Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

A bankjegyek nacionalizálása felülbélyegzéssel

A pénzügyi köröket érthető izgalomba hozta Rubinek miniszter kijelentése, hogy a pénzjegyek 50%-os lebélyegzése küszöbön áll. Korányi pénzügyminiszter nyomban megcáfolta a hirt s kijelentette, hogy kollégájának kijelentése csupán akadémikus jellegü volt.

A közvélemény ezek után nem tud megnyugodni, s a többszöri cáfolat ellenére általános az a hir, hogy a lebélyegzés valóban meg fog történni. Munkatársunk megkérdezte ebben az ügyben a valutaügyek egyik alapos ismerőjét, aki a következő kijelentéseket tette: 

– Legujabb értesülésem szerint a lebélyegzés ügye csakugyan napirenden volt, végrehajtását azonban elhalasztották arra az időre, amikor a Tiszántul felszabadul, ellenben a felülbélyegzés megtörténik a legrövidebb időn belül. 

– Tudomásom szerint a felülbélyegzéshez szükséges gépek elkészültek s a napokban már elutaznak azok a tisztviselők, kik a felülbélyegzést a vidéken fogják ellenőrizni, számszerint háromszázan. A felülbélyegzés ugy történik, hogy a bankjegyek egyik oldalára egy párhuzamos hullámvonalba ezt a szót nyomják: Magyarország. 

– A felülbélyegzésért 1 százalék kezelési dijat számitanak fel, vagyis minden száz korona után egy koronát. Ezzel a müvelettel tehát csupán a bankjegyek nacionalizálása történik meg, ami csaknem egyenlő a Magyar Nemzeti Bank fölállitásával. 

– Az előkészületeket erre már január 2-án folyamatba tették s miután a közös jegybank szabadalma lejárt, a magyar üzletek elszámolása külön számlán, Budapesten történik, szemben az eddigi eljárással, amely szerint minden elszámolás Bécsben történt. A felülbélyegzés első célja tehát a Nemzeti Bank fölállitása céljából a Magyarországon forgalomban lévő bankjegymennyiséget megállapitani. Csak ennek megtörténte után lehet a lebélyegzésről vagy esetleg a bankó-kényszerkölcsönről beszélni, ha már pontosan tudjuk, hogy állami szükségletünkhöz mérten milyen arányban nyuljunk ehhez a sulyos fegyverhez. 

– A felülbélyegzés már egymaga is emelni fogja pénzünk értékét, mert a magyar állam még ebben a lehetetlenül megcsonkitott formájában is életképesebb, mint Németausztria vagy Lengyelország. Ha pedig az 1920-ik évi termés jó lesz, akkor egyszerre jelentékeny mértékben fog emelkedni a nemzeti magyar pénz árfolyama, amelyet most az osztrákok, csehek, románok, jugoszlávok svájci spekulációja is agyonnyom és elértéktelenit. Nagyarányu javulás és a drágaság csökkenése a kényszerkölcsön vagy lebélyegzés után várható, mert akkor keresetté lesz a magyar pénz elsősorban a belföldön, de nyerstermények és gyártmányok utján a külföldön is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Felülbélyegzett 10 000 koronás előoldala (forg. 1918.12.19. - 1921.06.05.) Felülbélyegzett 10 000 koronás hátoldala (forg. 1918.12.19. - 1921.06.05.)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Osvát Kálmán - Adatok Osvát Ernő életrajzához Osvát Kálmán - Adatok Osvát Ernő életrajzához
Osvát Ernő 1876 április 7-én született Nagyváradon. Ebbe a városba...
Meglepetés: UTE a párbajtőr csapatbajnok Meglepetés: UTE a párbajtőr csapatbajnok
A Magyar Vívószövetség vasárnap délelőtt rendezte a HTVK Váci utcai...
Hungária – Libertas 4:2 (2:1) Hungária – Libertas 4:2 (2:1)
A Hungária vasárnap játszotta harmadik túramérkőzését. Az első két...
A műkorcsolyázó bajnokság meglepetése: Király Ede legyőzte Kállay Kristófot A műkorcsolyázó bajnokság meglepetése: Király Ede legyőzte Kállay...
Gyönyörű napsütéses időben került lebonyolításra Magyarország 1944....
Nyerskosztosok, Raquel Torres filmszínésznő különös akciója Nyerskosztosok, Raquel Torres filmszínésznő különös akciója
Amerikában már régen nagyon sok vegetáriánus él és alig van az...
A nyilas főpolgármester szerint Beregffy felelős a budapesti hidak...
A politikai rendőrégen tegnapi kezdték meg Mohai Gyulának, Budapest...
Fenyő Miksa: Irodalmi vita Fenyő Miksa: Irodalmi vita
Rákosi Jenő folytatja támadásait Ady, Babits és Móricz ellen, meg...
Pongyolaságok -  Ugy-e? Pongyolaságok - Ugy-e?
A vonaton megismerkedtem egy vadidegen emberrel. Ráterelődött a szó a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98