Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

Szabad kereskedelem

A napilapok közölték a napokban, hogy a rendőrség a budapesti szállitók raktáraiban razziát tartott és sok millió értékü élelmiszereket, meg más árut foglalt le ama gyanu alapján, hogy a lefoglalt árukat a tulajdonosok elvonták a közfogyasztás elől azért, hogy azokat „drágitsák”. A lefoglalt cikkek között sok volt a tea és csokoládé.

A tulajdonosok ellen eljárás indult meg és ha nem tudják igazolni, hogy a beraktározás kényszerüségből történt, az árukat elkobozzák, illetőleg a közélelmezési minisztérium rendelkezésére bocsátják, amely azokat eladja beszerzőcsoportoknak és szövetkezeteknek, az árutulajdonosokat pedig példásan megbüntetik.

A legitim kereskedelem nem akarja semmiképen sem mentegetni, védelmezni az árdrágitó zug- és lánckereskedelmet, sőt szigoru, eredményes üldözésének csak örülni tudna. De a kereskedelem fattyuhajtásait ilyen módon nem lehet lenyesegetni.

Aki nem egyenes uton jár, akinek cselekedetei nem birják el a világosságot, bizonyára nem tolakszik a nyilvánosság elé, hanem bujkál, rejtőzködik. Aki árut halmoz, árdrágitani akar, bizonyára nem helyezi el a piszkos üzleteinek tárgyát képező árut közraktárakba vagy szállitóknál, ahol a rendőrség ugyszolván bekötött szemmel is belebotlik, hanem azt ügyesen elrejti, hogy ne egykönnyen találjanak rá. 

A zug- és lánckereskedelmet elsősorban tenyésztették és tenyésztik a kimulni nem akaró, kimulni nem tudó központok, amikor a forgalmat megkötik és jelentékeny árukészleteket vonnak el a fogyasztás elől. Mert ne higgye senki, hogy ha egyes központok kimondják a fölszámolást, azzal a baj már megszünt. Minden központnak, akármi legyen a neve, a lehető leggyorsabban meg kell szünnie és mindenekelőtt a lekötött árukészleteket kell a kereskedelem utján a fogyasztókhoz eljuttatni. Semmiféle központnak sem szabad fönnmaradnia. Semmiféle központ likvidációjának sem szabad hónapokig eltartani.

Amilyen károsak a központok, csak olyan károsak a forgalmat megkötő egyéb intézkedések: a maximális és tájékoztató árak, a bejelentési kényszer, a szállitási igazolványok, stb. Amig ezek megbéklyózzák a forgalmat, igazi szabad kereskedelem nem lehetséges és igy a szabad verseny jótékony hatása nem érvényesülhet a maga egészében. 

Fletner Jenő

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Elfogatóparancs Veres Mihály dr. ellen Elfogatóparancs Veres Mihály dr. ellen
A budapesti kir. államügyészség elfogatóparancsot adott ki dr. Veres...
Négy egyesület válogatott kerékpárosainak izgalmas összecsapása a Millenárison Négy egyesület válogatott kerékpárosainak izgalmas összecsapása a...
Ragyogó napfényben, mintegy 2500 főnyi néző előtt vonultak fel az...
Kártékony hernyók és rovarok irtása Kártékony hernyók és rovarok irtása
Az 1894. évi XII. törvényczikk kötelezi a földbirtokosokat s...
Az írásszakértő a törvénykezés és az orvosi tudomány szolgálatában 2. Az írásszakértő a törvénykezés és az orvosi tudomány szolgálatában...
Megkértük Fischof Gyulát, mondjon el néhány esetet, amikor az ő...
Megkötötték a Dunagőzhajózási szerződését Megkötötték a Dunagőzhajózási szerződését
Esztendők óta tartó harcok után végre befejezték a Dunagőzhajózási...
A BSE első idei síugró versenye A BSE első idei síugró versenye
Vasárnap délelőtt ragyogó téli napsütés fogadta a nézők százait, akik...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Még a delegácziós tárgyalások idején jelentette ki a kormány, hogy a...
Képes oldal Képes oldal
Két eredeti divatképet mutatunk be. Mintha az olasz komédia...
Mibe kerül a világítás?
Manapság a különböző világító eszközök készítői valóságos harczot...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98