Dtum
Login with Facebookk
1920 | Május

Iparosok kongresszusa

Pünkösd ünnepére kongresszusra gyültek össze a fővárosban az ország iparosai, hogy állást foglaljanak az ország területi integritása érdekében, megbeszéljék az ipart érdeklő kérdéseket és megvitassák az ipartörvény tervezett reformját.

Vasárnap délelőtt kezdődött a kongresszus, amelynek fővárosi s vidéki tagjai már korán megtöltötték a Sándor-utcai régi képviselőház nagytermét. Ott voltak a kereskedelmi miniszter képviseletében Dénes Sándor miniszter tanácsos, az igazságügyminiszter képviseletében Alkér Kálmán törvényszéki biró, a nemzetgyülés részéről Usetty Ferenc ás Mahunka Imre képviselők, a főváros részéről Vita Emil tanácsnok, Gaul Károly miniszteri tanácsos és még számosan. 

A kongresszuson Pálffy Dániel nemzetgyülési képviselő, kisipari miniszteri biztos elnökölt, aki megnyitóbeszédében részletesen megemlékezett az ipar összes aktuális kérdéseiről. Együttmüködésre hivta fel az összes iparosokat, mert csak vállvetett erővel lehet megóvni az ország integritását. Inditványára a kongresszus táviratilag üdvözölte a kormányzót, a miniszterelnököt, a kereskedelmi minisztert és államtitkárát és Rakovszky Istvánt, a nemzetgyülés elnökét. 

A napirend első pontja az ország területi integritása tárgyában való állásfoglalás volt. Az elnök tanácsolta a kongresszusnak azt az állásfoglalását, hogy rendületlenül kitart az ország területi integritása mellett. 

Az iparosság helyzetéről Lehner Rezső referált és rámutatott arra, hogy milyen siralmas helyzetbe került a kézmüiparosság a hosszu háboru, a bolsevizmus és a román megszállás folytán. A jövőben az iparosságnak össze kell fognia, hogy a helyzetén javithasson. 

A tetszéssel fogadott előadás után Mahunka Imre nemzetgyülési képviselő indokolta meg az Iparosok Háza létesitése iránt beadott inditványát. Dr. Dóczi Sámuel pedig részletesen kifejtette, mily nagy szükség volna arra, hogy az iparosok szervezetének is meglegyen a saját házuk, ahol helyet adhatnak intézményeknek. Az erre vonatkozó határozati javaslatot némi módositással elfogadták. 

A délutáni folytatólagos ülésen az ipartörvény tervezetét tárgyalták, miközben Jellenz Béla és mások rámutattak annak hiányosságaira. Bauer István (Szombathely) inditványozta, hogy vegye le a kongresszus a kérdést a napirendről és kérjék meg a kereskedelmi minisztert, hogy szakemberek bevonásával ujabb tervezetet készittessen, amely megfelel az iparosság kivánalmainak. Az idő előrehaladottsága miatt a tanácskozás folytatását hétfőn délelőtt 9 órára halasztották.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az orosz forradalom nagyanyója Az orosz forradalom nagyanyója
"Az orosz forradalom nagyanyója". Így nevezik Oroszországban Bresko...
Meggyilkolták a görög királyt Meggyilkolták a görög királyt
Megdöbbentő gyilkosság történt a mult héten. Egy elvetemedett...
FTC – MTK 1:1 (1:1) FTC – MTK 1:1 (1:1)
Amiben titokban mindenki reménykedett, ami a fél óránként esősre...
Foucault ingája
Párisban október 22-ikén nagy ünnepélylyel ismételték meg Foucault...
Diesel gyáros tragédiája Diesel gyáros tragédiája
A hatalmas német gyáriparnak egyik előkelő képviselője, dr. Diesel...
Európai kibékülés Európai kibékülés
Vasárnap délután azt a megbízható értesülést szereztem, hogy a...
A még rövidebb szoknya, a bolero és a kék szin a legujabb párisi divat A még rövidebb szoknya, a bolero és a kék szin a legujabb párisi...
Azt kell eltalálni, hogy mi kell ma a nőknek. Ha a négy szabócég:...
Ady Lajos - Az igazi Ady Ady Lajos - Az igazi Ady
Bölöni György könyve A könyv címén nem akadunk fenn. Elvégre, ha...
Harsányi Zsolt - A lét nem az élet, a lét más - tanköltemény Harsányi Zsolt - A lét nem az élet, a lét más - tanköltemény
Kezemet töröm, Utamat járom. Nyomorék öröm, Örökös járom. ...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98