Dtum
Login with Facebookk
1921 | Augusztus

Két francia vígjáték

A gyémántköszörűs - A nagyságos asszony táncosa

A színházi véletlen is úgy akarta, hogy szinte egyszerre mutassák be ezt a két vígjátékot, melyet annyi sok minden kapcsol egybe úgy, hogy ha nem színdarabok volnának, hanem képek, az órától pontosan balra és jobbra kellene felakasztani őket a falra.

A Vígszinház mutatta be A gyémántköszörűs-t, amelyet egy megbocsáthatóan léha, mert nagyon ügyes ötletre építettek fel. Kezdő kokottokból nagy démonokat köszörül egy mester, akinek legragyogóbb fényű mesterműve a darab hősnője. A szemünk előtt lesz egyre fényesebb, s amikor már egész Párizst elkápráztatja, rájön arra, hogy a kristály legközepéből, a szívéből sugárzó mély tüzek még sem arra valók, hogy eladja.

 

Szerelmes meleget kíván, de a "nagyság" kötelezi, és amikor megint a régi, kis grizett szeretne lenni, a miniszter vacsorájára, az új karrier küszöbe felé indul. No lám: a műhelyből, ahol igazán nem az erkölcsöt csiszolják, így kristályosodik ki a morál, még pedig egészen természetesen, okosan, egy kicsit szentimentálisan, de anélkül, hogy a vígjáték könnyű stílusát megfeküdné.

A Vígszinház utolérhetetlenül nagyszerű megint. Gombaszögi Fridából igazán könnyű volt a szivárványos tüzű ékkövet köszörülni. Hegedűs, Csortos, Tanay a legjobbak. De érdemes a színházba elmenni csak azért is, hogy Makay Margitot lássuk. Egy csiszolatlan démonkát játszott, akin nem fog a köszörű. Esetlen volt, kedvesen kellemetlen, naiv és romlott, ostoba és mégis a legokosabb, mert csak ő jutott igazán boldogsághoz. A legszebb színpadi alakítások egyike. Nem lehet elfelejteni.

A darabot Armont és Gerbidon írta és ugyancsak Armont a szerzője Bousquet társaságában A nagyságos asszony táncosá-nak, amely a Magyar Szinházban került sorra. Itt nem démonok nevelődnek, hanem táncosok. De azért itt is démon az az úr, aki a legszebben tudja a tangót és a ti-tut. A nők neki hódolnak, az övé minden lihegő forróság, amely a bokákat táncba sodorja. Mert a tánc, a tánc éltet itt mindent és minél jobban belerészegednek, annál inkább nevetségessé válik a tánc.

 

Csak az olvasmányaink alapján értékeljük a sok fáradságot és furfangot, amellyel itt a táncot gyilkolják nekünk, akik nem élünk benne a nagy táncjárványban, sok és unalmas egy egész estére. Azt azután, hogy pontosan A gyémántköszörűs mintájára itt is a morál csapdájába akarnak vinni a végén, nem bocsátjuk meg, mert kellemetlenül hat. Azért se megyünk a lépre, ha azon semmi csábító édesség nem ragad, csupán a szerzők lelki szükséglete, hogy jóvátegyék azt, amit a tánc kedvéért felforgattak egy családi otthonban.

Az egy receptre készült két darab közül a második sokkal gyengébben sikerült és a Magyar Szinház ezt a teherkülönbözetet csak fokozta. Egészen becsületesen játszotta, de nem azzal a gyöngyöző könnyűséggel, amely az ilyen darabot is menteni tudja. Csupán Uray volt a címszerepben más és nagyon jól tette, hogy egészen karikatúrát csinált a táncosból. A szerepe is ezt érdemelte és egyúttal mulatságos volt.

 

Losonczy Zoltán

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Cigarettatömőgép Cigarettatömőgép
Ez uj találmányu gép valósággal rekord munkát végez. Csak egy nő és...
A nemzetgyülési merénylő vallomása a rendőrségen A nemzetgyülési merénylő vallomása a rendőrségen
A szombati parlamenti merénylő, Kövér Ibrahim György vasárnapi...
Furcsa háboruság a Béke –utcában Furcsa háboruság a Béke –utcában
Vasárnap délután különös események játszódtak le a Béke- utcai...
Áldásadás a vonaton Áldásadás a vonaton
A tengerbe most hanyatlik a Nap. Most fut leggyorsabban a vonatunk ...
Sherwood vígjátéka a Vígszinházban Sherwood vígjátéka a Vígszinházban
Bernard Shaw óta újra izgatni kezdi az írókat a történetfilozófiának...
A rádió diadalútja 2. rész A rádió diadalútja 2. rész
Beláthatatlan spektivát jelent a rádió a jövő fejlődésére nézve a...
Vilmos császár Bécsben Vilmos császár Bécsben
Vilmos német császár junius 6-án szövetségese, Ferencz József császár...
A postások csapata idén is megnyerte a tornászbajnokságot A postások csapata idén is megnyerte a tornászbajnokságot
A tornászok csapatbajnokságán valamennyi számottevő egyesületünk...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98