Dtum
Login with Facebookk
1921 | December

A legnagyobb drótnélküli telegráfállomások

A drótnélküli telegráfia technikája ma már annyira fejlett, hogy a Föld kerületének felére lehet jeleket adni. Németország a naueni állomást a háború alatt erre a czélra kibővítette. A nagy váltakozású áramot az antennába közvetelenül a gépekből vezették; az állomás az egész háború alatt biztosan működött és a gépekben zavar eddig egyáltalában nem fordult elő.

Három hónappal a kibővített naueni állomás felavatása után Francziaország a lafayette-i állomást vette át, Bordeauxtól 18 km-nyire délnyugatra. Ez ma a világ legnagyobb állomása. Minthogy háborus czélokra gyorsan fel akarták építeni, az egész felszerelést az Észak-amerikai Egyesült-Államok tengerészete szállította. Antenna-rendszerét rajzunk mutatja. A vezetéket nyolcz különálló torony tartja, mindegyik 250 m magas és 550 tonna súlyú.

A naueni-árbóczok egymással össze vannak kötve, megegyező magasságnál csak 360 tonna súlyúak. Azonkívül a naueni rendszer mellett kevesebb torony kell ugyanannak a vezetékrendszernek felszerelésére. Az antennahálózat területe 1600 m hosszú és 400 m széles. Ismeretes, hogy az antenna alsó végét a talajjal kell összekötni. A lafayette-i állomás földelő hálózata is megfelelően nagy. A talajban 100 m2 területű rézlapot helyeztek el.

A rézlap 100 rézcsőből álló gyűrűvel függ össze, a mely 20 m-nyire nyúlik le a talajba. A gyűrűtől a torony alapjáig a talajba fektetett drótháló vezet. A rezgéseket ív-fénynyel keltik. Az ívfényes jeladó 80 tonna súlyú, ebből 70 tonna az ívfényhez szükséges elektromágnesre esik. Az áramforrás 1200 kilowatt energiájából az antennába 500 kilowatt kerül. A termelt hő elvezetéséről külön kell gondoskodni. A hűtés vízárammal történik. Mikor ezt az állomást megrendelték, a gyors váltakozású áramot termelő gépek még nem voltak eléggé fejlettek.

Ma az ívfény ilyen nagy állomásokon túlhaladott, mert üzeme nem elég biztos. Ezért a lafayette-i állomást is el akarják látni ilyen géppel. A mostani berendezés 3.86 millió dolárba került. A kezelő állomás Bordeauxban van, de a legközelebbi jövőben valószínűleg Párisból fogják az állomást irányítani. Lafayatte nem sokáig marad a legnagyobb állomás. Most épül a New-York Centra-Station a Long-Island szigeten a Port-Jefferson kikötő közelében, nem messze New-York várostól. Ez az állomás 2600 hektár területet föd.

Öt teljes jeladója lesz és mindegyikhez külön felvevő tartozik. Valamennyi állomás egyszerre működhet. A középponti erőműházból sugarak irányában 12 vezeték indul 1.6 km-nyire. Két szemben levő vezetéket egy antennába foglalnak és így összesen hat antenna van. Közülök egy tartalék, a többi állandóan működik. Nem igen nagy távolságra elég az antennarendszer egyik fele úgy, hogy egyes esetekben egyszerre 10 állomás működhet. Egy-egy antennát 12 torony tart, tehát összesen 72 torony van, mindegyik 120 m magas.

Mindegyik antennát 200 kilowattos Alexanderson-féle gép látja el közvetlenül gyors váltakozású árammal. A jeladó olyan, mint New-Brunswichben, melyet ugyanaz a társaság, a Radio Corporation of America, tart fenn. Még sokkal nagyobb állomás épül Sainte Assise-ban Páris mellett. Akkora forgalmat akarnak vele lebonyolítani, mint 50 kábellel.

Az antennát 16 (25 m magas) torony tartja. Az áramot három, 500 kilowattos váltakozó áramú gép szolgáltatja. Külön jeladója lesz az európai állomásokkal való forgalomra. A jeladóktól kisebb távolságban 5-7 fölvevő állomást szerelnek föl.


Mende Jenő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98