Dtum
Login with Facebookk
1920 | Július

A nemzeti munkásligák megalakulása

Nagyjelentőségü mozgalom kezdetét jelző gyülés folyt le vasárnap délelőtt a Gólyavárban. A gyülésen Balás István ur, a munkásság nemzeti irányu megszervezésének lelkes harcosa elnökölt, aki lendületes megnyitóbeszédben vázolta az alakulás célját. Majd Rozsondai Albert nyomdászmunkás ismertette a 25. pontba foglalt részletes programmot, amelynek szellemében nemzeti alapon álló, de a politikai pártoktól teljesen független tisztán gazdasági és szociális kérdésekkel foglalkozó hatalmas szervezetbe kivánják tömöriteni a magyar voltának tudatára ébredő munkásságot. 

Liska Béla mérnök nagy tetszéssel fogadott beszéde után sorban jelentették be csatlakozásukat a szövetséghez a Magyarországi Könyvipari Munkások nemzeti ligája, – amely az egész alakulásnak magva volt, – a székesfővárosi üzemek alkalmazottainak hatalmas ligája, a Magyarországi Kávéházi Munkások nemzeti ligája, a székely munkások Gábor Áron-szövetsége, a hazafias szociáldemokrata munkások pártja. Üdvözletüket tolmácsolták a megalakulás alkalmából, kiküldött képviselőik utján, a MOVE, az „Akarat” munkásszövetség. 

Az előkészitőbizottság megalakulása után, amelynek hivatása lesz a nemzeti munkásligákat minden szakmára kiterjedően megszervezni, elfogadták Stalla Márton határozati javaslatát, amelynek értelmében a kormány figyelmét felhivják a munkáskérdések megoldásának immár halaszthatatlan voltára s e célból állandó munkásügyibizottság megalakitását javasolják.
A gyülés a Himnusz hangjaival ért véget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98