Dtum
Login with Facebookk
1920 | Január

Amerikai pápaszem

Amerikai pápaszemnek hivják azt a bőrfelületü, acélszitával határolt védőburkolatot, amelyet a fémesztergályosok használnak, mikor igen kemény fémet, igen kemény acéllal hoznak esztergályozás, csiszolás céljából érintkezésbe. A szerteugró fémreszelék megsértheti a testet, a csupasz kart, ami nem veszélyes, a bőr megszokja, de nem is fájdalmas, de megsértheti a szemet, amely már a szem erősségére igen veszedelmes.

Nálunk is használnak ilyenformát kőtörők, cséplőgépnél dolgozó munkások, esztergályosok, de ha valaki tökéletes formát, s minden tekintetben megfelelőt akar használni, amerikai tipust vásárol. A szemnyilás üveg, de ez helyettesithető finom acélszövettel is. A szemsarok azonban állandóan acélszövetü.

A villamos balesetek száma nálunk ijesztően nagy, s most elképzelhető, hogy mekkora lehet New-Yorkban, ahol ezerszer akkora forgalom mint nálunk. Mindenféle balesetet tekintetbe véve New-Yorkban minden másodpercre egy baleset jut. Érthető tehát az amerikai feltalálók törekvése, hogy ezt a baleset-számot a lehetőségig kisebbitsék. Ezt célozza a mentőkészülék a villamos vasutakon. A szabadalmi hivatal egyszer közölte, hogy csak magyar szabadalom bejelentés helyén van olyan, amely mentőkészülékre vonatkozik.

Külön tanulmány a mentőkészülék találmányokról szóló leirás, ezekről most nem beszélek általában. Csak azt az elvet irom le, hogy a mentőkészülék alapelve az, hogy a kocsi bármily sebesen menjen, ilyen szerkezetü legyen, hogy ha valami idegen test jut a kerék utjába, a kocsi automatikusan befékezve megálljon, s ne gázolja el az utjába eső tárgyat.

Ilyen készülék az itt látható amerikai szerkezet is. Nem egyéb, mint a kocsi szabadon futó fékje, amely egy kis keréken szalad a villamos kerekek előtt, s ha valami beleakad, mert kicsi a kerék, fölemelkedik, de ez a fölemelkedés egy csuklós rud révén nyomban lenyomja a féket, amely megfogja a kocsi kerékpofát. A fék pedig addig nem enged, amig külön ki nem kapcsolják. Jó-e, nem jó-e, azt nem tudjuk. Kisérletek vannak vele, s azok – szokás szerint – nagyon jól sikerültek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98