Dtum
Login with Facebookk
1919 | November

Norvégia magának kéri az 1924. évi olympiádot

Hollandia és Amerika harca. – Norvégia fellépése. – Társadalmi akciót indított az 1924-es olympiádért. – Hol maradnak a mi igényeink?

Még alig kezdődtek meg jövő évi antwerpeni olympiád előkészületei és máris erős harc folyik a következő, hetedik olympiád megszervezéséért. A konkurensek sorából kiesett ugyan egyelőre három erős aspiráns, - Magyarország, Németország és Ausztria – de a megmaradt nemzetek annál nagyobb hévvel igyekeznek maguknak megszerezni a következő olympiád megrendezésének dicsőségét.

Eddig két erős jelöltje volt az 1924-iki olympiádnak: Hollandia, amelynek Bernben (1916.) és Budapest (1920.) után már odaígérték a következő olympiádot és Amerika, amely arra hivatkozik, hogy 1904. óta mindig Európa rendezett olympiászt, illő tehát, hogy ujra Amerikára kerüljön a sor.

Most váratlanul ujabb és igen erős érvekkel fellépő olympiád - követelő csatlakozott kettőjükhöz: Norvégia. Norvégiában nagy társadalmi mozgalom indult meg, a politikai és katonai világ legteljesebb támogatásával, mely azt célozza, hogy az 1924. évi olympiád megrendezését Norvégiának harcolják ki. A mozgalom élén Krisztiánia polgármestere áll, főérvük pedig az, hogy 1924-ben ünnepeli Krisztiánia 300 éves fennállásának jubileumát, ugyhogy az 1924-iki évet Norvégia valóságos nemzeti ünneppé avatná, amelynek központjában az olympiai versenyek méltó elhelyezést találnának.

Hivatkoznak a norvégek arra is, hogy sportéletük most van kifejlődőben és ha ők kapnák meg az olympiádot, ez a tény óriási lökést adnak az egész norvég sportnak. Tény az, hogy a norvégek mind a két érve nagy sullyal esik latba a Nemzetközi Olympiai Bizottságnál; míg Hollandia esélyeit csökkenti az, hogy az 1920-as olympiádot is nyugati ország, a szomszédos Belgium rendezi. Amerikának törekvéseivel pedig szemben áll az a már elvben elfogadott álláspont, hogy Amerika csak a többi igénylő nemzet után kerülhet ismét sorra.

Igaz az is, hogy a norvégok a stockholmi olympiád óta óriási eréllyel fogtak hozzá elhanyagolt sportjuk fejlesztéséhez. Ma már footballcsapatuk – melyet régen tucat góllal vertek meg ellenfelei – az első helyre küzdötte fel magát; atlétáik, birkózóik és úszóik is pompás eredményekkel szereztek megbecsülést kis nemzetük nevének.

Nagyon valószínű tehát, hogy a norvég társadalom akciója sikeres lesz; Norvégia fogja megkapni az 1924-es olympiádot. Mert arról, hogy mi és Berlin érvényre juttathassuk a "szerzett jog" címén igényeinket, a mai körülmények között, amikor antant-sporttársaink ádáz gyűlölettel néznek reánk, semmi reményünk sem lehet.

Mi tehát csak örülhetünk annak, hogy oly nemzet kezére bízzák a legközelebbi olympiád megrendezését, amely kívülről nézte a világháborút, s így nem a gyűlölet vezeti a sportban. S talán remélhetjük, hogy addigra – semleges norvég területen – a ma még mindig ellenségként szembeállított sportemberek is kezet nyújthatnak egymásnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Zsákvászon, imprimé, gomb és gallérnélküli kabátok, újra rövid délelőtti ruhák és óriási kesztyűluxus a tavaszi Párizs első kirakataiban Zsákvászon, imprimé, gomb és gallérnélküli kabátok, újra rövid...
A nagy divatszalonokban zárt ajtók mögött és a legbennfentesebb...
Bányai Kornél -  Krisztus a temetőben Bányai Kornél - Krisztus a temetőben
Holtakról énekel a hó ebben a jól megmunkált téli kertben, ...
Gyorstüzelő angol hajóágyu Gyorstüzelő angol hajóágyu
Angolország nemcsak arról gondoskodik, hogy a világon neki legyen a...
A bécsi szegényházban elhagyottan, koldusszegényen maghalt Turi Karola, a békeévek híres virágáruslánya A bécsi szegényházban elhagyottan, koldusszegényen maghalt Turi...
A bécsi szegényházban meghalt Turi Karola, a régi békeévek híres...
Ladányi Gedeon (MAC), a gyorskorcsolyázó bajnok Ladányi Gedeon (MAC), a gyorskorcsolyázó bajnok
Gyorskorcsolyázó versenyt ily nagy érdeklődés még nem kísért nálunk,...
A zöld internacionalé vezetői Budapesten A zöld internacionalé vezetői Budapesten
Rubinek földmivelésügyi miniszter volt egyik előharcosa...
Világitógázzal megmérgezte magát Kossa- Magyary Géza, az ismert magánnyomozó Világitógázzal megmérgezte magát Kossa- Magyary Géza, az ismert...
Vasárnap délután világitógázzal megmérgezte magát Kossa...
Elpusztultak a Balaton melletti szőlők Elpusztultak a Balaton melletti szőlők
A napokban olyan vihar vonult végig Zala és Somogy megyén, amilyenre...
Elmebeteg-e Gróf Almássy Pál?
Gróf Almássy Pál földbirtokos egy magántársaságban súlyos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98