Dtum
Login with Facebookk
1921 | Július

Egy új izotop elem - héliumnak 3-as atómsúlyú izotopja

 Rutherford a Közlönyünkben is nemrég ismertetett 1 nitrogénbontó kisérletei kapcsán legújabban egy eddig ismeretlen sugarat fedezett föl. 2 E sugár, mely úgy nitrogén-gázban és oxigéngázban, mint levegőben előállott, ha azt α-sugarak hatásának tette ki, abban különbözött az ilyenkor észlelhető H-sugaraktól. hogy e sugaraknak áthatolóképessége, amazokénak csupán mintegy harmadrészét teszi ki.

Rutherford ezeket a sugarakat eleinte egyszerű töltésű nitrogén-, illetőleg oxigén-atómokból állóknak vélte, az elektromos és mágneses eltérítésükből kiderült azonban, hogy ez a föltevés aligha állhat helyt, mert az eltérítés értéke még az α-sugarakakénak is nagyobbnak bizonyult, holott, ha valóban O-, illetőleg N-sugarak jelentek volna meg, akkor azok ennél csak kisebbek lehetettek volna.

Az új sugár áthatolóképességének és eltérítésének egybevetéséből inkább az következik, hogy olyan kettős töltésű részecskékből áll, melyeknek tömege 1 és 4 között van. Rutherford beható kisérleti vizsgálatai s az azok alapján végzett számítások azt eredményezték, hogy itt valóban egy új elemmel van dolgunk, melynek atómsúlya nagy valószínűséggel közelítőleg 3-mal egyenlő.

A részecskék kettős töltéséből a középponti magvaknak töltésfölöslege is kettőnek adódik, a mi annyit jelent, hogy ezen új elem sorszáma kettő s így az nem egyéb, mint a héliumnak 3-as atómsúlyú izotopja. Ezen, Rutherford által, x3-al jelzett izotopnak atómmagva tehát 3 hidrogénmagból ás egy magelektonból áll s e mag körül legföljebb két elektron keringhet.

Itt említjük még meg, hogy Rutherford a hidrogénmagot, más szóval: a hidrogénatóm középponti testét, újabban "Proton"-nak nevezte el. Ezzel az elnevezéssel foglalkozott még az angol természetvizsgálók cardiffi gyülése is, a hol Lodbe O. a "Proton" szó elvetése mellett többek között a "Hylon" (???=anyag) nevet ajánlotta.

Soddy e nevek közül egyiket sem fogadta el, hanem inkább a "Hydrion" szót ajánlja, mint a legkifejezőbbet. Ez utóbbi elnevezést fogadja el Prideaux R. is, bár a hydrion és a hydrogenion között elméletileg mindenesetre nagyobb különbség van, mint az, a mely e két szóban kifejezésre jut.

A hidrogénmag szerepe a chemiai elemek felépítésénél ma már általánosan elismert s kisérletileg is jól megalapozott tény, úgy, hogy nem egészen közömbös, hogy e czélra mielőbb végleges mesterszó álljon rendelkezésre.


Dr. Proszt János.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ernest Rutherford (1871 - 1937) Lord Ernest Rutherford (1871 - 1937)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98