Dtum
Login with Facebookk
1920 | Július

Pethest eltiltották a hipnotizálástól

Tüntettek a betegek a Nagy-korona utcában


Hónapok óta nagyon sokat beszélnek Pesten dr. Völgyesi Ferenc orvosról, aki Pethes Alfréd volt szinházi zenésszel együtt csodálatos eredménnyel kezelt betegeket hipnotikus gyógymód utján. A gyógymód hire csakhamar elterjedt és nemsokára százával keresték fel őket a betegek. Orvosi körökben ellenszenvvel nézték Völgyesi doktornak mindinkább nagyobbodó praxisát és már hetekkel ezelőtt szóba hozták az Orvosegyesületben, hogy eljárást kell inditani Völgyesi ellen, aki meg nem engedett módon végzi a hipnotikus gyógykezelést.


Ugylátszik e mozgalom eredménye az, hogy a tiszti főorvos intézkedésére az V. kerülti elöljáróság szombaton délben végzésben értesitette Völgyesit, hogy az 1894. évi miniszteri rendelet alapján a hipnotikus gyógykezelésnek ezt a módját betiltja.


Az 1984. évi belügyminiszteri rendelet ugyanis kimondja, hogy csakis diplomás orvos hipnotizálhat. Miután pedig Völgyesi dr. nem személyesen végzi a hipnózist, hanem Pethes utján, ennélfogva az tilos.


A betiltó végzést szombaton délután kifüggesztették Völgyesi Nagykorona-utcai lakásán és a betegeket elutasitották. A kezelésre járók nagy méltatlankodással fogadták a hirt és követelődztek, hogy az orvos folytassa a kezelést, de természetesen e kivánságnak nem tettek eleget.


Völgyesi a végzés ellen fellebbezést nyujtott be a belügyminiszterhez. Hivatkozik arra, hogy a rendelet értelmezése téves, mert a hipnotizálás és szuggerálás az ő jelenlétében történik és ő irányitja azt, ugy, hogy Pethes szerepe semmi más, mint egyszerü eszközé, vagy gépé, aki azt teszi, amit az orvos mond.

 

Minden egyes beteget Völgyesi megvizsgált és csak azokat kezelte hipnózissal, akiknél ez orvosi szempontból javalt volt. Felsorolja a fellebbezés az eddigi kétezerháromszáz esetet, melyekben a gyógymód folytán teljesen gyógyulás következett be.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98