Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

Színházi apróságok

A Patika bemutatója

 

A „Patika” bemutatója pénteken lesz a Belvárosi Szinházban, Szép Ernő uj, egész estét betöltő alkotása minden tekintetben meglepetést igér a kiváló poéta közönségnek. Ragyogó, napfényes humor lengi át azt a pompás vigjátékot, melynek minden sora a vidéki élet, kedves félszegségeinek bájos és elragadó megfigyelése. Különös hatást igér a vidéki kaszinó estéje. A maga számos, groteszk és kedves tipusával, cigányszámával és pompás miljősrajzával. A főszereplőkön, Simonyi Márián és Gellért Lajoson kivűl számos kitűnő tipust mutat be: Petheő, Zilahy, Bárczy, Bánoczi, Matány, Kertana, Fekete, továbbá Bánócziné Ilona, Marosi Adél, Simon Jolán, Titkos Ilona és végül Varjas Antal, aki cigányzenekarával lép fel. A darab dr. Bánóczi Dezső rendezésében kerül szinre...

 

Gombaszögi a premiérjéről
Életem legboldogabb napja

Hetekig készitették elő, kicsit reklamirozták az érdeklődés fölkeltésére, egyszer-kétszer elhalasztották - végül szombaton este föltálalták Budapest szinházi publikumának a szenzációt: Gombaszögi bevonulását a Vigszinházba. Felesleges volt a reklám, a taktika, az érdeklődés hivatásos felcsigázása, - mert hónapok óta, attól a naptól, amikor először jött hire, hogy Gombaszögi Frida visszatér a szinpadra, mindannyian szenzációnak vártuk Gömbaszögi uj bemutatkozását.

 

Szinházi beavatottak rosszakarata, pletykái az ostoba tragédia után széltében hiresztelték, hogy a klasszikusan szép arcot tönkretette a két behegedt seb, egy kevés kenyéririgység országosan pletykázta, hogy a meleg, mélységesen forró hangszála leszintelenedett és a friss, eleven, nagyszerü Gombaszögi gyógyulása után fáradt, hideg és elkeseredett. Természetesen, ezek a pletykák csak növelték az érdeklődés ázsióját, ugy hogy mikor a lapok első kommünikéi hirt adtak Gombaszögi föllépéséről, már az első napon elővételre lejegyezték a Gombaszögi-premier összes jegyeit.

 

Az első előjegyzés napjától megkezdődött a publikum harca a jegyekért. Voltak földszinti tizenkettedik-tizenharmadik sorba kiadott jegyek, amelyek ezer koronáért keltek el. Egy páholyért négyezer koronát fizetett egy lipótvárosi előkelőség. De akadtak, akik a tizenötszörös jegyáron fölül kockacukorral és liszttel fizettek csakhogy jelen lehessenek a Gomba-premieren.


És a szombat esti bemutatkozás fény, előkelőség, izgalom és elegáncia dolgában bátran versenyre kelhetett egy béke-premier külsőségeivel. Brilliánsok csillogása, frakkok elegánciája, asszonyi toilettek chikje régen vonult föl olyan pazar nagyszerüséggel, mint a Gombaszögi-estén. Pest elegánciája várta izgatottan Gombaszögi Fridát és jóleső örömmel vette ez a Pest tudomásul, hogy a művésznő ma a tragédia után egy esztendővel is, a régi Gombaszögi: a hóditó, a nagyszerü, a görögösen szép, szinesen melegbeszédü Gomba.


Munkatársunk lakásán kereste föl vasárnap a művésznőt, hogy megkérdezze: mint tetszett neki a fogadtatás.


Kedvesen, egyszerüen - minden müvésznői póz nélkül - mosolyog és pillanatokig hallgat.
- Mit mondjak? Hogy tetszik? Elég ha azt mondom, hogy a tegnap este volt életem legnagyobb boldogsága. Elég, ha azt mondom, hogy én, a rutinos szinésznő, könnyektől fojtott lámpalázzal álltam a közönség végtelen szeretetével szemben és attól féltem, hogy elsirom magam a boldogságtól. Most már nem tudok mondani. Csak ezt. Mert boldog vagyok és bizakodó és végtelen öröm tölt el, hogy a közönség szeretete kisért akkor... - és megint a szeretete fogadott ma. Boldog, megnyugodott és megelégedett vagyok és végtelenül hálás a szombati napért, amely örök ünnepnap, drága emlék marad nekem.


Mosolyogva és könnyes szemekkel mondja ezeket a müvésznő. Egyszerüen, őszintén, igazi meghatottsággal. Körülötte sok-sok virág - rengeteg fehér és kékesfehér jácint - kedvenc virága, mellyel müvészetét és ujjáéledését ünnepelték.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szép Ernő Gombaszögi Frida némafilmben
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A gabona és lisztforgalom új rendjéről A gabona és lisztforgalom új rendjéről
A gabonagyüjtés, az őrlés és a cséplés újabb szabályozásával...
VÉSZKORSZAK VÉSZKORSZAK
Feldolgozás...
A kitűnő ludovikás gárda fölényesen győzött a Laky Dezső vándordíjas versenyen A kitűnő ludovikás gárda fölényesen győzött a Laky Dezső vándordíjas...
A Ludovika Akadémia Üllői-úti sporttelepén bonyolították le az idei...
Demagogia nélkül Demagogia nélkül
A pártprogrammok közös tulajdonsága, hogy többé-kevésbé mindig...
Hoover amerikai elnök bízik a párizsi megegyezés sikerében Hoover amerikai elnök bízik a párizsi megegyezés sikerében
A szakértők konferenciáján a megállapodás most már minden tekintetben...
Miért sírnak a kisbabák? 1 Miért sírnak a kisbabák? 1
A nagyszálló halljában találkoztunk az amerikai hölggyel, akiről...
A disszidensek bolseviki szellemmel vádolják a nyilaskeresztes pártot A disszidensek bolseviki szellemmel vádolják a nyilaskeresztes...
Leszámolunk a nyilaskeresztespárti becsületrablókkal és a...
Fűstszinű harisnya, fekete kesztyű, crèpe de chine cipő, üveggyöngygarnitura s legyező a legujabb párisi divat Fűstszinű harisnya, fekete kesztyű, crèpe de chine cipő,...
Azokról az apró, de jellemző divatrészletekről referálók, amelyek...
Szemorvos herczeg Szemorvos herczeg
Károly Tivadar bajor herczeg gróf Banz inkognitójában családjával...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98