Dtum
Login with Facebookk
1920 | Június

A nap tömege fogy

Ha elfogadjuk az Einstein-féle elméletet, amely szerint az energiát kisugárzó test anyagából annyit veszit, amennyi a kisugárzott energiának megfelel, - akkor igenis helytálló az a vélemény, hogy a Nap a tömegéből állandóan veszit.

Bossler kiszámitotta, hogy a tömegéből a Nap harmincmillió év alatt körülbelül annyit veszit, mint amekkora a Föld. Minthogy pedig ez a vesztett tömeg gravitációs tömeg, ennek arányában tehát csökken a Nap gravitációs ereje: az év hossza egy millió év alatt hat másodperccel hosszabbodik. Egyidejüleg a Föld középtengelyére való hatása oly mértékben változik, hogy a különbség ugyancsak egy millió év alatt harminchat napot tesz ki.

Természetesen, ez a változás oly csekély mértékü, hogy azt kimutatni és megfigyelni nem lehet. A magasabb hőmérsékletü naprendszereknél ez a hatás már könnyebben kimutatható, mert a valamely testből kisugárzó energia megfelel az illető test abszolút hőmérséklete negyedik hatványának.

Ha vannak olyan égitestek, amelyek hőmérséklete a mi Napunkét hatszorosan fölülmulja, akkor azok kisugárzó képessége egy- avagy kétszeresen nagyobb a mi napunk kisugárzó képességénél. Ha tehát például az Algol ( változó csillag a Perseus csillagképben ), hőmérséklete 13,800 fok, akkor annak fényváltozásai kétezer év mulva körülbelül tizenkét perccel későbben következnek be.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Napfény-jegyző készülék A teljesen elfödött napkorong
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98