Dtum
Login with Facebookk
1921 | Február

Válság-komédiák

Ismét válság. Senki sem tudja, miért? Minek az aktualitása vetette? Miféle kérdés tette ezt szükségessé. Válság volt, hogy válság legyen. Válság van, hogy válság legyen. Válság lesz, hogy válság legyen. Öncél lett a válság. A politikusok és pártok egyebet sem csinálnak, mint válságot. A kormány tevékenysége abban merül ki, hogy válságokat intézzen és simitson el.

 

Hol itt, hol ott gyullad ki a tüz és komoly, többre hivatott, dolgozni akaró emberek minden tevékenysége abban merül ki, hogy a kis tüzoltó-fecskendővel hol ide, hol oda szaladozzanak és oltsák azokat a tüzeket, amelyeket nap-nap után szit a pártérdek, egyéni érdek, érvényesülési vágy vagy sértett hiuság.


Hát ez így nem helyes. Óriási kérdések előtt állunk. A tavaszra nem ilyen kis tüzek, a pártérdekek rőzselángocskái, hanem veszedelmes erejü és mélységű hatalmas tüzek fognak fellobbanni, amely mellett el is éghet a házunk, a mely mellett kipirithatjuk pecsenyénket is. Ahogy fel tudjuk használni. Ne fogyasszuk hát el addig minden gyufánkat, minden tüzelőnket.


Rengeteg kérdés vár elintézésre. A Hegedűs nagy pénzügyi terve. A földbirtokreform végrehajtása. Az uj választójog. Az alkotmányreform. A törvényhatósági és községi törvény. Az italkimérési rendszer reviziója. Itt a nyugatmagyarországi kérdés, Baranya, a csehekkel, szerbekkel, románokkal kötendő közlekedési és gazdasági megállapodások. Összeköttetések keresése nyugatra és Amerikával. És ez mind nem tud kialakulni. Ezeket nem lehet előkészíteni, még kevésbbé megcsinálni. Mert folyton válságok dulnak, egyéni és pártérvényesülési fájdalmakat kell gyógyítani.
Hát ez így tovább nem mehet.

 

Nyugvópontra kell jutni e nem aktuális kérdéseket bizonytalanságának. Stabilizálni kell a kormányzás irányának, mert így felfordulni minden. Értsék meg végre, hogy világrengés, földindulás van, vulkánon járunk. Mindent nyerhetünk és mindent veszthetünk. Erre koncentráljuk hát minden erőnket és döntő ütközet előtt ne egymást tépjék, marják, harapják az egymással szemben szövetséges bajtársak, akiknek mindegy, ha egységes pártban vannak – egymás ellen, vagy koalicióban választja el őket a közös program, avagy ha ellenzéki oldalon segítik elő a nagy kérdések szőnyegrejutásának – megakadályozását.


Legyen végre vége e válságkomédiáknak, mert unjuk már, mert a bőrünkre megy és nem vagyunk hajlandók pártválság-hajcihókkal kimeríttetni minden erőnket, energiánkat és elpocsékolni jelenünket, jövőnket. Ezt értsék meg végre, mert a komédiákból igazán elég volt.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A politikai konszolidáció és a gazdasági stabilizáció kezdetei
Tánczos G. Károly

A román megszállás nehéz helyzetbe hozta hazánkat. Az elsődleges cél nem lehetett más, mint hogy visszaszerezzük hazánk függetlenségét, és lehetőleg megőrizzük a területi egységet. Mindezt a szegedi ellenforradalmi kormány hadügyminiszterének, Horthy Miklósnak részben sikerült elérni, a Nemzeti Hadsereggel sikerült a románokat kiűzni. Horthy bevonult Budapestre, és koalíciós kormányt alakított ( Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja- Független Kisgazda Párt- Szociáldemokrata Párt). Az államforma alkotmányos monarchia lett, ún. "király nélküli királyság", a király szerepkörét (részben) átvette a kormányzó. Ezt a tisztséget a nemzetgyűlés Horthy Miklósra bízta, aki ilyen tekintetben működését 1920. március 1-jén kezdte meg. A parlamentarizmus, hogy a rendszer fennmaradjon, erősen korlátozva lett: nemcsak a szavazók körét szűkítették be, de nem volt titkos szavazás sem.

 

Az elsô világháború maga után von egy gazdasági válságot a háború által érintett országokban. Ez a hármas szövetség országaiban súlyosabb, mint nyugaton, és hamarabb kialakul. A válság az országok iparának haditermelésre való átalakításával jelentkezik élelmezési és nyersanyagellátási gondokként. Az antant országait ez a válság nem érinti olyan súlyosan, mert gyarmatbirodalmuk szinte kimeríthetetlen tartalékokat biztosít számukra.
Az elsô világháborúban Németország tehát nem éri el célját, és mint vesztes államot, ôt is igyekeznek gazdaságilag és politikailag elszigetelni.
Az 1920-as évek második felétôl kezdôdik meg igazán a stabilizáció, majd az USA mellett nyugat- európai országok is nyújtanak kölcsönt a kelet-közép-európai államoknak

 


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Vasárnap ismét letartóztattak három zsírdrágítót Vasárnap ismét letartóztattak három zsírdrágítót
A budapesti ügyészég valutaosztálya több napos nyomozás...
Élénkülő gazdaság Élénkülő gazdaság
A Rimamurány-Salgótarjáni Vasmü R.T. közli, hogy a munkafegyelem...
Rövidek Rövidek
Egyelőre csak Shine tábornok, Berlin brit katonai parancsnoka és kis...
Munkásegyesületek győzelem-sorozata a kajak-bajnokságon Munkásegyesületek győzelem-sorozata a kajak-bajnokságon
Evezőseinkkel karöltve rendezték meg Magyarország bajnokságáért...
Nagy az érdeklődés a Budapesti Nemzetközi Vásár iránt Nagy az érdeklődés a Budapesti Nemzetközi Vásár iránt
A Budapesti Nemzetközi Vásár iránt nagy érdeklődés mutatkozik...
Az amerikai flotta egyik leghatalmasabb repülőgép anyahajója Az amerikai flotta egyik leghatalmasabb repülőgép anyahajója
Repülőgép anyahajó a felhőkarcolók előtt. Az amerikai flotta egyik...
Körözés Körözés
Gyermekkoromból rémlik vissza Kecskeméthy Győző neve. Sikkasztott,...
Sallay és Fürst holttestének kirablása miatt letartóztatták a sírásókat Sallay és Fürst holttestének kirablása miatt letartóztatták a...
Mintegy két héttel ezelőtt a főváros által adományozott díszsírhelyen...
Háborús veszély a Balkánon Háborús veszély a Balkánon
Lehet, hogy mire ezek a sorok nyomtatásban az olvasó elé kerülnek,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98