Dtum
Login with Facebookk
1921 | December

László László kihallgatása a rendőrségen

Hipnózissal követett el betöréseket – a kettős öngyilkosság oka szerelmi dráma.

A kettős szerelmi dráma, amelynek szereplői László László és Knies Emma voltak, most jutott el a lefejezéshez. A rendőrség tegnap hallgatta ki László Lászlót, akit mindeddig a rabkórházban kezeltek könnyebb természetű sebsérülésével.


A 22 éves fiatalembernek igen zajos a multja. A katonai hatóságok március hónapban szökés, rablás és lopás büntette miatt körözőlevelet adtak ki ellene és csak most, az öngyilkosság révén sikerült a körözés alatt levő Lászlót feltalálni.


László ugyanis annak idején megszökött a katonai szolgálat alól és különböző büncselekmények révén tartotta fenn magát. A nyomozás adatai szerint László számos betöréseslopást követett el magánlakásokban, még pedig hipnotizálás révén.


Barátai révén kifürkészte, hogy a cselédségen kívül melyik lakásban nem tartózkodnak otthon. Rendszerint esténként valamilyen ürüggyel megjelent a kiszemelt lakásban és a cselédlányt erős szemszuggesztióval a hatása alatt tartotta. Ijesztő nézésétől a szegény kis cselédek valósággal trancc-állapotba estek és így László a cselédségek előtt a legnagyobb nyugalommal fosztotta ki a lakásokat.


A rendőrségre annak idején számos ilyen feljelentés érkezett, a rablás hihetetlennek hangzó körülményeinek azonban nem igen lehetett hitelt adni s ezért a cselédeket gyanusitották a lopásokkal.

 

László a lopott dolgok értékesítése révén befolyt pénzből spiritiszta kört alapitott, amelyet az ily módon szerzett pénzösszegekből tartott fenn. Állandóan nagyon pénzösszegek voltak nála, amelyekből még nőknek is juttatott.


A főkapitányságon tegnap délelőtt hallgatta ki Lászlót dr. Risztles Lázár rendőrkapitány.


László a vallomásában elmondotta, hogy több mint hét éve foglalkozik a spiritizmussal. Azonban a szeanszokon mindig csak mint médium szerepelt, mert hipnotizáló erővel nem bírt. Szorgalmas látogatója volt Schenk spiritista előadásainak és azoknak a hatása alatt határozta el magát arra, hogy a spiritizmussal komolyan fog foglalkozni.


Erre a célra spiritiszta könyveket vásárolt és eleinte könyvekben tanulmányozta a spiritizmus rejtelmeit. Később szeánszokra járt el, majd megalakította a Nincstelenek klubját, amelynek tagjai csakis spiritizmussal foglalkoztak.


Ezeken a szeanszokon szellemeket idéztek meg, amelyek a tulvilági élet gyönyöreit hangoztatták előttük, ugy hogy valamennyien bizonyos tulvilági kényszer hatása alatt gondoltak a halálra. A titokzatos szellem hivó szavára előtte hatan követtek el öngyilkosságot.

 

Lászlóra különben egy magát Ráhel-nek nevező fekete szellem volt hatással, aki trance-állapotában állandóan hivta a tulvilágra, hogy Lászlónak már csak a halál után elkövetkező uj élet ád enyhülést és nyugodalmat. – Hallgattam a szellem szavára – mondotta László – és egy évvel ezelőtt egy József-köruti vendéglőben öngyilkossági kisérletet követtem el. Szinte megmagyarázhatatlan módon jutott a revolver a zsebembe. Az utcán több izben önmagamtól is trancc-állapotba estem. Azt sem tudom, hogy jutottam be a vendéglőbe és hogyan lőttem magamra.
- Knies Emmával közösen határoztuk el, hogy öngyilkosok leszünk. A szülei máshoz akarták feleségül adni és ezért választottuk a halált. Ő volt az erősebb, ő benne több akaraterő volt, mint bennem és ezért használta ő a fegyver helyettem.


László a leghatározottabban tagadja, hogy a leány hipnozis hatása alatt követte volna el az öngyilkosságot. A kihallgatott tanuk azonban mind László ellen vallanak, vallomásukat azonban egyetlen pozitivummal sem tudták bizonyitani.
A rendőrségnek mindössze néhány levél van a birtokában, amelyeket László öngyilkossága előtt a hozzátartozói részére irt és amelyekben bucsut vesz tőlük. A levelekben azonban sehol sem tesz említést a spiritizmusra vonatkozólag.


Lászlót kihallgatása után visszakisérték a cellájába és ma viszik a katonai hadosztálybiróságra, ahol korábbi büncselekményeiért vonják kérdőre. Valószinű, hogy Lászlót ezután rövidesen az ügyészség Markó-utcai fogházába viszik, ahol az eljárást tovább folytatják ellene.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A bajai Duna-hid A bajai Duna-hid
A most országszerte folyó nagyfontosságu épitkezések között ugy...
Világháboru = gazdasági összeomlás Világháboru = gazdasági összeomlás
Valamennyi európai tőzsde, a londoni tőzsde is, zárva van és az angol...
Érdekes optikai csalódás Érdekes optikai csalódás
Olvasóinknak kétségtelenül volt már alkalmuk, hogy ugynevezett látási...
Mesztelen őrült az uccán Mesztelen őrült az uccán
Tegnap délután a főkapitányság előtt a Zrinyi uccában egy férfi...
„Kodályt ünnepeljük” „Kodályt ünnepeljük”
Több éve már, hogy rendszeresen figyeljük a budapesti lapok zenei...
Román csapatok Erdélyben Román csapatok Erdélyben
Románia mozgósított hadereje mintegy 600 000 főt tett ki, melyet négy...
Elárverezik a Spolarich kávéházat Elárverezik a Spolarich kávéházat
Hosszú, sikertelen egyezkedési tárgyalások után e héten végkép eldől...
A négy százalékkal kamatozó állami nyereménykölcsön: az utóbbi évek legjobb üzleti befektetése A négy százalékkal kamatozó állami nyereménykölcsön: az utóbbi évek...
100 millió pengős összegben bocsátja ki a kormány az Erdélyi...
A magyar katonák harczkészsége A magyar katonák harczkészsége
Az aradi várban, a hol az ujabb és ujabb menetzászlóaljakat állítják...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98