Dtum
Login with Facebookk
1920 | Október

Az orosz bolsevikiek reakcionáriusok

Berlinből jelenik:

A hallei független szocialisták gyülésén Martow, az orosz mensevisták elnöke, felszólalt, hogy válaszoljon Sinowjewnek, a bolysevisták vezetőjének, aki megelőző napon mondott beszédet. Martow, az őszi forradalmár, aki 15 évet töltött Szibériában, számüzetésben, rettentő vádbeszédet mondott az orosz bolysevisták uralma ellen. A beszédet viharos jelenetek kisérték. Martow többi között ezeket mondotta:
- Nem igaz az, hogy a szovjetkormány nem akarta volna Németországot a háboruba bevonni. Trockij maga mondotta: Mi a Rajnánál fogjuk megvívni a döntő csatát az antant-tal. Hogy milyen betegek Oroszországban a viszonyok, azt megmutatta Sinowjew. A terror eszköz arra, hogy a bolysevista diktaturát fentartsák.

 

A Lenin ellen elkövetett merénylet után Pétervárott nyolcszáz embert lőttek agyon, köztük szocialistákat is. Sinowjew nem tagadhatja, hogy Oroszország más városaiban is hasonló hullahegyeket emeltek. Asszonyokat és gyermekeket lőttek agyon, hogy ártsanak férjüknek és atyjuknak, akiket nem tudtak kézrekeríteni. Ebben az évben julius havában a haditörvényszék nyolcszáz embert lövetett agyon. A nem bolysevista irányzatok képviselőit a szovjetben erőszakkal elnyomták.

 

Szégyen és gyalázat az én hazámra, hogy a Sinowjewvel folytatott polémiám miatt boszutól kell tartanom. Párthíveim közül több százan senyvednek orosz börtönökben. Az a meggyőződésem – mondotta végezetül Martow – hogy a szocialisták forradalmi internacionáléját nem érthetik el a moszkvai bolysevisták, akik egy reakcionárius forradalmi anarkiának kódolnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Martov Sinowjew
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98