Dtum
Login with Facebookk
1920 | Október

Tanácsadó

Kérdés. Patkó nélkül akarom járatni lovamat. Származik-e belőle hátrány?

Felelet.
Ha a ló csak puha talajon, azaz nem köves, hanem dülő úton és szántón jár, továbbá az esetben, ha a hordozó szél esetleg repedéseit gondosan lecsipkedi, lereszelgeti, akkor minden aggodalom nélkül mellőzheti a patkoltatást. 


Kérdés.
Másodéves, az idén magot termő, igen jó lóherémet a jövő évben is meg akarom tartani: számíthatok-e kielégítő terméshozamra? 

Felelet.
A jó erőben lévő lóherés, ha az időjárás megfelelő, a harmadik évben még két kielégítő kaszálást is adhat, azonban a tapasztalat szerint csak akkor, ha az előző évben nem használtatott magnyerésre. Mert ebben az esetben a lóhere nagyon meg szokott ritkulni úgy, hogy a harmadik évben legtöbbször már csak egy gyenge kaszálást szolgáltat. 


Kérdés.
Mikor célszerűbb a lucernát vetni, ősszel-e vagy tavasszal? 

Felelet.
A lucerna őszi vetésének sikerülte kétesebb, mert nagyon függ az időjárástól; ha augusztus, szeptember hónapokban nagy a szárazság, akkor ki sem kel, illetve oly későn, gyengén kerül a télbe és kifagy. Vagy ha idejében ki is kel a lucerna, a nálunk nem ritka őszi szárazságtól tönkre mehet. Ezért nem elterjedt nálunk a lucerna őszi vetése, noha nagy előnye ennek az, hogy az őszi vetés kevesebbet szenved a gyomoktól és a következő évben már majdnem teljes termést szolgáltat. Ha tehát az uralkodó időjárás jellege olyan, hogy az az őszi vetés sikerültének kedvezhet, meg kell vele próbálkozni. 


Kérdés.
Melyik okszerűbb eljárás: nagyobb időközökben egyszerre nagyobb, vagy rövidebb időközben kisebb mennyiségű istállótrágyát adni? M. K.

Felelet.
Feltétlenül az utóbbi okszerűbb, mert nagy mennyiségű istállótrágya adásával sokkal több nitrogént juttatunk a földbe, mint amennyit a növények megfelelően hasznosíthatnak. Igy könnyen nitrogén-pazarlásba esünk. A feles nitrogén nagyrészt elvész, mert hiszen tudjuk azt, hogy ez a legnehezebben konzerválható, megtartható növényi tápanyag. Sokkal célszerűbb tehát a régebbi időkben szokásos 300 mm. mennyiséggel szemben egyszerre csak 150-200 mm. istállótrágyát adni. 


Kérdés.
Kaptam egy kis vetésre való, jófajta mákot, de kifejtve, hogy tehetem azt el tavaszig?

Felelet.
Ritka szövetű zacskóban, szellős helyre akasztva minden baj nélkül el fog a mák állni vetésig. Nagyobb mennyiséget jobb több kis, mint egy nagy zacskóban eltenni. Igy a szél jobban járja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Csikósok a ménes mellett (Szentmargitapuszta, Hevesmegye) Tőzegtelep a Balaton vidékén
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98