Dtum
Login with Facebookk
1921 | Április

Nemzetközi kardvívóverseny

Magyarország 1920/21. évi főiskolai bajnokságért

Bajnok: ifj. Nagy Béla, Műegyetem.

A BEAC április 21-től 24-ig nagyszabású nemzetközi kardvívó- és tőrvívóversenyt rendezett. A magyar fegyver ismét megállta helyét: a versenyben indult összes osztrák vívóknak meg kell hajolniuk a magyar vívók óriási technikai felsőbbsége előtt. A verseny három részből állott.

Először az ifj. Halász Zsiga-emlékverseny került eldöntésre, melyet a Műegyetem csapata nyert meg a döntőben a MAFC csapata ellen 11:5 arányban. A győztes csapat tagjai voltak: Sz. Nagy Béla, Cséry Miklós, Szénásy István és Mészáros László. A harmadik a Tudományos Egyetem csapata lett. Igen jól vívott a Magyaróvári G. A. A. C. tagjai és a Ludovikások is.

Ezután következett Wien és Budapest főiskolásainak kard és tőr csapatversenye, melyben Budapest főiskolásai 8:1 arányban legyőzték a bécsieket, revánsot véve az ugyanaznap lefolyt válogatott futball-meccs szerencsétlen kimeneteléért.

 

Az osztrák vívók erélytelen támadásait a mieink könnyen parírozták a gyors riportjukat az osztrákok kellő technikával még nem rendelkező fiatal vívói védeni nem tudták, ugyanígy a gyors, erélyes a tempó támadásokat sem tudták védeni.

A legtöbb asszót a budapestiek igen könnyen nyerték. A magyar színeket Sz. Nagy Béla, Glykais Gyula és Halász István képviselték, míg az osztrákok vívói Ferdinand Gabler, Konrad Pröhl és Sigmond Czajka voltak. Egyetlen győzelmüket Prohl aratta.

Végezetül következett a főiskolai kardvívás klasszikus versenye, a bajnokság. Harminc induló, köztük Ferdinánd Gabler (Wien) tette céljává, hogy az idei bajnok legyen. A tízes döntőből végül is a tavalyi védő, Sz. Nagy Béla (Műegyetem) került ki győztesen, miután a verseny utolsó asszójában 4:2 legyőzte legerősebb riválisát, Parragh Bélát (BEAC), aki két hete lévén csak tréningben, nem bírta a tízes döntőt.

Nagy Béla formás vívásával méltán megérdemelte a győzelmet; támadásai erélyesek, védésével biztosak, riposztjai gyorsak. Igen jól vívott Glykais Gyula (MAFC), aki öt győzelme után rosszulléte miatt kénytelen volt visszalépni, ezzel ezután Cséry Miklós (Műegyetem) helyezése romlott el, mert míg a két első helyezettnek vereségét törölték, addig ő Glykaist már előzően legyőzvén, győzelemtől esett el, pedig kitűnő vívása folytán a versenyt könnyen megnyerhette volna. – Skuliczky (MAFC) III. helyezése meglepetés.

Részletes eredmény:
Bajnok: Sz. Nagy Béla (Műegyetem) 7 győzelem. 2. Parragh Béla (BEAC) 6 győzelem 3. Skaticzky Géza (MAFC) 6 győz. 4. Cséry Miklós (Műegy.) 6 győz. 5. Gombos Sándor (Tud. Egy.) 5 győz. 6. Edvy Tibor (bud. Ak.) 3 győz. 7. Idrányi Ferenc (Lud. Ak.) 2 győz. 8. Schulcz Ágoston (Tud. Egy.) 1 győz. 9. Kalniczky Gusztáv (MAFC) 0 győz. 10. Hykais Gyula (MAFC) visszalépett 5 győz. Igen jól vívott Sátory László (Mogaac), ki csak többszörös holtverseny után esett ki az előmérkőzések folyamán.

Általában a magyaróváriak vívásán tavaly óta hatalmas javulás észlelhető, ha így haladnak, a jövő évi főiskolai versenyen számottevő szerephez fognak jutni. A bécsiek vívása már kevésbé érdemel elismerést. Élettelenül mozogtak, akció-nélkül dolgoznak. Teljesen kezdő vívók benyomását keltették.

A versenyt igen szépszámú közönség nézte végig. Megjelent a Tudományos Egyetem és a Műegyetem rektora és a Tudományos Egyetem rektora nyitotta meg a versenyt, meleg szavakkal üdvözölvén a bécsi főiskolai vívókat.

Dr. Nagy Béla és Berty László elnöklésével a verseny bíróság a hosszú verseny alatt igen szép munkát végzett, mindvégig nagy figyelemmel és igazságosan bíráskodtak. – A verseny rendezése is kitűnő volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98