Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

Víz alatt működő autogén-vágókészülék

Nagyon érdekes és a vízépítő mérnök szempontjából igen hasznos szerszámmal gazdagította a műszaki eszközök tárházát a Deutsch-Luxemburgishe Bergwerks- und Hütten- Aktiengesellschaft dortmundi gyára. A találmány 1915-ben még csak a háború szolgálatában áll és ismertetését hadi érdekből nem engedték meg

A készüléket 1915. év végén szigorú titoktartás kötelezettsége mellett mutatták be Dortmundban. A készülékkel a vasat a víz alatt éppen úgy lehet vágni, mint a közismert és használatban levő autogén-vágókészülékkel levegőn.

A víz alatt működő vágókészülék elvileg csak annyiban tér el a rendes autogén-vágószerkezettől, hogy a vasat megolvasztó és átütő, illetőleg elvágó lángnyelv körül, nagy nyomású levegővel egy légtölcsért állítanak elő, mely a lángot körülveszi és a víztől elszigeteli.

Az úgynevezett vágópisztoly gázvezető kupakját egy külső burkolat veszi körül. Ennek a buroknak az égőhegyét gyűrűalakban körülvevő nyilásán kiáramló levegősugár körülveszi a lángot és a víztől elválasztva tartja. A vágókészülék elvét változatosan az I. képen mutatjuk be.

A készüléket következőképpen helyezik üzembe: A buvár víz alatt egymásután megindítja a gázkeverék és a védő levegő kiáramlását és csak azután gyujtja meg a víz alatt a lángot. A gyujtás elektromos szikrával történik. Erre a czélra külün gyujtószerkezet szolgál, melynek egymással szemben álló platinacsúcsai között nagy feszültségű szikrák ugranak át (2. kép). A szikrákat áramszaggatóval és induktorral állítják elő. A gyujtás pillanatában egy kis robbanás hallatszik. A levegősugár belsejében meggyújtott gázvezeték mint valami üvegcsőben jól láthatóan kékes lánggal ég.

A víz alatt vágó készülékhez kizárólag durranó gázkeveréket használnak, melyből füstszerű gáznemű égéstermékek nem keletkeznek. Ilyen módon a lángot védő levegőburkot a gáznemű égéstermékek nem bontják meg és a lángszerkezet átlátszódása nem szenved, tehát az állandó tiszta látást az égéstermékek nem zavarják. Az elégésnél keletkező víz, illetőleg vízgőz a levegővel elegyedve távozik és azonnal lecsapódik. A mikor a készüléket a vaslemezre illesztjük, melyet el akarunk vágni, a levegősugár tölcsérszerűen kiszélesedik és a vizet a vas felületéről elnyomja, a lángnyelv pedig közvetlenül érintkezik a vassal.
A vasnak az a része, mely a lánggal érintkezik, megolvad s ezután a lemez átszakad és a nyomás alatt érkező gázkeverék lángja a megolvadt vasrészeket az ellenkező oldal felé kisodorja. A keletkező lyuk ellenkező oldalán a vizet az izzó állapotban levő peremen keletkező gőzpárna tartja távol. A készüléket az áttörés után óvatosan tovább húzva, a lyuk egy vonal mentén bővíthető és ilyen módon a vas elvágható. A készülék működését üvegfalú medenczében mutatják be, a hol az egész műveletet igen jól lehetett megfigyelni.

Meglepő jelenség megy végbe a víz alatt vágás közben, a mikor a megolvadt vasrészek egy láthatatlan vékony levegő- és gőzburokkal körülvéve, tehát a víztől elszigetelve tovább izzanak, illetőleg elégnek és azt a benyomást keltik, mintha a vas a vízben tovább égne. A vas vágás közben víz alatt éppen úgy sziporkázik és fröcsög, mint a levegőn.

Ezt a készüléket háborúban arra használták, hogy a felrobbantott hidak vízbe esett részeit kiemelésük előtt apróbb részekre feldarabolják. Később a tengeralattjáró hajókat szerelték föl ilyen vágókészülékkel, hogy a csapdába került hajók a vasrudakból álló hálót, illetőleg rácsot kivágva, magukat kiszabadíthassák.

A most ismertetett készüléknek nagy hasznát fogják venni a békében a technikusok különösen ott, a hol vasszádfalakat kell víz alatt elvágni.
Lampl Hugó.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A port-arturi orosz hajóhad kitörése A port-arturi orosz hajóhad kitörése
Augusztus 10-ikén reggel 6 órakor az orosz hajóhad kitört...
Roth „Jani”, a hálókocsik arkangyalának kalandjai Roth „Jani”, a hálókocsik arkangyalának kalandjai
A fiatalembert - grófok, bankárok, újságírók, filmsztárok,...
A nyomtatott betű művészete A nyomtatott betű művészete
Az Officina képeskönyveinek sorozatában jelent meg Haiman-Kner György...
Nagy czukorlopás a fővárosban Nagy czukorlopás a fővárosban
A czukorközpontban már hónapok óta észrevették, hogy a Budapestre...
Lehár Ferencz új bemutatója a Népszínházban Lehár Ferencz új bemutatója a Népszínházban
Az operett vidám birodalmát évek hosszú sora óta nem hódította meg...
Bánk bán problémák - Katona József centenáriumához Bánk bán problémák - Katona József centenáriumához
Shakespeare 29 éves volt, amikor megírta III. Rikárdot, Schiller 27,...
Ötvenéves az automobil Ötvenéves az automobil
A távíró, a fényképezés, a villamos, a csárdás és a túróscsusza...
Schöpflin Aladár: Voinovich könyve Madáchról Schöpflin Aladár: Voinovich könyve Madáchról
Madáchcsal kezdettől fogva szívesen és sokat foglalkoztak íróink....
Az őrlési forgalom eltörlése Az őrlési forgalom eltörlése
Az év során megszüntették az "őrlési forgalom" néven ismert...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98