Dtum
Login with Facebookk
1919 | Október

Miért látni léghajóról mélyebben a vízbe?

Ismeretes tapasztalat, hogy léghajóról sokkal mélyebben bele lehet látni a vízbe, mint alacsonyabb helyről, pl. hajóról. Mélyebb vizek fenekét lehet ebből a magasságból figyelemmel kísérni. Az elmult háború alatt ezt arra használták fel, hogy a tenger fenekére erősített aknákat keressék fel, vagy pedig repülőgépekkel kisértették a hadihajókat, hogy a búvárhajókat könnyebben észrevegyék.

Leginkább úgy magyarázzák ezt a tapasztalatot, hogy az égboltnak a tengervíz felületén, visszavert fénye sokkal gyengébb, ha merőlegesen nézünk le, mint ferde beesésnél. A ferde irányból a felületre alulról jövő fény olyan gyenge az égbolt visszavert fényéhez képest, hogy csak kisebb mélységből eredő sugarakat veszünk észre. Ez helyes is, de nem magyarázza meg azt a körülményt, hogy nagyobb magasságból mélyebbre láthatunk a víz alá, mint kissebb magasságból.

Azonkívül a felületi visszaverődés csak aránylag nagy beesésszögnél lesz jelentékenyebb. 60°-nál, a fénynek még csak 6 %-a verődik vissza, a többi a vízbe hatol. 70°-nál már 21%-a, nagyobb szögeknél már gyorsan növekszik 100 %-ig. Tehát a felületnek a visszaverődés folytán előállói fényessége csak akkor zavaró, ha nagyon ferdén tekintünk a vízre.

De még ezt a kellemetlenséget is el lehet kerülni. A visszavert fény ugyanis poláros. Tehát helyesen beállított nicollal vagy turnalinlemezzel a felületi fényességet jórészt ki lehet kerülni. Ezt az eljárást. Arago javaslatára már régóta követik.

Azt sem szabad elfelednünk, hogy a tengerfelület fényessége nagymértékben függ attól is, hogy az égbolt melyik részéből indul ki az a fény, a mely visszaverődés után szemünkbe jut.
Pl. nagy lesz a felületi fényesség, ha erősen megvilágított felhő fénye esik szemünkbe. Ez a körülmény sokszor fontosabb, mint a beesésszöge

A mi földrajzi szélességünk alatt az égbolt a zenith környezetében többnyire kevéssé fényes, tehát a felületi fényesség igen kismértékben zavar, ha merőlegesen tekintünk a vízre. E tekintetben a léghajó sötét tükörképe is kedvezően hat, különösen, ha nagyobb kiterjedésű.

A fénytörés is befolyásolja a víz alatt lévő nagyobb tárgy képét. Minden hullám hengeres lencse módjára hat. Ha a tárgy távolsága nem nagyobb, mint ennek a lencsének négyszeres görbületi sugara, akkor a hullámhegy nagyított, a völgy pedig kicsinyített képzetes képet idéz elő. Ha a tárgy még mélyebben van, akkor a levegőben lebegő valós kép keletkezik. Ennek a távolságnak környékén nehéz a tárgyat felismerni, különösen mert a nagyítás miatt fényerőssége is gyenge.

Ha a felület fodros, ez olyan hatású, mint mikor a lencse csiszolásában hiba van. Gyakran azonban a csiszolás már olyan hibás, hogy lencséről nem is beszélhetünk. Szerencsére azonban az egész "lencsének" csak igen kis részét használjuk fel, mikor a mélységbe tekintünk. Már pedig minél kisebb ez a felület, annál kisebbek igényeink a lencse jóságával szemben. Másrészt pedig minél magasabban vagyunk és minél mélyebben fekszik a tárgy, annál kisebb része a felületnek szerepel a kép előállításánál.

Még egy körülmény szolgál a magasban észlelő javára. A tárgy különböző részeinek képe nem olvad össze, a kép tulajdonképpen eltorzult darabokból áll. Szemünk mégis egységes képbe tudja a részeket foglalni, ha csak nem túlságosan elütő méretűek. Ez annál könnyebben sikerül, mennél magasabban vagyunk, mert ekkor az egyes részek látszólagos szög eltérése kisebb. A szakadások a részek között olyan kicsinyek, hogy nem is észlelhetők.
Molnár I.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Személyzeti hiányok miatt jár ritkábban a villamos Személyzeti hiányok miatt jár ritkábban a villamos
Szinte divat lett napjainkban a fővárosban, hogy mindenki a...
Hidászok a háboruban Hidászok a háboruban
A hadsereg nemcsak rombolni tud, hanem épiteni is. Míg például a...
Rémhirek a kereskedők fizetésképtelenségéről Rémhirek a kereskedők fizetésképtelenségéről
A sulyos pénzviszonyok nyomását érzi az egész közgazdasági élet, első...
Egy budapesti fiatalember három barátjával autón Budapestre szöktette Szombathelyről válófélben levő feleségét Egy budapesti fiatalember három barátjával autón Budapestre szöktette...
Husvét vasárnapjára virradó éjjel föltűnő esemény játszódott le...
Vadlibák és vadkacsák Vadlibák és vadkacsák
Peter Scott, a nagy sarkutazó fia, ismert fiatal természettudós most...
Berlinben szemmel tartják Törökország, Spanyolország és Portugália helyzetét Berlinben szemmel tartják Törökország, Spanyolország és Portugália...
A német hadsereg vezetésében beállott változásokhoz fűződő...
Épülő fővárosunk Épülő fővárosunk
Nem mondhatja senki, hogy ez a mi szép fővárosunk túlságos...
A pápa elitélte az angolszászok hadviselését A pápa elitélte az angolszászok hadviselését
A Wilhelmstrasse szóvivőjének nézete szerint alig képzelhető el az...
A jó pumpalany A jó pumpalany
A szükség elnézővé teszi az embert. Különösen saját magával szemben....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98