Dtum
Login with Facebookk
1921 | Január

Ötvenmilliós csalás

A Vass Géza és fia cég feljelentése egy bécsi nagykereskedő ellen.
- A Hétfői Hírlap tudósítójától


A budapesti államrendőrség főkapitányságát egy méreteiben hatalmas bünügy foglalkoztatja. Vass Géza és Fia budapesti autógummi nagykereskedő cég följelentést tett Storfer Berchtold bécsi nagykereskedő ellen csalás miatt. A rendőrségen a nyomozást Kiss István dr. rendőrtanácsos vezeti. A nagyarányu csalás részleteiről tudósítónk a következőket jelenti:


Néhány hónappal ezelőtt Vass Géza és Fia budapesti autógumi nagykereskedő cég 90,000 dollárért, tehát majdnem ötvennégy millió koronáért amerikai autópneumatikot vásárolt Storfer Berchtold bécsi nagykereskedőtől, akinek Budapesten is van irodája. Amikor a vétel megtörtént, a Vass-cég három millió koronát fizetett le előlegképpen.


Később derült csak ki, hogy a Storfer-nagykereskedés tulajdonképp csak bizománya a newyorki Bennoe et Comp cégnek. Vass Géza ezt a tényt akkor, mikor az üzlet létrejött, még nem tudta és az autópneumatikokat, mint Storfer erede4ti tulajdonát vette meg.


A föltételek szerint az árut az Országos Szállítási és Autófuvarozási R.T.-nél raktározták be és innen adták ki az autógummikat Vasséknak, mindig készpénzfizetés mellett.


A vevő budapesti cég ezen 54 milliós vételen kívül külön 6000 dollárért vásárolt még pneumatikot, ez utóbbi összegért az árukat meg is kapta és azokat el is árusitotta. Rövid idő mulva azonban a vevők teljesen rongygyá váltan hozták vissza a gummiabroncsokat és akkor megállapították, hogy az áru rejtett gyári hibában szenvedett. A Vass-cég erre az árut Storferék rendelkezésére bocsájtotta és követelte, hogy az érettük fizetett 6000 dollárt ugyszintén az ötvennégy milliós vétel előlegeként kifizetett három millió koronát fizessék vissza, mert bizalmatlan a Storfer-céggel szemben.


Storfer hivására cakhamar megérkezett Amerikából Mr. Bennoe, az áruk tulajdonképpeni főeladója és mivel Storfer eredetileg vele nagy előleggel kötötte le az autógummi-üzletet, önként stornirozta azt és még kártéritést sem követelt az elmaradt üzletért.


Storfer és a főeladó között igy tehát teljesen simán felbomlott a kötés, Storfer immár nem volt köteles átvenni Mr. Bennoe gummiabroncsait. Ezt a tényt azonban Storfer és ennek budapesti megbizottja elhallgatták Vass Géza előtt és őt ugy informálták, hogy Bennoe csak öt millió koronáért hajlandó az üzletet stornirozni, ha tehát Vassék azt akarják, hogy „legalább a veszett fejsze nyele megkerüljön”, járuljanak a stornirozás dijához egymillió koronával, a többi négymilliót ő kifizeti.


A Vass-cég hajlandó volt hozzájárulni az ügynek ehhez az elintézéséhez, csak azt kivánta, hogy Storfer a raktárán levő árukat ezért adja ki neki. Ekkor azonban kiderült, hogy Storfer a raktárán fekvő autótömlőkből kétszáz darabot elrejtett a Vass-cég elől. Erre történt a Vass-cég feljelentése.


A rendőrség megállapította, hogy Storfer azt az árumennyiséget, amit Vasséknak kilencvenháromezer dollárért adott el, az amerikai Bennoe-cégtől csak hetvenötezer dollárért vette, a bécsi cég jövedelme ezen az üzleten tehát majdnem huszezer dollár lett volna. Kiss István rendőrtanácsos az ügy iratait indítványtétel végett áttette a vizsgálóbíróhoz, aki ma elrendelte, hogy a Storfer-cég budapesti irodájában a rendőrség az ügyre vonatkozó összes iratokat foglalja le. A lefoglalás ma meg is történt. Az iratok áttanulmányozását már meg is kezdték.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Hatalmas légoltalmi és repülőgépkiállítást rendez a Nemzetközi Vásár Hatalmas légoltalmi és repülőgépkiállítást rendez a Nemzetközi...
Három hét mulva, április 30-án megnyílnak a Budapesti Nemzetközi...
Internálnak egy utcai dohányárust Internálnak egy utcai dohányárust
Hoffmann Rezső Dohány-utca 44. szám alatt lakó fogalkozásnélküli...
Vízipóló-mérkőzés: Magyarország – Ausztria 7:4 (1:0) Vízipóló-mérkőzés: Magyarország – Ausztria 7:4 (1:0)
Mind a két csapat eredeti összeállításában állott fel, miután Fazekas...
Ingyen kenyér Ingyen kenyér
A főváros szegényeinek nyomora a tél kezdetével még...
Kitchener lord Londonba érkezése Kitchener lord Londonba érkezése
A *nagy* Kitchener, kifeszített mellel, öntelt ábrázattal érkezett a...
Vasárnap hajnalban a rendőrség őrizetbe vette Vági Istvánt és pártja harminc vezetőtagját Vasárnap hajnalban a rendőrség őrizetbe vette Vági Istvánt és pártja...
Vasárnap hajnalban a főkapitányság politikai osztálya...
Világrekord sikkasztás Oroszországban Világrekord sikkasztás Oroszországban
Száztiz milliós sikkasztás az állami pénztárban. Az oroszországi...
Az Irországnak küldött amerikai jegyzék nem ultimátum Az Irországnak küldött amerikai jegyzék nem ultimátum
Az Aftontidningen londoni tudósitója jelenti: Hull külügyminiszter...
Az angol munkásminiszter lemondott Az angol munkásminiszter lemondott
Az angol kormányt súlyos csapás érte. Henderson miniszter, a ki az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98