Dtum
Login with Facebookk
1921 | Április

A Magyarországi Munkáspárt zászlóbontása – rendőri beavatkozással

A Magyarországi Munkáspárt vasárnap délelőtt Mátyásföldön a Korvin-vendéglő nagytermében országos pártgyülést tartott, amelyben Csizmadia Sándor pártelnök tartott beszédet s többek között ezeket mondotta:

A munkásság a dolgát egyszer elrontotta már diktaturával. Mi most vissza akarunk térni ismét a szocializmus utjára, a hazafias, nemzeti alapon. De elsősorban szocialisták vagyunk én magam mindig az voltam, más nem is tudnék lenni. Pártunk már megvan, csak szervezni kell, kiépíteni. Ami a mi szocializmusunkat illeti, kijelentem. hogy az nemzetközi, de csak bizonyos értelemben, bizonyos határig.


Hátulról ekkor felkiált valaki: Az isten is nemzetközi! Csizmadia Sándor erre így felelt: Kétségtelen, hogy az istenségről a vélemények különbözők, Gorkíj például azt mondta: annak, a ki hisz istent, van istene, a ki nem hiszi, annak nincs. Ujabb felszólaló: A római pápa is nemzetközi! A jelenlevő Szerényi Jenő rendőrsegédfogalmazó ekkor felállt, figyelmeztette Csizmadiát, hogy ne térjen el a napirendtől. Csizmadia erre kijelentette, hogy a hatóságnak a napirendhez semmi köze, ha valami nem tetszik, jelentse fel. Visszautasítja a rendőrfogalmazó megjegyzését. A rendőrfogalmazó erre megjegyezte, hogy ha a szónok továbbra is így beszél és a napirendtől eltérő felszólalások hangzanak el, a pártgyülést kénytelen lesz feloszlatni.


- Önnek nem kötelessége, hogy itt felügyeljen arra, hogy itt mit beszélnek, hanem arra kell ügyelnie, hogy az emberek fejét be ne verjék, egyéb semmire – válaszolta erre Csizmadia.
A rendőrfogalmazó erre kijelentette, hogy a gyülést feloszlatja.


Csizmadia: A gyülést engedélyezték, nyomban telefonálok a belügyminiszterhez! Egy ujságiró ekkor a rendőrfogalmazóhoz fordult és azt tanácsolta, hogy kijelentését módosítsa oda, hogy a gyülést nem jelenti ki feloszlatottnak, csupán felfüggeszti és rövid perceken belül ujabb intézkedést tesz.


A rendőrfogalmazó erre ilyen értelemben határozott. A felfüggesztett gyűlésre félóra mulva megérkezett a rendőrfogalmazóval együtt a mátyásföldi rendőrkapitányság vezetője, Gergely György rendőrkapitány, aki bejelentette, hogy a gyülés megnyitását ujból engedélyezi és az incidens fölött ugy a hatóság, mint a pártgyülés térjen napirendre.


Erre az elnök a pártgyülést ujból megnyitotta.


Csizmadia beszéde után a pártgyülés határozati javaslatot fogadott el, amely szerint a földbirtoktörvényt, a házhely és a kisbérletekről szóló törvény azonnali végrehajtását követeli, valamint a Magyarország területén lévő és kormányhatalmilag lezárt munkáskörök azonnali megnyitását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98