Dtum
Login with Facebookk
1919 | Október

A MASZ csapatbajnokságai

Gyönyörű őszi időben következett sorra a szenior staféta- és csapatbajnokságok. Körülbelül háromezer főnyi elitközönség gyűlt egybe megtekintésükre. Az 5x100 m-es staféta nyitotta meg a sorrendet. A MAC és BEAC teljes csapattal, az MTK Kurunczy helyén egy tartalékkal állt starthoz. Néhány sikertelen startkísérlet után jól elstartol a három első futó. Aczél a BEAC-nak három métert hoz Szerelemhegyi (MAC) ellen, ki egy méterrel veri az MTK futóját.

Csathó az előnyt Dévánnal szemben megtartja, az MTK újabb két méterrel szorul háttérbe. Most Benedek következik Fixl ellen. Fixl egy métert hoz az előző napi 1500-ast lábában érző Benedek ellen. A MAC negyedik stafétája, Gáspár D., egyformán fut Podolszkyval, úgy hogy – mint képünk mutatja – két méter előnnyel vált Perényi Krepuska ellen, ki gyönyörű finish után mellbedobással, 25 cm-rel győz. A győztes és második staféta ideje igen jó, különösen az ellenszelet tekintve.

1919. évi 5x100 m-es síkfutó bajnokcsapat a MAC 57.9 mp-ces idővel, 11.6 mp. átlaggal: Szerelemhegyi E. dr., Déván I., Fixl L., Gáspár D., Krepuska G. II. BEAC 57.9 mp. 11.6 mp. átlaggal: Aczél P., Csathó T., Benedek I., Podolszky G., Perényi Gy. III. MTK 59.1 mp, 11.8 mp. átlaggal: Gárdos L., Horváth G., Magyar I., Szalai P., Helfer B. Mellel nyerve, 10 m-rel harmadik. Indult három csapat 15 futóval.

Egy 5x1500 m-es stafétafutás igazán nem folyik le rövid pillanatok alatt 22 percig tartott a futás, de ezen 22 perc alatt mindenki lázban volt. Mióta kijárunk versenyekre – pedig sokan közöttünk már öreg rókák – még nem láttunk hasonló fokban fellelkesedett atlétikai közönséget, csak egy ízben, az 1914. évi svéd-magyar mérkőzés néhány versenye, különösen 800-asa alatt. Hiszen ha alapjában megfontoljuk, mindegy volt a BEAC vagy az MTK nyeri-e a stafétát, mégis a legtávolabb álló indifferens egyén is izgult és 22 percig láttunk egy őrjöngő tribünt, hol minden kavargott és harsogott.

Lövésre Koszta, a BEAC első futója indult útjára, hozzátapadva Király, az MTE embere. Egészséges tempó után Király 4 p. 30.6 mp-et futó Kosztát, Stefaniai hamarosan behozza Wurm előnyét és 4 p. 30 mp-et futva (Wurm ideje 4 p. 35 mp) 12 m. előnnyel váltja Jónást az MTE harmadik stafétája, Fonyó előtt, ki 600 m-rel veri ellenfelét. Fonyó ideje 4 p. 27.4 mp. Jónásé 4 p. 33 mp.

Most izgalmas pillanatok következnek. Be tudja-e hozni Várady Bese előnyét? Az első 900 m-en nem csökken a távolság egy hajszállal sem, 1000 m után nagyon lassan, lépésről lépésre fogy, 1900-nál Várady felzárkózik és szép, erőteljes végspurt után 4 p. 21 mp.-et futva, 3 m-rel veri a 4 p 25 mp-et futó Besét. Benedek 3 m, előnnyel indul Vörös előtt. Az izgalom még fokozódik. Vörös 200 m után már felzárkózik, 400 m. után élre megy. Élvezettel nézi a két erélyes mozgású, jó stílusú futó együtt haladását.

Vörös, a hosszútávfutó, magasan emelt térdekkel, erős karmunkával majdnem sprintstílusban fut. Benedek, a középtávfutó, alacsonyabb termete dacára együtt lép vele, de kényelmesebb, kevesebb karmunkával, kevésbbé emelt térdekkel mozog nyomában. Befejezésben az utolsó hatvan méteren Benedek Simán 3 méterrel győz! Mindkét futó ideje 4 p. 14 mp. A BEAC csapatával a nagyobb klasszis győzött a hosszabb ideje trenirozó együttes ellen. Átlag igen jó, de mindkét stafétától jobb eredmény is várható.

1919. évi 5x1500 méteres síkfutó bajnokcsapat: BEAC csapata 22 p. 11.6 mp. (4 p. 26.3 mp. átlag) : Koszta Gy., Stefániay V., Jónás K., Várady M. dr., Benedek I., II. MTE a) csapat: Király P., Wurm M., Fonyó M., Bese I., Vörös V., III. MTE b) csapat: Kolm I., Nánai Á., Zalai J., Steiner P., Szávits F. Három méterrel nyerve, igen gyenge harmadik. Három induló staféta, 15 futóval.

A verseny alatt az MTE trénere hangosan biztatta futóit, mire a versenyrendezőség ennek abbahagyására szólította fel. Vörös, az MTE futója hivatkozva arra, hogy a BEAC trénere ugyanezt cselekszi a BEAC futókkal, levonult a pályáról. A versenyrendezőség erre a BEAC trénerét is fölszólította buzgólkodása abbahagyására s így szent lett a béke, és Vörös a váltáshoz állott.

A sorra jövő 5000 m-es síkfutó csapatbajnokság startjához egyedül az MTE futói állnak fel, még pedig Vörös nélkül, de két csapattal.


1919. évi 5000 m
-es síkfutó bajnokcsapat az MTE a) csapata, 15 ponttal: Bese I. egyénileg első 17 p 01.8 mp. alatt, Király Pál II. Fonyó M., Wurm M., Zalay I. II. az MTE b) csapata: Kohn J., Nánai A., Steiner P., Hochhaus I. Szávits F.

Befejezésül gyönyörű versenyt nyujtott az 5x400 m-es stafétafutás. A MAC tartalékok nélkül, a BEAC Mattyasovszky, Rácz és Stentzer helyén három, az MTK Kurunczy és Racskó helyén két tartalékkal jelent meg a startnál. Lövésre a legkívülálló Jónás, a BEAC első futója szalad el a vezetéssel, de a finishben Halmay három méterrel megelőzi, mely előny azáltal, hogy Jónásnak kifelé kell futnia, klubtársát – Váradyt – leváltani, hét méterre növekedik.

Várady 180 méterrel szorul ellenfele mögé. Fixl gyenge váltásával négy méterre csökkenti előnyét. Aczél 200 méternél felzárkózik, de innen kezdve 14 méterrel lemarad. Podolszky két méterrel veri Dévánt, ki ilyenformán 12 méter előnnyel váltja Krepuskát Benedek előtt.

Benedek 200 méterig nem képes semmit hozni, 200 méternél belelendül és nyolc méterig megközelíti Krepuskát a célegyenes közepéig, innen kezdve megint marad a távolság, úgy hogy a MAC nyolc méterrel győz a BEAC ellen, melyet nagyon gyenge harmadikként az MTK és nagyon gyenge negyedikként az ESC követ.

A BEAC három futója – Jónás, Váradi, Benedek – nagyon erősen érzete lábában az előző napi erős 1500 m-es futást. A MAC futóinak részideje: Halmay 55.6 mp. Szerelemhegyi 55.5 mp. Fixl 53.6 mp., Déván 53.9 mp. Krepuska 52.6 mp. Krepuska futásával bebizonyította, hogy egészen elsőrangú 400 méteres futó lehet belőle. A BEAC futóinak részideje: Jónás 56.2 mp., Várady 55.8 mp. Aczél 54.3 mp. Podolszky 53.8 mp. Benedek 52 mp.

1919 évi 5x400 m-es síkfutó bajnokcsapat a MAC csapata, 4 p. 31.2 mp. idővel, 54.2 mp átlaggal: Halmay T., Szerelemhegyi E. dr., Fixl L., Déván L., Krepuska G. II. a BEAC csapata, 4 p 32.1 mp. idővel, 54.4 mp. átlaggal: Jónás I., Várady M. dr., Aczél P., Podolszky G., Benedek I., III. az MTK csapata: Görög I., Magyar I., Helfer B., Grosz I., Marshalkó T. Hat méterrel nyerve, igen gyenge harmadik. Indult még az ESC csapata: összesen 20 induló. Az elért átlagidők a MAC-nál 53.8 , a BEAC-nál 54 mp-re becsülhetők, a szeles időjárásra való tekintettel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az 5x100 méteres bajnoki staféta utolsó váltása Váltás az 5x400 méteres bajnoki stafétában Aczél-dr. Szerelemhegyi-Grosz-Fixl Az 5x400 méteres bajnoki staféta finishe Krepuska 8 m-el előzi meg Benedeket Az 5x1500 méteres bajnoki staféta második váltása Wurm-Stefánia-Jónás-Fonyó 5000 m-es csapatbajnokság Fonyó-Wurm-Bese-Király 5x100 m-es ifjusági bajnoksága
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Fekete Mihály szenzációs rekordjai Fekete Mihály szenzációs rekordjai
Fekete Mihály (ESC), az Amerikából hazatért kitűnő távgyalogló, a...
Temesvár hős védője Temesvár hős védője
Háromszázötven év előtt Magyarországon a törökök hódító hadjáratának...
Fellendülhet a baromfi- és tojásexport Fellendülhet a baromfi- és tojásexport
A magyar baromfi- és tojásexport lebonyolitására 1,500.000 pengővel...
Az osztálysorsjáték huzásának folytatása
A magy. kir. szab. osztálysorsjáték igazgatósága megjelent...
Tisza egyik gyilkosa Bécsben van Tisza egyik gyilkosa Bécsben van
A rendőrség ma délelőtt Szrubián Árpád dr. rendőrkapitány és Hanzély...
Vakok birkózása Vakok birkózása
A Vakok Budapesti Intézetének növendékei a sportokat is művelik és...
Törvényjavaslat a vasutas-házakról Törvényjavaslat a vasutas-házakról
Lukács László pénzügyminiszter a kereskedelmi miniszterium nevében a...
Pangalosz és barátai Athénben revolverrel belelőttek a tömegbe Pangalosz és barátai Athénben revolverrel belelőttek a tömegbe
Athéni táviratok szerint a vasárnapi választásokat megelőzően...
A kereskedelem mint Prügelknabe A kereskedelem mint Prügelknabe
Mostanában a gazdasági reformok korát éljük, nem mulik el ugyszólván...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98