Dtum
Login with Facebookk
1920 | Május

Ujra előveszik a tizmilliós burgonyapanama ügyét

Windishgraetz sürgős elégtételt követel
- A Hétfői Napló tudósitójától -

1918 novemberében nagy port vert fel az a bünvádi feljelentés, amelyet Károlyi Mihály kormánya adott be a Burgonya-közppont vezetősége ellen, azzal vádolva meg a központot, hogy az állami burgonyaszállitások jövedelméből három és fél millió korona elsikkadt.

A Burgonya-központ vezetőségének megvádolásán kivül a közélelmezési minisztérium egyik osztályvezetőjét, dr. Marich Jenő miniszteri tanácsost is azzal vádolták, hogy része van a három millió elsikkasztásában. Sőt a lapok jelentése szerint Windischgraetz Lajos herceget az előző közélelmezési minisztert is meggyanusitották Károlyiék.

A bünvádi eljárás minden fázisáról akkoriban részletesen beszámoltak a napilapok és feltünést keltő cikkek ismertették dr. Marich Jenő miniszteri tanácsos letartóztatásának részleteit, sőt a Burgonya-központ vezérigazgatójának Miklós Jenőnek, László Ernő ügyvezető igazgatónak és Wollák Jenő könyvelőnek elfogatását és börtönbezárását.

A Károlyi-kormány igazságügyminisztere arra utasitotta akkor a kir. ügyészséget, hogy Windischgraetz Lajos herceg ellen is járjon el. A kir. ügyészség a herceg ellen kiadatási eljárást tett folyamatba, mert abban az időben Windischgraetz herceg Svájcban tartózkodott. A kiadatási eljárás során kihallgatták a herceget is. Svájcban, majd az iratok az igazságügyminiszteriumhoz kerültek. Közben kiütött a proletárdiktatura és a bünügy iratai mostanig az igazságügyminiszteriumban hevertek. Időközben természetesen a letartóztatásban levő terheltek mind szabadlábra kerültek, hazaérkezett Svájcból Windischgraetz herceg is, aki két beadványnyal is sürgette az ügy végleges befejezését és a meghurcoltatásért kellő elégtétel szolgáltatását.

Az igazságügyminiszterium most visszaküldötte az összes iratokat a budapesti kir. ügyészséghez azzal a meghagyással, hogy folytassák le ebben az ügyben soronkivül a vizsgálatot. Az ügyészség ennek megfelelően áttette az iratokat a vizsgálóbiróhoz, aki a két évvel ezelőtt megkezdett vizsgálatot most sürgősen befejezi.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98