Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1920 | Február

Színházi apróságok

A Patika bemutatója

 

A „Patika” bemutatója pénteken lesz a Belvárosi Szinházban, Szép Ernő uj, egész estét betöltő alkotása minden tekintetben meglepetést igér a kiváló poéta közönségnek. Ragyogó, napfényes humor lengi át azt a pompás vigjátékot, melynek minden sora a vidéki élet, kedves félszegségeinek bájos és elragadó megfigyelése. Különös hatást igér a vidéki kaszinó estéje. A maga számos, groteszk és kedves tipusával, cigányszámával és pompás miljősrajzával. A főszereplőkön, Simonyi Márián és Gellért Lajoson kivűl számos kitűnő tipust mutat be: Petheő, Zilahy, Bárczy, Bánoczi, Matány, Kertana, Fekete, továbbá Bánócziné Ilona, Marosi Adél, Simon Jolán, Titkos Ilona és végül Varjas Antal, aki cigányzenekarával lép fel. A darab dr. Bánóczi Dezső rendezésében kerül szinre...

 

Gombaszögi a premiérjéről
Életem legboldogabb napja

Hetekig készitették elő, kicsit reklamirozták az érdeklődés fölkeltésére, egyszer-kétszer elhalasztották - végül szombaton este föltálalták Budapest szinházi publikumának a szenzációt: Gombaszögi bevonulását a Vigszinházba. Felesleges volt a reklám, a taktika, az érdeklődés hivatásos felcsigázása, - mert hónapok óta, attól a naptól, amikor először jött hire, hogy Gombaszögi Frida visszatér a szinpadra, mindannyian szenzációnak vártuk Gömbaszögi uj bemutatkozását.

 

Szinházi beavatottak rosszakarata, pletykái az ostoba tragédia után széltében hiresztelték, hogy a klasszikusan szép arcot tönkretette a két behegedt seb, egy kevés kenyéririgység országosan pletykázta, hogy a meleg, mélységesen forró hangszála leszintelenedett és a friss, eleven, nagyszerü Gombaszögi gyógyulása után fáradt, hideg és elkeseredett. Természetesen, ezek a pletykák csak növelték az érdeklődés ázsióját, ugy hogy mikor a lapok első kommünikéi hirt adtak Gombaszögi föllépéséről, már az első napon elővételre lejegyezték a Gombaszögi-premier összes jegyeit.

 

Az első előjegyzés napjától megkezdődött a publikum harca a jegyekért. Voltak földszinti tizenkettedik-tizenharmadik sorba kiadott jegyek, amelyek ezer koronáért keltek el. Egy páholyért négyezer koronát fizetett egy lipótvárosi előkelőség. De akadtak, akik a tizenötszörös jegyáron fölül kockacukorral és liszttel fizettek csakhogy jelen lehessenek a Gomba-premieren.


És a szombat esti bemutatkozás fény, előkelőség, izgalom és elegáncia dolgában bátran versenyre kelhetett egy béke-premier külsőségeivel. Brilliánsok csillogása, frakkok elegánciája, asszonyi toilettek chikje régen vonult föl olyan pazar nagyszerüséggel, mint a Gombaszögi-estén. Pest elegánciája várta izgatottan Gombaszögi Fridát és jóleső örömmel vette ez a Pest tudomásul, hogy a művésznő ma a tragédia után egy esztendővel is, a régi Gombaszögi: a hóditó, a nagyszerü, a görögösen szép, szinesen melegbeszédü Gomba.


Munkatársunk lakásán kereste föl vasárnap a művésznőt, hogy megkérdezze: mint tetszett neki a fogadtatás.


Kedvesen, egyszerüen - minden müvésznői póz nélkül - mosolyog és pillanatokig hallgat.
- Mit mondjak? Hogy tetszik? Elég ha azt mondom, hogy a tegnap este volt életem legnagyobb boldogsága. Elég, ha azt mondom, hogy én, a rutinos szinésznő, könnyektől fojtott lámpalázzal álltam a közönség végtelen szeretetével szemben és attól féltem, hogy elsirom magam a boldogságtól. Most már nem tudok mondani. Csak ezt. Mert boldog vagyok és bizakodó és végtelen öröm tölt el, hogy a közönség szeretete kisért akkor... - és megint a szeretete fogadott ma. Boldog, megnyugodott és megelégedett vagyok és végtelenül hálás a szombati napért, amely örök ünnepnap, drága emlék marad nekem.


Mosolyogva és könnyes szemekkel mondja ezeket a müvésznő. Egyszerüen, őszintén, igazi meghatottsággal. Körülötte sok-sok virág - rengeteg fehér és kékesfehér jácint - kedvenc virága, mellyel müvészetét és ujjáéledését ünnepelték.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szép Ernő Gombaszögi Frida némafilmben
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az ipar csodája Az ipar csodája
Az ipar csodája mindig az volt, ha az ipartermék oly olcsó árban...
Pierre Laval megalakitja koncentrációs kormányát Pierre Laval megalakitja koncentrációs kormányát
Eltérően a legutóbbi francia kormányválságoktól, amelyeknek megoldása...
Reklám a magasságban Reklám a magasságban
Ha a legcsekélyebb fájdalmat érezzük a testünkön, szinte akaratlanul...
Sokszor csókol - szerető Bözsid Sokszor csókol - szerető Bözsid
A régi császári magánlevéltár kutatási munkálatai szombaton érdekes...
Az Ancona incidens Az Ancona incidens
1915 novemberében egy osztrák-magyar tengeralattjáró elsüllyesztette...
Tersánszky Józsi Jenő regénye Tersánszky Józsi Jenő regénye
Tersánszky regényt írt, háborús regényt, - maga is sáncárokban írta s...
Béna hősők házassága Béna hősők házassága
Érdekes hirt jelentenek Nagyváradról, Mornye Péter nánhegyesi legény...
Bartók Béla -  Kodály Zoltán Bartók Béla - Kodály Zoltán
Az idei zenei évadnak legnagyobb jelentőségű zenei bemutatója Kodály...
A Magyar Rádió néprajzi gramofón-felvételei A Magyar Rádió néprajzi gramofón-felvételei
Mintegy 500 lemez anyagát öleli fel az a tervezet, amelyet a Magyar...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98