Dtum
Login with Facebookk
1920 | November

A kormány ma adja be lemondását

A keresztényszocialista képviselők csoportja ma a Károlyi-palotában levő párt-klubban értekezletet tartott, hogy megállapítsa a csoport magatartását a béke ratifikálása következtében előállott uj helyzetben. Az értekezleten többen amellett foglaltak állást, hogy a párt szerezze vissza önállóságát és lépjen ki az egységes kormányzópártból.


Ez a fölfogás azonban az értekezleten kisebbségben maradt és a képviselők valamennyien egyhangulag hozzájárultak ahhoz, hogy az egységes párt továbbra is maradjon fönn, amit magasabb szempontok tesznek szükségessé. Az értekezlet után volt alkalmunk beszélni Haller István vallás és közoktatásügyi miniszterrel, aki a Hétfői Hírlap munkatársának a következőket mondotta:
- A keresztényszocialista programmal megválasztott képviselők értekezlete az egységes kormányzópárt további föntartása mellett döntött. Meggyőződésünk az, hogy nagy országos érdekek füződnek ahhoz, hogy a kormány mögött a nemzetgyülés nagy többsége egységesen álljon s ennek a célnak alá kellett rendelni minden más érdeket. Az egységes kormányzópártnak széleskörü programja van, köztük halasztást nem tűrő sürgős reformok, melyeket gyorsan kell alkotni és végrehajtani, amig ezek tető alá nem jutnak, addig uj politikai alakulást nem tartunk megengedhetőnek.

 

A kormány és a többségi párt lekötötte magát ezeknek a reformoknak a keresztülviteléhez. Ezek közé tartoznak az alkotmány ujjáépítésére vonatkozó javaslatok, a választójogi reform, az alkotmánybiztosítékok, kapcsolatban a trónkérdéssel, az ipartörvény repiziója, a szociális törvényalkotás és a munkásügyek rendezése. Ezek alkotják egyszersmind a kormány és a nemzetgyülés legközelebbi munkaprogramját.


Ebből a nyilatkozatból és az értekezlet határozatából nyilvánvaló tehát, hogy a keresztényszocialisták fönn akarják tartani a mai parlamenti helyzetet. Hogy azonban valóban megmarad-e a parlamenti erők mai elhelyezkedése változatlanul, az a kormányzópárt másik tényezőjének, a kisgazdapártnak elhatározásától függ, ahol viszont igen energikusan sürgetik a nyilt állásfoglalást a nemzeti függetlenség kérdésében s ezzel együtt a nemzetgyülési képviselők uj csoportosulását ennek a kérdésnek az alapján. A jövő héten fog eldőlni, hogy melyik fölfogás kerekedik felül a többségi pártban.


A pártalakulástól függetlenül, a kormány hétfőn benyujtja lemondását. Teleki Pál gróf miniszterelnök kihallgatáson jelenik meg a kormányzó előtt és átnyujtja a kormány lemondó okiratát, amelyet a miniszterek már a nemzetgyülés szombati ülése után tartott minisztertanácson aláírtak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98