Dtum
Login with Facebookk
1920 | Május

Halálos ítélet Gyöngyösön

Egerből jelentik a Magyar Kurirnak: A közel hathónapos proletáruralom szenvedéseiből Gyöngyös város is kivette a részét. A mult esztendő május havában Gyöngyösön is kitört az ellenforradalom. Ennek elnyomására Tausz Vilmos terrorista vezetésével hatvan terroristát küldtek le Gyöngyösre, akik nyomban összefogdosták a város ártatlan polgárait. A rögtönzött forradalmi törvényszék elnöke Nemecz József, vádbiztosa pedig Braun-Bardócz Pál pincér volt.

 

A forradalmi tanács hat vádlottat itélt halálra, akik közül négynek sikerült megszöknie. Ezeknek csupán a vagyonát kobozták el. Csipkay Albert huszárszázados és Welt Ignác kereskedő azonban nem kerülhették ki sorsukat. A város főterének egyik villanyoszlopára felakasztották mindkettőjüket. Ez mult év május 7-én történt. Amikor a kegyetlen emberek az ártatlan Weltet akasztották, akasztás közben elszakadt a kötél. A halálraitélt összetett kezekkel könyörgött, hivatkozott arra is, hogy három gyermekének nem marad kenyérkeresője, ekkor azonban Stern Móric, aki az akasztásokat végezte, ezzel replikázott: Félmunkát nem végzünk!

 

A bünügyben most itélkezett Gyöngyösön az egri királyi törvényszék büntető tanácsa. Nemecz Józsefet, akit az ügyész két rendbeli gyilkosság büntettével, hatvanhat esetben való személyes szabadság megsértésével, rablással, zsarolással, orgazdasággal és izgatással vádolt, a biróság kötél általi halálra itélte. Endrész Józsefet, Csiba Julist, Hirsch Izsákot, Nádas Mártont, Kiss Istvánt, Junkhanc Ferencet, Vadász Józsefet és Fenyvesi Gábor egy-hat évig tartó fogházra és a törvény által előirt hivatalvesztésre itélték.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98