Dtum
Login with Facebookk
1920 | Január

Franchet d’Esperey Budapesten

Franchet d’Experey francia tábornok a szövetséges balkáni seregek főparancsnoka Budapesten való tartózkodása alatt Magyarország sorsáról is nyilatkozott. Huszár Károly miniszterelnök látogatást tett nála s felsorolta igazát bizonyitó összes érveket, megvázolva azokat a szerencsétlen helyzeteket, amelyek egy szörnyü lehetetlenség következményei voltak.

 

A francia tábornok nem hallgatta el abbeli véleményét, hogy Magyarország nagyon kemény békét fog kapni, de kijelentette azt is, hogy ő, mint francia, teljesen megérti és méltányolja is azt, hogy a magyarság hazafias érzéstől van átitatva. A béke megkötése után – mondotta – a francia kormány loyalitást fog tanusitani Magyarország iránt és segitségére lesz abban, hogy az országban mielőbb helyreálljon a rendes állapot.

 

Ha a magyarok eléggé fegyelmezettek lesznek és reális politikát fognak csinálni, akkor Keleten mindig vezetőszerepük lesz és nagy hivatás vár rájuk. A miniszterelnök szóvá tette a tábornok előtt a megszállott területeken levő magyarok, különösen a magyar tisztviselők szenvedéseit, továbbá a közélelmezés nehézségeit is.

 

A tábornok kijelentette, hogy ebben ő maga is igyekszik segitségünkre lenni s Belgrádban és Bukarestben intézkedéseket fog tenni. Kijelentette továbbá, hogy a kormánynak és a magyar nemzetnek minden jót kiván és hiszi, hogy a magyar nép meg fogja találni az utat, amely jobb jövendőbe viszi.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98