Dtum
Login with Facebookk
1920 | December

Gróf Bethlen István a királyságról

Bethlen István gróf az utóbbi időben jelentékeny mértékben hozzájárult nyilatkozataival politikai bonyodalmas kérdéseink tisztázásához, ugy a belföldi közvéleményt illetőleg, mint a külföld tájékoztatása tekintetében. Legutóbb a Neue Freie Presse-ben foglalkozott a magyar nemzeti királyság kérdésével.

 

Nyilatkozatában rámutatott arra az elkerülhetetlen és feltétlenül, minden körülmények között megnyilatkozó magyar népóhajra, amely szerint Magyarországon magyar király csak az lehet, a kinek elméje, szive, érzése, gondolkodása, egész hatalma, tehetsége, kizárólagosan a magyar nemzet érdekei szolgálatában áll.


Gróf Bethlen István nyilatkozatában jelzi, hogy bár a fönt vázolt minősités tekintetében az egész ország egységes,mégis bevallja, hogy nincs egységes fölfogás a tekintetben, hogy a pragmatika szankció egy részébek kiküszöbölése után beállhat-e a nemzet szabad királyválasztási joga. Koncedálja azonban, hogy a magyar hivatalos körök a királyi trón betöltésével nem foglalkozhattak, mert a kérdés nem aktuális és a szükséges tisztázó előkészületeket okvetéenül meg kell tenni.


A többségi párt legutóbbhozott határozata is megelégszik azzal a deklarációval, amely tisztázza a király alkotmányjogi helyzetét, de nem prejudikál a személy megválasztása tekintetében.


Gróf Bethlen magyarázó kijelentéséből, kitünik hogy az egész magyar nemzetnek a király kérdésében elfoglalt álláspontja és zsinórmértékül vehető hangulata megfelel a trianoni béke 75-ik szakaszának, amely a szomszéd népek érdekeit egyáltalában távolról sem érinti egy esetleges rekonstruálási törekvéssel sem. A király személyi kérdése Magyarország belügye és Magyarország saját jól felfogott érdekei szolgálatában lojálisan fog alkalmazkodni a nemzetközi politika követeléséhez, amit a többségi párt nemzetgyülési határozatával is elev biztositott.


A királykérdés nemzetközi vonatkozásaiban tervezett megoldása kell, hogy a ránk gyanus szemmel kacsingató szomszédok kezéből kiragadja a belügyeinkbe való beavatkozásra szolgáló ürügyet és alkalmat. Közép-Európa nyugvópontra fog jutni ebben a kérdésben, ha látni fogja, hogy szándékaik becsületesek és főleg, ha az ő szándékuk is őszinte. Ha a szándékuk nem lesz őszinte, akkor ürügyet mindig találhatnak a mi zaklatásunkra. Ha pedig becsületes szándékukról meggyőződnek, belügyeinkbe bele nem avatkozhatnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Marconi első rádió készüléke Marconi első rádió készüléke
A londoni nagv rádió-kiállításon bemutatták Marconi első gépét, amely...
A vasárnap politikai eseménye A vasárnap politikai eseménye
Még be sem fejezték a fővárosi törvényjavaslat bizottsági...
25 év alatt csak 94 községben tagositottak 25 év alatt csak 94 községben tagositottak
Magyarországon 3400 községből még 2800 nincsen tagositva és az utolsó...
Magyar győzelmek a Luzerni céllövő világbajnokságon Magyar győzelmek a Luzerni céllövő világbajnokságon
Céllövőink nagyszerű előkészülete ezúttal is meghozta a szinte nem is...
Pesthy igazságügyminiszter nyilatkozik Windischgrätz, Nádosy és Baross szerepéről Pesthy igazságügyminiszter nyilatkozik Windischgrätz, Nádosy és...
A Matin vasárnapi száma Pesthy Pál igazságügyminiszter nyilatkozatát...
Emléktábla az aquincumi muzeumon Emléktábla az aquincumi muzeumon
Budapest egyik legérdekesebb nevezetessége, az aquineumi muzeum...
Fényesre lakkozott Tizián – hajjal, vérvörös körmökkel, festett szemhéjjal, férfinadrágban „hódítanak” a külföldi „szépségek” Pesten Fényesre lakkozott Tizián – hajjal, vérvörös körmökkel, festett...
A kirándulóhelyeknek, a fürdőknek, a strandoknak, a nyári...
Repülés éjjel Repülés éjjel
A párizs-londoni repülő úton számos kísérlet történt, hogy a légi...
Emberi betegségeket terjesztő állatok Emberi betegségeket terjesztő állatok
A mai orvosi buvárlat eredményeinek nagy jelentősége épen abban...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98