Dtum
Login with Facebookk
1900 | Szeptember

A fővárosi szinházak megnyitása

Szeptember elsején nyilnak meg a nyári szünet után a budapesti szinházak. A Magyar Szinházat már aug.18-ikán megnyitották és "Szulamit" kerűlt színre. Az Uránia-Szinház is ekkor nyílt meg "Páris 1900-ban" czímű látványos darabbal.


Az Operaszinházat nyitják meg legkésőbben, szeptember 15-ikén. Az Operának az őszi és téli időszakban első eredeti újdonsága Farkas Ödön "Tetemrehivás" czímű dalműve lesz, melynek szövege Arany János balladája nyomán készült. Másik újdonság Charpentier operája: "Louise" lesz, mely Párisban nagy sikert aratott.

 

Valószínűleg bemutatóra kerül egy másik nagysikerű franczia opera: "A lengyel zsidó" is. Eredeti ballettet kettőt is szándékoznak bemutatni. Az egyiket Mader Raoul, a másikat Szikra karmester szerzette. Érdeklődéssel várják "Tristan és Isolde" előadását is, mert Wagner e nagy műve magyar szinpadon még nem került szinre.


A Nemzeti Szinházban az első eredeti darab lesz Gárdonyi Géza egy népszinműve; mert a Nemzeti Szinház csakugyan fölveszi műsorába a népszinművet, csakhogy ének nélkül. Ugyancsak népszinművet ír a nemzetinek Rátkay László. Magyar történeti darab lesz Berczik Árpád új háromfelvonásosa: "A kuruczok Párisban". Makai Emil történeti hátterű verses vígjátékot írt Mária Terézia korából.

 

Szomaházy István "A gernyóhidi bál" történeti vígjátéka, melyben Ferencz császár is szerepel, szintén előadásra vár. Gabányi Árpád "Emberevők" czímű vígjátékával szerepel a játékrendben; bemutatják Hajó Sándor "Éjfél után" czímű vígjátékát, Laczkó Andor "Testvérek" czímű szinművét. Körülbelül novemberben kerül szinre Palágyi Lajos pályanyertes műve: "Római rabszolgák". A külföldi darabok javarésze német.


A Vigszinházban a játékrendnél tekintettel lesznek arra, hogy Jászai Mari is a szinház tagja, kinek drámai szerepről gondoskodnak. Eredeti darabokat igértek Jókai Mór, Herczeg Ferencz, báró Dóczy Lajos, azután közösen a "Borsszem Jankó" alakjaiból Ágai Adolf és Almási Tihamér.

 

A "Napoleon öcsém" szerzői: Guthi Soma és Rákosi Viktor ez idén is bohózattal fognak a Vigszinházban szerepelni, czíme: "Görbe éjszakák". Érdekes lesz a "Peleskei nótárius" előadása Jászai Marival és Hegedüs Gyulával. A nagy tragika kedvéért a Vigszinház előadja Giacomo darabját: "A nőstényfarkast", Hauptmann Gerhardt szinművét, a "Takácsokat", azonkívül a "Parasztbecsületet".

 

A klasszikusok közül Moliére és Shakespeare nevével fog a Vígszinház közönsége találkozni a "Fösvény" és a "Téli rege" előadása révén. Új franczia bohózat egész csomó van kiszemelve előadásra.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Népszínmű és a Népszínház
Szabó Ágnes

A népszínmű a XIX. században kialakult színpadi műfaj, népies külsőségekbe foglalt zenés színdarab. Bécsben is igen szeretik, Magyarországon a kiegyezés után jött divatba. Míg Európa színpadain a modern társasági dráma és a legújabb irányzatok, a naturalizmus keresi új útjait, addig a nálunk oly népszerű népszínmű teljesen ellentétes irányt mutat a haladással.


A színpadon pirospozsgás, egészséges, problémákat még hírből sem ismerő álparasztok táncolnak, népviseletben és énekelnek, tiszta romlatlan népdalokat vagy műdalokat. A konfliktus legfeljebb csak szerelmes játékok ütközéséből fakadhat – szeret, nem szeret - de a végén megint mindenki énekel és boldog.


A műfaj megteremtője Szigligeti Ede, jeles művelői Tóth Ede, de Gárdonyi Géza is próbálkozott a műfajjal. Ennek a műfajnak 1875-től a Népszínház lesz otthona, melynek első igazgatója Rákosy Jenő volt.  A társulata Blaha Lujzával és Tamássy Józseffel az élén állt össze.


Az első időben a Nemzeti Színháztól átvett népszínműveket játszották, a század vége felé operetteket Pálmay Ilka, Hegyi Aranka, Fedák Sári szereplésével. A Népszínház a nyolcvanas években élte fénykorát. A századforduló után azonban nem bírta a versenyt az új irányokkal. A táncos operettek leszorították a műsorról a népszínműveket.


1907-ben Máder Rezső a színház utolsó igazgatója még feltámasztja a műfajt. Végül a régi Nemzeti Színház lebontása miatt a társulat átköltözött a Népszínház épületébe, s így mint „népszínház” meg is szűnt működni.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Népszínház A budapesti színházak művésznői, 1900 Színházi plakát
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98