Dtum
Login with Facebookk
1920 | November

Egy talpalatnyi föld se maradjon ősszel szántatlanul!

Irta Bittera Miklós dr. 

Nem ujság ez. Évek, évtizedek óta hangoztatták – mégis elegen akadnak ma is, akik nem fogadják meg ezt a jó tanácsot. Még úgy van sokhelyütt a tarló, ahogy learatták. Kigazosodott; gyúrja, tiporja a legelő jószág. Olyan kemény már a fekete, búzatermő föld tarlója, mint a szérüskertben régen a nyomtató-hely volt. Égette, szárította a forró nyári napsugár, folytatja ezt a munkát az őszi szél. 

Nemsokára megered az eső. Maholnap a hó is lehull, beáll a fagy – nem is lehet majd szántani. Az ilyen kemény föld nem veszi be a téli nedvességet: az eső, hólé lefut róla. Nyáron nem esik, a téli időben nem tudja magát megszívni – miből, hogyan lássa el az ilyen föld vízzel majd jövő tavasszal a növényeket? Esőszegény tavasz után következő száraz nyáron minden kisül rajta. 

Az ősszel szántott föld ellenben olyan, mint a szivacs. A reáhulló esőt, olvadó hólevet felszívja, nem engedi lefutni, tavasszal és nyáron pedig lassan-lassan átadja a növényeknek. 

Bár télen át sok vizet vesz magába, tavasszal az őszi szántás hamarabb szárad meg, mint a szántatlan föld felülete, mert a böjti szél hepe-hupás szántást jobban járja, mint a sima, még szántatlan tarlót. Korábban lehet az ősszel megszántott földön a tavaszi vetést elkezdeni. Korai vetésnek pedig minden gazda tudja a hasznát. 

Tavasszal könnyebb a megmunkálása, mert az őszi szántáskor felvetett hantot a tél fagya szétzúzza és a fogas nyomán szétesik, mint a hamu. Sokszor még szántani sem kell korai vetésű tavasziak alá, elég a tárcsa vagy gruber. Ezekkel gyorsan megy a munka, 3-4 szer annyit lehet velük megjáratni, mint felszántani. Ez pedig a szorgos tavaszi időben nagy előny! 

Az eke nyomán sok kártékony rovar kerül napfényre a megfordított hanttal. Ezeket a madarak felcsipegetik. Számtalan gyommag indul még ősszel csirába és azután télen át kifagy. Évelő gyomok mélyen futó földalatti szárait az eke felszakgatja, azok gyengülnek, fagynak. Így pusztul a gazda sok apró ellensége is. 

Tudja, tudhatja azt minden gazda, ha kicsit gondolkodik és mégis de sokan vannak, akik vétenek ez ellen. Hányszor halljuk, hogy azért nem szántotta valaki föl ősszel a tagját, mert kukoricát szán bele, ráér azzal tavasszal is. Csak egy próbát kell tenni, hogy meggyőződhessék, mennyivel több és biztosabb lesz az ősszel megszántott földön a termése. 

Őszi szántással tudjuk a talajban a téli nedvességet felfogni és elraktározni.
A tél fagya morzsolja szét a kemény rögöt, teszi a tavaszi munkát könnyűvé, gyorssá. Csak az ősszel megszántott földben tárulnak fel télen át a növényi tápanyagok. Őszi szántással irtjuk a gyomot, pusztítjuk a kártevő rovarokat. Csak ősszel szántott földön számíthatunk nagy és biztos termésre. 

Azért aranyszabálya legyen minden gazdának: „Egy talpalatnyi föld se maradjon ősszel szántatlan!”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A budapesti hidak építésének sorrendje III.
E hidakat, mint fentebb már láttuk legalább is 5+5=10...
Ujlaki Rezső hőstette Ujlaki Rezső hőstette
Annak idején már közöltük, hogy Ujlaki Rezső, a Temesvári AC...
Ferencváros – Hungária 0:0 Ferencváros – Hungária 0:0
A profi érában tizenharmadszor került egymással szembe vasárnap a...
Goldoni és az olasz vigjáték Goldoni és az olasz vigjáték
E napokban mult kétszáz esztendeje, hogy az olaszok legnagyobb...
Az idei üzleti mérleg jelentősége Az idei üzleti mérleg jelentősége
Nemcsak az adótörvények, a kereskedelmi törvény is kötelezően írja...
Az élet meghosszabitása Az élet meghosszabitása
A modern orvostudomány ismételten foglalkozott már azzal a...
Bécsben a biróság vasárnap megnézett és elkobzott egy filmet, amelyen Mattasich főhadnagy megszökteti Koburg Lujzát Bécsben a biróság vasárnap megnézett és elkobzott egy filmet, amelyen...
A bécsi moziban péntek óta játsszák a „Koburg Lujza” című...
Óriások között Óriások között
Olvassuk, hogy az angol világbirodalom már megkezdte az...
A szavalás művészete A szavalás művészete
A míg iskolai önképzőkörök, ifjusági ünnepek lesznek, addig mindig...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98