Dtum
Login with Facebookk
1919 | Október

A halott Váczi-ut

Pihen a munka a gyártelepeken 

Budapest életerejének pulzusa a Váczi-ut.
A nyugati pályaudvarral szemben még hatalmas paloták hirdetik a polgárság jólétét, majd impozáns gyártelepek következnek, nyomoruságos vityillók közé ékelve s ugyanott, ahol a nagyipar és a jólét szimbolumai láthatók, él a főváros legkoldusabb népe, a Tripolisznak nevezett szükséglakástelepen, a legrettenetesebb nyomor közepette.

És ez a nyomor vár mintegy negyvenezer vas- és fémmunkásra, akiknek eddig a Váczi-ut adta meg a mindennapi kenyeret. Már nem döcögnek ezen a hatalmas uton a társzekerek, üres, kihalt a Váczi-ut, csendesek, némák a gyárak, nem bugnak a gyári szirénák, nem sistereg a kazán gőze, pihen a pöröly, nem kong az ütések sulya alatt az üllő, itt eltünt az élet, a termelés folytonossága megszünt. 

Kérdőjel mered a Váczi-uton felénk, mi lesz a Váczi-ut országoshirü gyártelepeivel s azok tizezreket számláló munkásaival. Ez a kérdés érdekelt bennünket, amikor szombaton délelőtt sorra jártuk a Váczi-ut gyárait és megkérdeztük a gyárvezetőket, milyen a jelen és milyen lesz a jövő. Szomoru sétánkról a csendes, szinte halott Váczi-utról ez a beszámolónk: 

A Wörner és Társa gépgyárban Körner főmérnök elmondotta, hogy a gyár kizárólag malomépitészettel és nyomdai gépek készitésével foglalkozott. A bolsevizmus felemésztette a gyár egész tőkéjét, összes tartalékát és három millió adósságot hagyott örökül. A vállalat most minden tőke hijján van és egyelőre legszükségesebb anyagi eszközeit félig kész gépek eladásával igyekszik előteremteni.

Hatszáz munkás helyett mindössze husz munkás dolgozik, ezek is csak a gépek javitásával foglalkoznak. A gyárnak nincsen szene, munkaalkalom teljesen hiányzik, nincsen nyersanyag, s a mai őrült árak mellett még gondolni sem mernek a termelés megkezdésére. Ha a kormány a kommunisták által csinált adósságok szanálását magára nem vállalja, a Wörner-gyárnak nincs reménye a talpraállásra. 

Az Első Magyar Gazdasági Gépgyárban a gyárüzem szünetel. Ezerkétszáz munkása volt a gyárnak, ma egyik sem dolgozik. 

A Vulkán-gyépgyár mühelyeiben egy fia lelket sem találunk. Az igazgatóság éppen együtt volt és tanácskozot. Itt sem dolgoznak. 

Az első pörölyütéseket a Schlick-Nicholson-gépgyárban hallottunk.
Itt már együtt van néhány munkás, a gyárkapunál munkásneveket találunk, a gyár jóléti intézményeinek hirdetéseit: van burgonya, liszt, bab, borsó és lencse. Orfanidesz János igazgató volt szives tájékoztatni bennünket: 

– A nyersanyagot ami hiányzik, – mondotta – nehezen tudjuk beszerezni, a forgalom, a kereskedelem szünetel, de mi minden erőnkkel azon vagyunk, hogy dolgozzunk. E hét elején megpróbáltuk üzemünk felélesztését. Egyelőre csak kis erővel. Ma mindössze 280-300 munkást foglalkoztatunk, mig a háboruban foglyokkal együtt ötezer munkás dolgozott, a békében pedig ezerötszáz munkásunk volt.

Nagy a hiány a nyersanyagokban, üzemi cikkekben, kokszban, kovácsszénben – ez utóbbi kérdés kizárólag az entente hatáskörébe tartozik – s egyéb anyagokban is. Az üzemszünetelésnek fő oka a hitel kérdése. A kommunizmus olyan rombolást vitt véghez a gyár pénzügyeiben, hogy a gyár teljesen elvesztette forgótőkéjét. Amit előtudtunk teremteni, abból a roppant csekély forgótőkéből igyekeztünk kevésszámu munkásainkat egyelőre ellátni.

Higgye el, kérem, a gyárak nem szabotálnak, mi minden erővel azon vagyunk, hogy dolgozzunk, hogy lábraállithassuk ezt a nagyüzemet. Baj azonban, hogy egyes munkáscsoportok nem hajlandók a mai munkafeltételek alapján dolgozni. Már pedig mi fegyelmet követelünk, szovjetkeresetekről ma már szó sem lehet, a munkások pedig ez alapon nem igen hajlandók dolgozni. Ez is késlelteti az üzem fejlesztését. Mindenképen igyekszünk dolgoztatni, de a hitel, nyersanyag és tüzelő teljes hiánya akadályozza, hogy iparunk ismét fejlődjön. 

Tovább, a Váczi-uton az Első Magyar Csavargyárban érdeklődtünk. Itt is szünetel a munka, de ennek más oka is van, mint azt Riewald főmérnök elmondotta: 

– A csavargyár elköltözik Budapestről. Nekünk az anyaintézetünk a Coburg Fülöp herceg bánya- és kohómüvei, az lát el bennünket nyersanyaggal s minthogy a csehek által megszállott területről nyersanyagot nem kaphatunk, elhagyjuk Budapestet. A gyárat eladtuk a Blau és Lukács cégnek. Uj gyártelepünk már épül Nagyszombaton és mihelyt a mühelyek elkészülnek, megkezdjük ott az üzemet. Hatszáz munkásunk volt, most csak a legrégibb munkások közül foglalkoztatunk ötvenet, ezek sem termelnek, csak a mühelyeket hozzák rendbe, átadásra készen. 

A Láng L. gépgyár is megpróbálkozott az üzem felvételével. Talán összesen százötven munkás dolgozik a régebbi kétezer helyett. Szene a gyárnak nincs, nyersanyaga szintén nincs. 

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Anglia óriásléghajója, az ,,R. 101.” Vasárnap hajnalban fölrobbant és porrá égett Anglia óriásléghajója, az ,,R. 101.” Vasárnap hajnalban...
Anglia óriásléghajója, az ,,R. 101.” Vasárnap hajnalban...
Az éneklés haszna
Nem is hinné az ember, hogy az éneklésnek milyen jó hatása van a...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Utazások és kalandok két világrészen keresztül Utazások és kalandok két világrészen keresztül
Henry Savage Landor, a kiváló angol kutató, érdekes előadás keretében...
"Maga linkóci, máskor több pénzt hozzon magával!"
A főkapitányságra több feljelentés érkezett az utóbbi időben arról,...
Osvát Ernő titkaiból Osvát Ernő titkaiból
A múlt század elején Kazinczy és az akkori nyugatosok sokat...
Teleki Pál gróf halálára Teleki Pál gróf halálára
Talán szokatlan, hogy ez a folyóirat, az irodalom és művészet...
Elek Ilona biztos győzelmét hozta a női tőrvívó bajnokság Elek Ilona biztos győzelmét hozta a női tőrvívó bajnokság
1. Elek Ilona KaSE 8 gy. 2. Nyáry Ilona TFS (11 kapott tus) 3....
Jaj a legyőzöttnek! Jaj a legyőzöttnek!
A magyar kormány összes csapatait északra vonja vissza attól a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98