Dtum
Login with Facebookk
1921 | Április

Az igazi gyöngyök fejlődése

 Alverdes F. mult év folyamán a Szászországi és Thüringiai Természettudományi Egyesületben az igazi gyöngyök mibenlétéről és keletkezéséről tartott előadást, melyen beszámolt erre vonatkozó újabb vizsgálatairól. Az igazi gyöngyök csupán az állati test termékei lehetnek s egyesegyedül csak a Puhatestűek (Mollusca) körében fordulnak elő.

 

A Puhatestűek sorában azok a fajok termelnek gyöngyöket, a melyek héjaiknak belső felületét fényes gyöngyházréteggel vonják be, ezért nemcsak a kagylóknak, hanem a csigáknak, sőt a Lábasfejűek (Cephalopoda) sorából a Nautilus pompilius-nak is megvan a gyöngytermű tehetsége. A legtöbb és legszebb gyöngyöket az Indiai- és Csendes-óczeánban élő tengeri gyöngykagyló (Meleagrina margaritifera L.) termeli, Európa édes vízeiben pedig a folyami gyöngykagyló (Margaritana margaritifera L.) fejleszt kisebb értékű gyöngyöket.

 

Ha egy élő kagylót felnyitunk, azt találjuk, hogy a két kagylóhéj belső felületéhez az úgynevezett köpeny símul. A köpeny főleg kötőszövetből áll, felületét pedig egyszerű sejtréteg (egyrétegű hám) borítja. Ennek a hámrétegnek elválasztó működése hozza létre a kagylóhéjat és e hámréteg sejtjeinek állandó tevékenysége biztosítja a héj növekedését is. Gyöngyök csupán csak a köpenyben keletkeznek.

 

Merőben téves az a felfogás, melyet egyébként még újabb könyvekben is olvashatunk, hogy a gyöngyök a köpeny és a héj közt keletkeznének s ide-oda való gördülés révén kapnák meg gömbalakjukat. Minden gyöngy, legalább keletkezésének kezdetén, egy „gyöngyzacskóban” foglal helyet, a mely nem kötőszövetből áll, hanem a köpenyt bevonó hámréteg sejtjeiből.

Minthogy a gyöngyzacskó sejtjei a köpeny felületét borító sejtekhez hasonló módon választanak el conchiolinból álló gyöngyházréteget, nem csodálkozhatunk, hogy elválasztó működésük eredményeként a köpeny belül olyan többé-kevésbé szabályos alakú testek keletkeznek, melyeket mi gyöngyöknek nevezünk. E gyöngyök föltarthatatlan növekedésük következtében a köpeny felületét megrepeszthetik s a héj belső felületével közvetlen összeköttetésbe juthatnak.

Az eredetileg a köpeny belsejében fekvő gyöngyöt ekkor gyöngyházréteg fogja beborítani, mely a héjhoz erősíti, olyképpen, hogy a gyöngy a héj további megvastagodásakor lassankint a héj belsejébe kerül. Az ilyen héjhoz erősített gyöngyöket héjgyöngyöknek nevezzük; ezek is természetesen igazi gyöngyök, de értéktelenek.

 

Élesen megkülönböztetendők ezektől a héjgyöngyöktől az ú. n. héfkonkrécziók, a melyek úgy keletkeznek, hogy valami idegen test (kis szemecske, növényi rész, kis állat) kerül a héj és a köpeny közé, ott fekve marad s a héjgyöngyhöz hasonló módon vonódik be ezután héjanyaggal.

Ezen a megfigyelésen alapszik az ú. n. félgyöngyök előállítása; különösen Japánban és Kínában állítanak elő ilyen félgyöngyöket olyképp, hogy idegen testecskéket (gyöngyházanyagból készült félgömböket, viaszból készült budhaalakokat) csúsztatnak az állat héja és köpenye közé, s az ide került tárgyak idők folyamán a köpeny felé néző oldalukon gyöngyházanyaggal vonódnak be. A szabad, vagyis a köpeny belsejében fekvő gömbalakú gyöngyök előállítása ellenben eddig rejtély maradt, pedig épp ezek a legbecsesebbek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A hadügyi kormányzat tervei A hadügyi kormányzat tervei
A transzváli háború tanúságai már abban mutatkoznak, hogy a hadügyi...
Film a Napról Film a Napról
Robert McMath, Michigan állam egyetemének csillagászati professzora...
Szigeti csak nagy küzdelem után szenvedett vereséget Crammtól Szigeti csak nagy küzdelem után szenvedett vereséget Crammtól
A magyar teniszbajnokság férfiegyes számának elődöntőit játszották...
Rádium a mellényzsebben Rádium a mellényzsebben
Ismeretes dolog, hogy vannak talizmánok és amulettek, melyekhez az a...
Kommunista forradalom Görögországban Kommunista forradalom Görögországban
Athénből nyugtalanitó hirek érkeznek, amelyek arra mutatnak, hogy...
Szélhámos mint polgármester Szélhámos mint polgármester
Köslin porosz város nemrégen egy dr. Eduard Alexander nevü embert...
Éhségsztrájk a váczi államfogházban Éhségsztrájk a váczi államfogházban
A mi eddig csak az orosz és a spanyol fogházban volt ismeretes, az...
A Stromfeld-ügy tárgyalása A Stromfeld-ügy tárgyalása
Ma reggel kilenc órakor folytatta a hadbíróság Stromfeld vezérkari...
Apróságok Apróságok
Mattyasovszky György dr. főkapitány rendeletet bocsátott ki, melyben...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98