Dtum
Login with Facebookk
1920 | Július

Ma tárgyalják ismét Strausz István dr. bünügyét

A Hétfői Napló tudósítójától

 

Ismeretes, hogy az ügyészség izgatás büntette miatt eljárást indított Strausz István dr., a legfőbb állami számvevőszék volt elnöke ellen, aki a kommün kitörésekor a számvevőszék tisztviselői előtt izgató beszédet tartott, Strauszt letartóztatták és néhány napra rá megtartották a főtárgyalást, amelyen dr. Strausz István védője, Lengyel Zoltán hatásköri kifogást emelt a biróság ellen s azzal érvelt, hogy a legfőbb állami számvevőszék elnökét csak a parlamenti biróság vonhatja felelősségre.

 

A büntetőtörvényszék itélőtanácsa a védő álláspontjára helyezkedett, leszállitotta a maga iletékességét, megszüntette az eljárást, mire dr., Strausz István szabadlábra került. A királyi ügyészség a törvényszék határozata ellen a jogegység érdekében perorvoslattal élt. A Kurián az ügyészség álláspontja győzedelmeskedett. Kimondották, hogy dr. Strausz Istvánnak elnökké való kinevezése törvénytelen volt, tehát bünügyében a büntetőtörvényszék illetékes.


Ennek folytán a büntetőtörvényszék ma kezdi ismét tárgyalni a nagyszabásu, érdekes bünpert. A tárgyalást dr. Héczey Lajos táblabiró vezeti, a vád hatóságot dr. Szilassy Pál kir. ügyész képviseli, a védelmet dr. Lengyel Zoltán és Török Sándor látják el. A tárgyalás iránt, amely a gyorsitott eljárás szabályai szerint folyik, oly nagy az érdeklődés, hogy a terembe csak elnöki engedéllyel bocsátják be a hallgatóságot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98