nemzetük nevének.

Nagyon valószínű tehát, hogy a norvég társadalom akciója sikeres lesz; Norvégia fogja megkapni az 1924-es olympiádot. Mert arról, hogy mi és Berlin érvényre juttathassuk a "szerzett jog" címén igényeinket, a mai körülmények között, amikor antant-sporttársaink ádáz gyűlölettel néznek reánk, semmi reményünk sem lehet.

Mi tehát csak örülhetünk annak, hogy oly nemzet kezére bízzák a legközelebbi olympiád megrendezését, amely kívülről nézte a világháborút, s így nem a gyűlölet vezeti a sportban. S talán remélhetjük, hogy addigra – semleges norvég területen – a ma még mindig ellenségként szembeállított sportemberek is kezet nyújthatnak egymásnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Indul az uruguayi futballbajnokság Indul az uruguayi futballbajnokság
1900-ban megalapították Montevideoban az Uruguay Association Football...
A láthatatlan gyürü egyre szükebbre szorul körülöttünk A láthatatlan gyürü egyre szükebbre szorul körülöttünk
A székesfőváros közgyülése hosszu üléseken keresztül vitatkozott...
Hová jutunk, hová züllünk Hová jutunk, hová züllünk
Hová jutunk, hová züllünk Ausztria sarába, Németország posványába,...
Válogatott csapatunk vereséget szenvedett Bécsben Válogatott csapatunk vereséget szenvedett Bécsben
Ausztria—Magyarország 2:1 (1:1) A magyar futballsport a párisi...
Rövidek Rövidek
Clémenceau, Franciaország megmentője, harmincórás irtózatos agónia...
Kormányozható torpedó Kormányozható torpedó
Csak a közelmultban adtunk hirt arról, hogy a villamos, ugynevezett...
Ivóvíz a harctéren Ivóvíz a harctéren
Vajon azok, akik itthon maradtak, akik nem öltik magukra a huszadik...
A csillagok felé…! A csillagok felé…!
A tudomány sohasem elégedett meg a földi titkok buvárlatával, ki...
Ribbentrop és Ciano német-olasz katonai és politikai szövetséget kötöttek Ribbentrop és Ciano német-olasz katonai és politikai szövetséget...
A milánó olasz-német külügyminiszteri tanácskozások történelmi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98