Dtum
Login with Facebookk
1921 | Augusztus

Két francia vígjáték

A gyémántköszörűs - A nagyságos asszony táncosa

A színházi véletlen is úgy akarta, hogy szinte egyszerre mutassák be ezt a két vígjátékot, melyet annyi sok minden kapcsol egybe úgy, hogy ha nem színdarabok volnának, hanem képek, az órától pontosan balra és jobbra kellene felakasztani őket a falra.

A Vígszinház mutatta be A gyémántköszörűs-t, amelyet egy megbocsáthatóan léha, mert nagyon ügyes ötletre építettek fel. Kezdő kokottokból nagy démonokat köszörül egy mester, akinek legragyogóbb fényű mesterműve a darab hősnője. A szemünk előtt lesz egyre fényesebb, s amikor már egész Párizst elkápráztatja, rájön arra, hogy a kristály legközepéből, a szívéből sugárzó mély tüzek még sem arra valók, hogy eladja.

 

Szerelmes meleget kíván, de a "nagyság" kötelezi, és amikor megint a régi, kis grizett szeretne lenni, a miniszter vacsorájára, az új karrier küszöbe felé indul. No lám: a műhelyből, ahol igazán nem az erkölcsöt csiszolják, így kristályosodik ki a morál, még pedig egészen természetesen, okosan, egy kicsit szentimentálisan, de anélkül, hogy a vígjáték könnyű stílusát megfeküdné.

A Vígszinház utolérhetetlenül nagyszerű megint. Gombaszögi Fridából igazán könnyű volt a szivárványos tüzű ékkövet köszörülni. Hegedűs, Csortos, Tanay a legjobbak. De érdemes a színházba elmenni csak azért is, hogy Makay Margitot lássuk. Egy csiszolatlan démonkát játszott, akin nem fog a köszörű. Esetlen volt, kedvesen kellemetlen, naiv és romlott, ostoba és mégis a legokosabb, mert csak ő jutott igazán boldogsághoz. A legszebb színpadi alakítások egyike. Nem lehet elfelejteni.

A darabot Armont és Gerbidon írta és ugyancsak Armont a szerzője Bousquet társaságában A nagyságos asszony táncosá-nak, amely a Magyar Szinházban került sorra. Itt nem démonok nevelődnek, hanem táncosok. De azért itt is démon az az úr, aki a legszebben tudja a tangót és a ti-tut. A nők neki hódolnak, az övé minden lihegő forróság, amely a bokákat táncba sodorja. Mert a tánc, a tánc éltet itt mindent és minél jobban belerészegednek, annál inkább nevetségessé válik a tánc.

 

Csak az olvasmányaink alapján értékeljük a sok fáradságot és furfangot, amellyel itt a táncot gyilkolják nekünk, akik nem élünk benne a nagy táncjárványban, sok és unalmas egy egész estére. Azt azután, hogy pontosan A gyémántköszörűs mintájára itt is a morál csapdájába akarnak vinni a végén, nem bocsátjuk meg, mert kellemetlenül hat. Azért se megyünk a lépre, ha azon semmi csábító édesség nem ragad, csupán a szerzők lelki szükséglete, hogy jóvátegyék azt, amit a tánc kedvéért felforgattak egy családi otthonban.

Az egy receptre készült két darab közül a második sokkal gyengébben sikerült és a Magyar Szinház ezt a teherkülönbözetet csak fokozta. Egészen becsületesen játszotta, de nem azzal a gyöngyöző könnyűséggel, amely az ilyen darabot is menteni tudja. Csupán Uray volt a címszerepben más és nagyon jól tette, hogy egészen karikatúrát csinált a táncosból. A szerepe is ezt érdemelte és egyúttal mulatságos volt.

 

Losonczy Zoltán

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nehéz órák… Nehéz órák…
Kállay pénzügyminiszter hazaérkezett londoni útjáról s a...
Autószemle a Vérmezőn Autószemle a Vérmezőn
A vörös hadseregnek autókra van szüksége. Az autok ezentul nem a nagy...
A spanyol király esküvője A spanyol király esküvője
A spanyol anarkisták véres merényletbe fojtották május 31-én...
A gyufakartell akciója A gyufakartell akciója
Hetek óta egyre szaporodnak azok a panaszok, amelyekkel kereskedők és...
A tartalékos Hungária 4:4-re végzett a Teplitzer FK-val A tartalékos Hungária 4:4-re végzett a Teplitzer FK-val
A Teplitzer FK csapatát félelmes hír előzte meg, a cseh-német csapat...
A debreczeni munkáskertek A debreczeni munkáskertek
A munkáskertek intézményének eszméjét Németországban már a mult...
Bálint Aladár: Az Ernst Múzeum csoportkiállítása Bálint Aladár: Az Ernst Múzeum csoportkiállítása
Az a mód, ahogy az Ernst Múzeum az élő magyar művészeket szóhoz...
Az ujságirók szabadságlakomája Az ujságirók szabadságlakomája
A "budapesti ujságirók egyesülete" néhány év óta márczius 15-ike...
A Szibériába száműzött orosz diákok A Szibériába száműzött orosz diákok
Miklós czár nem régiben kegyelmet adott az oroszországi tanulók nagy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98