Dtum
Login with Facebookk
1920 | December

Nincs kilátás a fainség enyhülésére

Ezernyi bajunk, sok sajgó nyomoruságunk tetejébe, legszeszélyesebb, kegyetlen ellenségünknek csapott fel az idei tél is. Egyik nap fagyasztó hideg szél söpri végig a várost, amely ellen nem ad védelmet foszladozó, ócska ruhánk, a másikon felszakadnak a mennybolt duzzadt párnái és pelyhes, puha fehér takaró boritja be a széltépte háztetőket, a kikopott hepehupás kövezetet, a harmadik napon pedig ujabb gonoszságot eszel ki ellenünk a szeszélyes öreg.

Langyos tavaszi szelet hajt felénk, a melytől fekete, mocskos csalakba málik a hó, sárpatakok lepik el az utcát és kidőlt, rokkant cipőnk oldalán vigan bugyborékol befelé az utcalé, hiába minden tojástánc vagy kerülgetés. S ha mindezek tetejébe nedves lábbal, kékre gémberedett testtel, náthától fuldokolva, estére kelve hazafelé tartunk, rettegve gondolunk a jéghideg szobára, a dermedt kályhára, amelyben még ott a tavalyi hamu. 

Nem csoda tehát, ha valamennyien keserü irigységre torzult arccal olvassuk az osztrák lapok kérkedő hiradását, hogy Bécsben bőven van szén és fájuk is annyi, hogy elláthatták a háztartások szükségletét...

Mivel nálunk a szén- és fajegyünkön kivül alig van egyéb tüzelnivalónk, merő kiváncsiságból elmentünk az epedett, s most igazán drága melegitő – kincs a fa, két hatalmas fórumához, először a Rákóczi-uti Hunnia-szállót elfoglaló „Faértékesitő” hivatalba, majd a Zoltán-utcába az „Erdészeti és faügyek országos kormánybiztosságához”, hogy megkérdezzük az intéző urakat, lehet-e reményünk arra, hogy megérjük azt az időt, amikor büszkén megirhatjuk mi is a pesti lapokban azt, amit a bécsiek, vagy legalább annyit, hogy egyetlen-egyszer befüthetjük a kályhánkat és rideg hőmérőnket rávehetjük arra, nyujtózzon ki addig a szerény kis piros vonalig, amelyik felett természetes egyszerüséggel áll e fölirat, hogy: Zimmer Temperatur. 

A Rákóczi-uti hivatalban nagy a sürgés-forgás; a néhai szálloda kellemesen temperált szobáiban ügybuzgó emberek légiója ir tele rengeteg papirost, de mikor fa után érdeklődünk, hirtelen fagyosra merevedik az arcuk, csodálkozó, méltatlankodó pillantás vetődik ránk a szemük szögletéből, nyakig begombolkoznak, mintha ők is nagyon fáznának és a válasz: 

– Nagyon sajnáljuk, mi nem nyilatkozhatunk, mi nem tudunk semmit... tessék megpróbálni, talán a méltóságos ur...

A sikertelenség csak fokozza kiváncsiságunkat, átmegyünk a Zoltán-utcába a kormánybiztossághoz. Itt ugyanaz a millieu, ugyanaz a fogadtatás: 

– A kormánybiztos ur nincs itt, a miniszterelnökhöz ment... Nem is jön vissza... Rengeteg dolga van... Igazán nem tudjuk megmondani, mikor ér rá... 

A kormánybiztos ur helyettesének „sincs módjában nyilatkozni”...

Az államtitkár fogadószobájában a nyájas cserépkályhánál melegedve találunk végre egy barátságos urat. W. erdőfőtanácsost, aki hivatalosan egy szót sem hajlandó nyilatkozni, de „privátim” szivesen elbeszélget. – Kölcsönös udvariasságok után csakhamar eloszlik a méltóságos úr gyanuja és kérdéseinkre rendjén elmondja a következőket: 

– A helyzet megoldására legjobb igyekezetünk mellett sem igen lehet kilátás.
A fafelhozatalban eddig nem volt semmi számottevő akadály, sőt e hónapban 4000 vaggon fát kaptunk, 400 vaggonnal többet, mint a mult novemberben. Tavaly januártól juniusig 25.000 vaggon fa érkezett a fővárosba, ezidén már jóval tulhaladtuk ezt a számot. 

– A belföldi fakitermelés békében sem fedezte szükségleteinket, annál kevésbé lehetséges ez a mostani Csonka-Magyarországon, amikor különösen érezzük az erdélyi rengetegek és a horvátországi erdők szállitásának elmaradását. 

– Mindezek nehézségek ellenére sem lehet szó fainségről, sőt olyan tekintélyes fölhozatalról gondoskodtunk, hogy ha a normális szénszükségletet valami módon fedezni lehetne, fafölösleg állana a rendelkezésünkre. 

– Amint a szénbányák termelése emelkedni fog és több szenet kapunk, a fahiány egyszerre megszünik.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ingyen faosztás az utcán 1919-ben Fázni vagy éhezni?
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Sorg Antal vándordíj első védője a Gamma tekéző csapata A Sorg Antal vándordíj első védője a Gamma tekéző csapata
A Sorg Építőipari Rt. sportegyesületének tekeosztálya ünnepélyes...
A német császár Baranyában A német császár Baranyában
Bellyén már az utolsó intézkedéseket is megtették Vilmos császár...
Zsófi néni túlvilágról küldött üzeneteivel csalta ki a cselédlányok...
Az Irányi- utca 21 szám alatt lakik Pongrácz Ágostonné, volt...
A Szépművészeti Múzeum Callot-kiállítása A Szépművészeti Múzeum Callot-kiállítása
Callot. Neve összeforrt a harmincéves háborúval, a grandiózus...
Kóburg Lujza herczegnő válópöre Kóburg Lujza herczegnő válópöre
Fülöp szász Kóburg gothai herczeg és Lujza herczegnő válópörének...
Az állatok és növények nagyságának befolyása életviszonyaikra Az állatok és növények nagyságának befolyása életviszonyaikra
Ha egy a fonalán aláereszkedő pókot nézünk, mondjuk például tizszeres...
Az öreg tekintetes Az öreg tekintetes
Az állapotok lassan, észrevétlenül, minden zaj és drámai jelenet...
Az aeroplán-kocsi Az aeroplán-kocsi
Állandó a törekvés abban az irányban, hogy a repülőgépeket ne csak...
A meggyilkolt szerb királyi pár elásott ékszerei
Sándor király és Draga királyné ékszerei és junius 14-diki gyilkosság...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98