Dtum
Login with Facebookk
1919 | Január

A buváriskola

 Torricelli olasz fizikus volt az első, aki megtudta állapítani a földet átfogó levegőtömeg nyomását a földre. A levegő normális nyomása mellett az ember valahogyan nem érzi sem a súlyt, sem egyéb következményét a levegő belégzésének, de mihelyt megváltozik a légköri nyomás, kisebb lesz, avagy nagyobb, a lélekzés problematikussá válik s nehézségek lépnek föl. 

Akinek például gyenge a szive, vagy légcső szűkülete van, fülzúgása van valamely garat és tartozáka hurutja folytán, ne menjen magas helyre, ahol ritka a levegő, mert légzési nehézség lepi meg, szédül s fulladozni fog. Ugyanezek az esetek állanak fönn akkor is, ha sűrűn levegőben kell lennie azoknak, akik a ritkát nem bírták el. 

Ilyen módon érthető meg a buvár mesterség körülményessége, amely nem egyéb, mint a normálisnál nagyobb levegőnyomás elviselése, amellett, hogy a búvár még munkát is végez. A búvár ugyanis egészen nyolc légköri nyomás alatt is kénytelen dolgozni, s azt a nyomást emberi szervezet különleges berendezkedés nélkül nem birja el. De meg ha el is bírná, a legedzettebb testnek is meg kell szoknia azt a szokatlan levegőt, tehát mielőtt komoly munkára kerülne a dolog, valósággal tréninget kell folytatni. 

Igen sok érdekessége van a nagy nyomás alatt álló levegőnek. Védőszerkezet nélkül például már két légköri nyomásnál rettenetes fülzúgás, sok embernél orr- és szájvérzés következik be, ájulás, sok esetben szivszélhüdés fenyeget. A cigaretta meggyujtva azonnal elég tövig, szinte lánggal, mintha tiszta oxigénben gyujtanánk tüzet. Kesszonokban hidak építésénél használt nagy vastartányokban a búvárruhát úgy pótolják, hogy hatalmas gépekkel friss levegőt préselnek be a mélységbe, ezáltal a légnyomást a lehető legkisebbre redukálják. 

Még így is nagy a veszély abban, hogy a kesszon mélyén dolgozó emberek, akkor, mikor ujra a friss, normális levegőre jutnak, a szokásos kesszonbetegségek egyikét, másikat nem kerülik el. Igy tehát arra is ügyelni kell, hogy az emberek a kesszon mélyéből ne jussanak nyomban a normális levegőre, hanem közbenső állomást kell tartaniok. Mindezeket a dolgokat a búvár iskolában sajátitják el a testileg alkalmas emberek. A búváriskola nagy kazán, amely légmentesen elzárható; s a belsejében hatalmas gépierővel tetszésszerinti nagyságban szabályozható egészen addigi fokig, hogy a benne dolgozó búvár 7.9 atmoszférikus nyomás érzetével dolgozik, s az olyan, hogy megfelel nyolcvan méter vízmélységnek.
 
Ha ez az iskola sikeres, a búvárjelöltek az itteni testi megpróbáltatásokat minden baj nélkül kiállják, jön a tényleges próba. A buvárokat kiviszik a nyilt vízre, s ott eresztik le eleinte csak addig, míg a víz ellepi a testüket, azután mindig mélyebbre, míg csak el nem érik a maximális mélységet. Ezeken a gyakorlatokon a tanitvány még nem csinál egyebet, mint a testét edzi a szokatlan légzési körülményekhez, csak mikor az orvosi vizsgálat igazolta, hogy a tanitvány szervezete nem szenvedett a gyakorlatok alatt, akkor kezdődik a tényleges munka.
 
Ugyane módok mellett tanítják, gyakorolják a tengeralattjárók legénységét, s valóban a modern technika legnagyobbszerű alkotása az a berendezés, amely lehetővé teszi az embereknek, hogy a normális levegőéleten kívül más, súlyosabb körülmények között is hasznos tevékenységét tudjon kifejteni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A búvár leszáll a vízbe A buvár a tenger fenekén. Fönt a hajó szélén két tengerész a légszivattyu csöveit tartja A buvárt felöltöztetik a tengerészek A buvárokat a foglalkozásukra alaposan be kell oktatni, ki kell képezni
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hír a gabonatőzsdéről Hír a gabonatőzsdéről
A gabonatőzsdén a stagnáció ismét beállott az árak és ennek...
Elsüllyedt falu a Dunántúlon Elsüllyedt falu a Dunántúlon
Néhány éve e folyóirat hasábjain folyt a vita a dunántúli magyarság...
Egy tragédia sportszempontból Egy tragédia sportszempontból
A rémes tragédia, amely Fodor mester termében hétfőn lefolyt,...
Sven Hedin Sven Hedin
Ez a hires svéd utazó – a kinek arczképét mai számunkban...
Ady Endre önképzőköri tag Ady Endre önképzőköri tag
Amilyen nagy szerepe volt az önképzőkörnek multszázadeleji nemzeti...
Egy kis színpadi elmélkedés Egy kis színpadi elmélkedés
Vannak színészek, akik azt tartják, hogy Madách drámai költeményének...
Epilógus a magyar őstehetsége kiállításához Epilógus a magyar őstehetsége kiállításához
Kevés magyar képzőművészeti kiállítás ért el akkora sikert a...
Lila vagy nem lila? Lila vagy nem lila?
Most újult erővel jelentkezett. Minden hangadó párizsi nagyszabó őszi...
Mi lesz 1938-ban Mi lesz 1938-ban
A külpolitika terén az elmult években az események olyan viharos és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98