Dtum
Login with Facebookk
1920 | Szeptember

A hónap rövidhíreiből

17 koronás ebéd-vacsora a menekülteknek

A tisztviselők és a középosztály nyomorán enyhitendő az Országos Menekültügyi Hivatal a közelmultban két nagy étkezőhelyiséget állitott fel. Az egyik a Király-utca 112., a másik a Nagykorona-utca 19. szám alatt van. Itt hatalmas konyhákban főznek a tisztviselők, de főként a menekültek részére s az ebéd és vacsora ellátás mindössze 17 koronába kerül. A Menekültügyi Hivatal vezetőinek szociális érzését biztositja az, hogy a két konyhán 650 menekült egyetemi hallgató teljesen ingyen kap ebédet és vacsorát. 


Általános munkakötelezettség Németországban


A Münchener Nachrichten drezdai értesülése szerint folyamatban vannak az általános munkakötelezettségre vonatkozó tárgyalások, amellyel a német birodalom szorult gazdasági helyzetén akarnak segiteni és a békeszerződés gazdasági föltételeinek teljesitését igyekeznek lehetővé tenni. ( MTI.) 


Oroszország 5000 lokomotivot rendelt meg külföldön

Berlinből jelentik a Magyar Kurirnak: Lomencsev tanár, Szovjetoroszország nemrégiben Berlinbe küldött megbizottja a napokban a német lokomotivgyárosok szindikátusával szerződést kötött, amelyben 2000 lokomotivnak másfél éven belül való leszállitására kötelezik magukat a német gyárosok. Hazájába való visszatérése közben Stockholmban a svéd vasipar vezető embereivel ugyancsak 1000 mozdony elkészitésére kötött megállapodást s egy hirlapiró előtt kijelentette, hogy még 2000 mozdonyt készülnek Amerikából beszerezni. 


A három skandináv állam régi követelései a volt monarchia ellen

Stockholmból jelenti a MTI, hogy a három skandináv állam miniszteri értekezletén közös eljárásban állapodtak meg, amellyel az Ausztria-Magyarország elleni régi követeléseket érvényesitik majd az utódállamokkal szemben. 


Uj papirgyáralapitási tervek

A Magyar Tőzsde értesülése szerint az Első Magyar Papiripari rt. és a Hangya is papirgyár alapitásának tervével foglalkoznak. 

Bankigazgató egy tőzsdei cégben

A Bondy és Tarján tőzsdebizományos cégbe Taubner Vilmos, az Angol-Magyar Bank aligazgatója tagként belépett. 


Amerika 100 milliót ad Franciaországnak

Az Information jelenti Newyorkból, hogy a 100 millió dolláros francia kölcsönt megkötötték. (MTI.) 


Pénzlebélyegzés lesz most már a ruténlakta Felvidéken is?

Tudvalevően az antant a ruténlakta Felvidéket mindeddig nem adta oda véglegesen a cseheknek. Ebből kifolyóan a csehek az Ung folyótól keletre terjedő vidéken az osztrák-magyar bankjegyeket eddig nem bélyegezték le és nem is cserélték be cseh bankjegyekre. A legutóbbi napokban azonban uj rendelet jelent meg, mely a lakosságot arra kötelezi, hogy le nem bélyegzett osztrák-magyar bankjegyeinek mennyiségét részletesen jelentse be. A rendeletet minden megokolás nélkül bocsátották ki, amiből a lakosság azt következteti, hogy bankjegylebélyegzést akarnak ezzel előkésziteni. 


Roessemann és Kühnemann gépgyár rt.
részvényeit csütörtökön vezették be a tőzsdére rendkivül nagy érdeklődés mellett. Nyitás előtt megrohanták a benfentesek Grossmann Adolfot, a Leszámitoló bank megbizottját, s olyan tömeggyürü vette körül, hogy már-már életveszélyes volt. A tömeg kitolta őt a folyósóra s aki igy szerencsésen hozzájutott, 1400-as, 1450-es árig, az a maga biztos jövedelméhez jutott. Nyitáskor rögtön üzlet fejlődött és pedig kevés kinálóval szemben óriási kereslet, ugy hogy egyszerre a kurzusa 1480, majd 1520, sőt 1550-ig is felment. A bevezetésnél jelen volt Kühnemann Pál vezérigazgató és a Leszámitoló bank tőzsdei diszponense Pohl igazgató. Régi tőzsdei szakemberek mondják, hogy ehhez fogható érdeklődés egy géppapir bevezetésekor sem volt. A mai magánforgalomban is élénken keresték a Roessemant, kinálat azonban ismét nem volt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98