Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

A kolozsvári egyetem tanárainak tiltakozása

A Magyar Távirati Iroda jelenti: A kolozsvári egyetem tanácsa és rektora hatalmas tiltakozást intéztek német, francia és angol nyelven a civilizált világ összes egyetemeihez az egyetemnek a románok által történt jogtalan eltörlése ellen. Ez a tiltakozás meggyőző és megrázó szavakban hatalmas föltárása mindazoknak a vérző sebeknek, amelyeknek a románok ejtettek az erdélyi magyarságon.


A tiltakozás elején az egyetem rektora és tanácsa az egyetemnek magas hivatása a természet és a világ igazságainak kutatására hivatkoznak, mely magas hivatás szolidárissá egyesít minden egyetemet, minden egyetemi tanárt. Ennek a szolidaritásnak nevében kérik a kulturált világ öszszes egyetemeit, hogy igazságukban őket megvédjék.


Az egyetemi jelentőségét és nívóját adatokkal igazolja a tanács és ráutal arra, hogy ennek a magyar városban magyar pénzből épült a fentartott egyetemnek, amelynek tanárai mind tanulói nagyrészt magyarok, elvétve és az oláh király által történt ünnepélyes megnyitása jogtalan. „A jog nevében, a kulturális haladás érdekében tiltakozunk – mondja a kolozsvári egyetem tanácsa – az ellen az erőszak és ezen erőszaknak tervezett ünnepélyes szentesítése ellen!”


Megrázó rövidséggel írja le a tiltakozás azokat a hallatlan atrocitásokat, amelyeket az oláhok a magyarokkal szemben Kolozsváron történt bevonulásuk óta elkövettek. Majd azt mondja az egyetem tanácsa:
„Nem lehet az entente államok érdeke, hogy Magyarországból, ebből a Kelet támadásainak ellenálló hatalmas ezeréves várból uj Balkánt csináljanak, amelyben azonban nem éretlen, vad és durva elemek, hanem az erkölcsi és szellemi fölháborodás nyul a forradalom fegyvereihez.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98