Dtum
Login with Facebookk
1921 | Augusztus

Új nedvességmérő 2.

Arra a czélra, hogy most a higroszkópos só súlyváltozását a levegő nedvességi foka szerint könnyen megmérhessük, spongyát itatunk tele ilyen sóoldattal. Egy darab spongyát előzetesen belemártunk valamely higroszkópos sónak telített oldatába, azután kivesszük az oldatból s engedjük a vizet kicseppegni belőle, majd megszárítjuk a nélkül, hogy összenyomnók.

A só részecskéi visszamaradnak a spogya likacsaiba s íme készen van egy olyan anyagunk, mely súlyát a levegő nedvességi foka szerint változtatja. Nem kell mást tennünk, mint ezt a spongyát mérlegre helyeznünk s a mindenkori súlya következtetést enged a levegő nedvességi állapotára.

Hogy a műszert könnyen előállítható és kezelhető alakban készíthessük, czélszerű a spongyát drótra fölfüggeszteni. Mérlegül fapálczikát használhatunk, melynek egyik végére a drótnál fogva ráakasztjuk a spongyát, másik végére pedig szabályozás czéljából egy ide-oda tolható fémgyűrűt alkalmazunk. Még czélszerűbb a fapálczikát ebbe a végébe csavarmenetes fémpálczácskát illeszteni be, melyen egy csavaranya előre, vagy hátra forgásával a spongyát pontosan egyensúlyozhatjuk (1. kép).

A mérlegrúd tengelyének lyukát olyan helyen fúrjuk, hogy a csavaranya középállásban a spongyával terhelt rúd vízszintes legyen. A mérleg tengelyét egy vasszög alkothatja, mely szabadon foroghat ágyában. A mérleg állványát egyszerű favilla alkothatja, melyet talapzatra állítunk s melynek felső végén a tengelyszög számára lyukat fúrunk.

Hátra van még, hogy spongya súlyváltozását alkalmas beosztásról leolvashassuk. Erre a czélra kivágott kartonlap szolgál, melyet az 1. képen látható 1., 2. vagy 3. helyzetben erősíthetjük meg. Az 1. helyzetben a talapzathoz két kis vaskapocscsal illeszthetjük reá. A 2. helyzetben kisebb, a 3. helyzetben nagyobb beosztású kartonlapot használunk. Ez utóbbi kartonlap esetén a mutatót a mérlegkar végére illesztjük.

A mi a kartonlap beosztását illeti, következőképpen járunk el. Mindenek előtt meg kell állapítanunk, hogy mekkora a súlya, illetőleg kilengése a spongyának párával telt és teljesen száraz levegőben. E két szélső állást a kartonlapon megjelöljük, s az így kapott távolságot egyenlő részekre osztjuk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98