Dtum
Login with Facebookk
1921 | Január

A ház

Vajjon ki gondolta volna a háboru előtt, hogy a ház, a közönséges lakóház azok közé az alkotások közé kerül, amelyeket joggal nevezhetünk ma a technika csudáinak. Szerte az egész világon probléma lett a lakáskérdés, amelyet olyan megfejthetetlen problémának tart a hivatalos felfogás.

Hogyan van az, kérdezi a felületes ember, hogy a háboru előtt minden ember lakorr valahol, s ma, annak ellenére, hogy sok millió felnőtt hiányzik, s kevesebb lett a emberiség, mert hiszen kevesebb a születések száma, mint amennyi ember meghalt, ezer és ezer család van hajlék nélkül.

Igen egyszerü a felelet. A háboru alatt és után is még szünetel az épitőipar, nem épültek lakóházajk, s némileg erre a tehertételre esik az is, hogy egyes vidékeken rengeteg lakóházat szétdultak, s a lakosok elmenekültek a lakott védett területre, tehát ott zsufoltságot idéztek elő. De zsufoltság van ott is, ahol nem dult háboru.

Uj hajlékok nem szaporodtak tehát, ellenben a természetes lakásinség, uj családok alapitása révén kisebb mértékben is, mint békében, jelentkezett. A háboruban elesett emberek után nem ürültek meg lakások, mert ezek a meglévő családok egyik tagjaként pusztultak el, világos, hogy ez az oka, hogy az egész világon kevés lett a lakás és az is világos, hogy az egész világon ugy segitenek a bajon, hogy sürgősen épitenek lakásokat, bérházakat.

Nálunk sajnos a pénzügyi viszonyok, az anyaghiány utjában áll némileg ennek az egyetlen megoldási lehetőségnek, s ezért hiábavaló kisérlet a meglévő lakásmennyiséget elosztani a lakástalanok között, amig az épités meg nem indul abban a mértékben, ahogyan azt a rendkivüli lakáskereslet és a rendes évről évre jelentkező lakásinség megköveteli, csak rosszabbodik a helyzet.

Ime itt mutatjuk be eredeti angol felirásaival egy angol beton ház tipusát, amelyet egy családnak épitenek, nem egészen négy hét alatt Angliában. Az angolok a családi házaikat mind emeletesre épitik, mert igy több kertterületük marad, s olcsóbb, mert sok alapfalat takaritanak meg.

Nézzük meg a földszint alaprajzát. 3 lépcső veztet a nyilt előtérre ( porch). Innen egy ajtó a nappali szobába( living room). Itt van a belső lépcső, amely az emeletre vezet. A lépcső mellett jutunk ki a konyhára ( kitchen),amelynél jellegzetes a szekrényfal szerkezet, amelyben a kéménnyilás is van, s amelyben az edényszekrény (cupboord ) nyer elhelyezést. Az emeleten a nappali szoba fölött van egy nagy szoba (chamber), amely szolgálhat hálószobának, innen egy csarnokba jutunk ( Hall), amelyből egy kisebb szoba ( chambre) nyilik. Ez is hálószoba lehet gyermekek számára, vagy dolgozószobája lehet a családfőnek. A Hallból nyilik a fürdő (Bath) s a lépcső végén van a kényelmi helyiség. Az emeleti két szoba között, a konyhaszekrényfal fölött van a ruhásszekrényrekesz (wardrobe) és a középponti fütőberendezés nyilásainak.

Ez a lakástipus tényleg a technika csudája, s tipusa az angol és amerikai családok egyszerüségének, mert bizonyára mindenkinek föltünik, hogy nincs cselédszoba. Nincs, mert az ilyen kis lakóházak gazdái nem tartanak cselédet, ők maguk látnak el minden házimunkát, s a nehezebb munkára megrendelik a háztartási vállalat alkalmazottjait, akik megjelennek, vakuummal és egyéb jókkal néhány óra alatt kitakaritják a lakást.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
„Aki az infláció délibábja után fut, keservesen csalódni fog!” „Aki az infláció délibábja után fut, keservesen csalódni...
A Gyáriparosok Országos Szövetsége vasárnap jubiláris közgyülést...
Német-cseh ellentétek az osztrák parlamentben Német-cseh ellentétek az osztrák parlamentben
A delegácziók egybehivása május 6-ára megtörtént. A gépezet mozogni,...
Olympiai eredmények Olympiai eredmények
Megkezdődött a harc az olympiai babérokért. Amerika ragadta el az...
Mosóintézet a szabadban Mosóintézet a szabadban
Island szigete már régóta ismeretes meleg forrásairól, fjordjairól és...
Csík és Gróf győzelmével véget ért a balatoni olimpiász Csík és Gróf győzelmével véget ért a balatoni olimpiász
Vasárnap elérkezett a Balatoni Sporthét utolsó napja. Az öt nap óta...
Gárdonyi virágai és fái, a titkok Gárdonyi virágai és fái, a titkok
Ha Gárdonyi inkább tudós, mint költő lett volna, nem merte volna még...
Sporttelep a Margit-szigeten Sporttelep a Margit-szigeten
A gyönyörű Margit-szigeten József főherczeg olyan sporttelepet...
Arutro Toscanini és William Mengelberg Budapesten Arutro Toscanini és William Mengelberg Budapesten
Két komoly világhirü karmester jön május havában Budapestre. Az...
Tátos majdnem megjavította a 800-as Európa-csúcsot Tátos majdnem megjavította a 800-as Európa-csúcsot
Az úszóbajnokság harmadik befejező napján, a várt Tátos-Kádas...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98