Dtum
Login with Facebookk
1920 | Október

A közlegelők rendben tartása

Az általában igen elhanyagolt közlegelők feljavítása céljából négy irányban kell tevékenységünket kifejteni, hogy a legelő rendeltetésének megfeleljen és tényleg táplálja a legelő jószágot. 

1. Meg kell tisztogatnunk legelőinket az értéktelen és káros gyomnövényektől, amelyek nem csupán a talaj tápanyagainak haszontalan fogyasztói, nem csupán az értékesebb fűfélék helyének bitorlói, hanem a legelést is gátolják, mert igen sok ezek közül szurós, tüskés levélzetével vagy szárával elriasztja a jószágot. 

2. Művelés alá kell venni a legelő talaját és pedig gondot kell fordítanunk a legelő talajának szellőztetésére, a kisebb felületi egyenetlenségek eltüntetésére és az elmohásodásnak meggátlására egyaránt. 

Az évtizedeken át legelő jószág annyira megtömi a talajrészeket, hogy az kőkemény felső réteget kap. Az ilyen letaposott legelő talaja az esőt és hóvizet nem veszi be, hanem levezeti a legelő alantas fekvésű, laposabb részére, ahol a meggyülemlő víz feláztatva és megpuhítva a talajt, a savanyú, vadvizes növényzetet teremti meg. 

A huzamosan nem gondozott legelőn hovatovább nagyobb számmal lelhetők fel a vakondturások, hangyabolyok, melyek az idő folytán begyepesednek s gátlói a legelő rendes kihasználásának. Végül káros eredményként jelentkezik a legelőművelés hiányában a moha, mely kiöli a legelő fűállagából a legnemesebb és legértékesebb füveket. 

3. Gondoskodni kell a talaj termőerejének állandó fenntartásáról. A legelésző jószág mindig hullat trágyát; az ú. n. delelőkön – rendesen a kút mellett – szintén trágyáz a marha, amely a legtöbb esetben évtizedeken át felgyülemlik és idővel a földdel elkeveredve kompotszerű tömeggé lesz. Ezt, ha fel is használják, többnyire nem a legelő trágyázására, az onnét kivont talajerő visszapótlására fordítják. Hogy ezt a sokszor kárbavesző értéket a legelőn széthordanák és ezáltal igyekeznének a talajnak valamit vissza is adni, arról alig lehet szó. Pedig a legelő rendszeres trágyázása nélkül igazán jó legelőink sohasem lesznek. 

4. A legelő gyepének felfrissítése is fontos munkálat ott, ahol a legelő karbantartása komoly törekvése a gazdának. Tapasztalati tény, hogy a nemesebb fűfélék az állandó legelés folytán hovatovább kiritkulnak s nyomukban a gyom vagy értéktelenebb fűfélék támadnak életre, hogy legelőinkön – nagyon sok helyen – a legelterjedtebb fűnem a csekélyértékű juhcsenkesz, illatos borjúpázsit, egérárpa, útilapu stb., az annak tudható be, hogy a kipusztult jobb fűnemek pótlásáról nem gondoskodik az érdekelt gazdaközönség. 

E négy csoportba sorolt munkálat természetesen nem meríti ki az összes teendőt, hiszen a legelő okszerű kihasználása, – amit pl. a legelőrendtartással biztosíthatunk s amellyel főként a szakaszos legeltetést lenne elsősorban szükséges általánossá tenni – a legelőknek itatóvizzel való ellátása, a legelő célszerű fásítása, legelőn levő vadvizes foltok, pocsolyák, kisebb tócsák eltüntetése s ezzel a savanyú fűfélék kipusztítása: mindmegannyi teendő, melyek a négy főmunkálatot szinte szervesen kiegészítik és a legelő hasznavehetőségét fokozzák.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98