Dtum
Login with Facebookk
1920 | Augusztus

Leszavazzák a botbüntetést?

(A Hétfői Napló tudósitójától.)

Kedden véget ér a képviselők rövid istvánnapi vakációja és szerdán már ujra megkezdi munkáját a nemzetgyülés. Kritikus kérdés lesz napirenden: a vagyon, erkölcs és személyiség hathatósabb védelméről szóló törvényjavaslat és ennek kapcsán a botbüntetés.


Tomcsányi Vilmos Pál dr. igazságügyminiszter ebben a javaslatában ujabb bünesetekre is ki fogja terjeszteni a büntetésnek ezt a barbár nemét, mint amilyenekre az árdrágitók ellen hozott törvény szabja meg a botbüntetést. Ebben a felfogásban azonban nem számithat lelkes támogatásra a kormánypárt tagjai részéről. Nem titok: a képviselők körében nagy ellenzéke van a botbüntetés kiterjesztésének.


Immár attól kell tartani, hogy ez a kérdés olyan erőpróbára teszi a pártot, amilyenben még nem volt része megalakulása óta. A párt vezetőségének két alternativa között kell választania: vagy ragaszkodik az igazságügyminiszter javaslatához és ezzel közvetlen okot ad a szelekciós folyamat gyors kibontakozásához, vagy dezavuálja a javaslatot és ezen a réven menteni igyekszik a párt egységét. Valószinüleg az utóbbi eset fog bekövetkezni: egyszerüen ki fogják mondani, hogy a javaslat megszavazását nem tekintik pártkérdésnek.


Ebben – mint értesülünk – kedden este dönt a párt vezetősége. Szinte bizonyos, hogy ilyen körülmények között a Nemzetgyülés le fogja szavazni a botbüntetést.


Kompromisszumra lesz szükség Hatter István kultuszminiszternek a numerus clausus ügyét tartalmazó javaslatával kapcsolatosan is. Ez a javaslat még nem ment keresztül a végleges simitáson és igy a képviselőknek még elég alkalmuk lesz arra, hogy kifejthessék véleményüket, mielőtt a minisztertanács kimondaná az utolsó szót.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98